(SeaPRwire) –   LOS ANGELES – Adan Canto, penyanyi dan pelakon Mexico yang terkenal dengan wataknya dalam X-Men: Days of Future Past dan Agent Game serta siri TV The Cleaning Lady, telah meninggal dunia. Beliau berusia 42 tahun.

Jennifer Allen, jurucakap kepada Associated Press, berkata Canto meninggal akibat kanser usus buntu dan memilih untuk menyimpan diagnosisnya secara peribadi.

“Adan mempunyai kedalaman jiwa yang sedikit yang benar-benar mengetahuinya. Mereka yang melihatnya akan sentiasa terubah,” tulis Allen dalam kenyataannya. “Beliau akan sangat dikenang oleh ramai.”

Dilahirkan di Ciudad Acuña, Coahuila, Mexico dan dibesarkan di Texas, Canto memulakan kerjayanya pada usia 16 tahun apabila meninggalkan rumah untuk bekerja sebagai penyanyi dan penulis lagu di Mexico City. Kemudian beliau memulakan kerjaya lakonan dengan membuat kemunculan TV pertamanya pada 2009 menerusi siri Mexico, Estado de Gracia. Kemunculan Amerika pertamanya datang kemudian menerusi drama siri Fox 2013 arahan Kevin Williamson, The Following, yang dibintangi Kevin Bacon.

Antara watak utamanya termasuk Timbalan Presiden Pilihan Aaron Shore dalam Designated Survivor, ahli politik Colombia Rodrigo Lara Bonilla dalam Narcos, dan mutan Sunspot dalam X-Men: Days of Future Past. Canto juga membintangi filem pengarahan sulung Halle Berry, “Bruised”, serta “Agent Game”.

Beliau juga mengarah filem pendek pertamanya pada 2014 dan filem pendek kedua pada 2020, filem seram provokatif bintang Theo Rossi.

Canto sedang membintangi watak Armand Morales dalam siri TV Fox The Cleaning Lady semasa kematiannya, yang kini sedang menjalani penggambaran musim ketiga. Beliau tidak dapat menyertai penerbitan kerana sakit tetapi berharap dapat menyertai kembali lebih kemudian dalam musim itu.

Kawan-kawan Canto mengatakan beliau mempunyai senyuman lebar dan tawa yang ceria. Mereka juga berkata beliau mempunyai kelembutan dan kerendahan hati yang kadang-kadang kelihatan bertentangan dengan tubuh besar dan rahang segi empat seorang pelakon utama.

Kiefer Sutherland, yang membintangi bersama Canto dalam Designated Survivor, berkongsi penghormatan di laman Instagramnya.

“Kelihatan akhir-akhir ini saya perlu membuat terlalu banyak pos seperti ini, tetapi saya sangat sedih dengan kehilangan Adan Canto. Dia adalah roh yang luar biasa,” tulis Sutherland sambil menyertakan gambar kedua-dua mereka di set. “Sebagai pelakon, keinginannya untuk berjaya, menjadi hebat, dan kemudian lebih baik lagi benar-benar menakjubkan dan dia akan sangat dikenang. Saya juga sangat sedih untuk isterinya, Steph dan dua anak kecilnya. Adan, semoga engkau beristirahat dengan tenang.”

Canto ditinggalkan oleh isterinya, Stephanie Ann Canto, dan dua anak, Roman Alder berusia 3 tahun dan Eve Josephine berusia 18 bulan.

“Selamanya hartaku Adan, jumpa lagi nanti,” tulis isterinya di akaun.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.