LOS ANGELES (AP) — Seorang hakim menjatuhkan hukuman penjara 30 tahun hingga seumur hidup kepada bintang That ’70s Show Danny Masterson pada Khamis atas tuduhan merogol dua wanita dua dekad lalu.

Hakim Mahkamah Agung Los Angeles Charlaine F. Olmedo menjatuhkan hukuman kepada Masterson berusia 47 tahun setelah mendengar kenyataan daripada wanita-wanita itu mengenai trauma yang mereka alami dan penderitaan yang disebabkan oleh kenangan mengganggu dalam bertahun-tahun sejak kejadian.

Pelakon yang telah ditahan sejak Mei lalu hadir di mahkamah memakai sut. Masterson menyaksikan para wanita tanpa reaksi ketara sewaktu mereka bercakap.

“Ketika anda merogol saya, anda mencuri daripada saya,” kata seorang wanita yang didapati bersalah kerana merogol Masterson pada 2003. “Itulah apa yang dimaksudkan dengan rogol, pencurian roh.”

“Anda memalukan, terganggu dan benar-benar ganas,” katanya. “Dunia lebih baik dengan anda dipenjara.”

Wanita lain yang Masterson didapati bersalah merogol berkata dia “tidak menunjukkan sedikit pun rasa kesal atas kesakitan yang ditimbulkannya.” Dia memberitahu hakim, “Saya tahu dia layak berada di belakang penjara demi keselamatan semua wanita yang berhubungan dengannya. Saya benar-benar minta maaf, dan saya benar-benar terkejut. Saya berharap saya melaporkannya lebih awal kepada polis.”

Selepas juri awal gagal mencapai keputusan atas tiga pertuduhan rogol pada Disember dan perbicaraan terbatal, pihak pendakwaan mengadili semula Masterson atas ketiga-tiga tuduhan awal tahun ini.

Mereka tidak dapat mencapai keputusan atas tuduhan ketiga, dakwaan bahawa Masterson juga merogol teman wanita lama. Mereka mengundi 8-4 memihak kepada sabitan.

Kali ini, juri tujuh wanita dan lima lelaki mendapati Masterson bersalah atas dua pertuduhan pada 31 Mei selepas tujuh hari berdeliberasi. Kedua-dua serangan berlaku di rumah Masterson di kawasan Hollywood pada 2003, ketika dia sedang popular menerusi sitkom Fox Network That ’70s Show.

Mereka tidak dapat mencapai keputusan atas tuduhan ketiga, dakwaan bahawa Masterson juga merogol teman wanita lama. Mereka mengundi 8-4 memihak kepada sabitan.

Hakim menjatuhkan hukuman kepada pelakon selepas menolak permohonan pembelaan untuk perbicaraan baru yang dibahaskan awal Khamis. Hukuman itu maksimum dibenarkan undang-undang. Ini bermakna Masterson akan layak untuk dibebaskan selepas menjalani 25 1/2 tahun, tetapi boleh ditahan dalam penjara seumur hidup.

“Encik Masterson, saya tahu anda duduk di sini dengan teguh dalam tuntutan ketidakbersalahan anda, dan oleh itu pasti berasa menjadi mangsa sistem keadilan yang telah gagal anda,” kata Olmedo kepada Masterson sebelum menjatuhkan hukuman. “Tetapi Encik Masterson, anda bukan mangsa di sini. Tindakan anda 20 tahun lalu telah merampas suara dan pilihan orang lain. Dengan satu cara atau lain, anda akan terpaksa menerima tindakan lampau anda, dan akibatnya.”

Pembelaan cuba agar hukuman bagi dua sabitan dijalankan serentak, dan meminta hukuman 15 tahun hingga seumur hidup. Pendakwaan meminta hukuman penuh 30 tahun hingga seumur hidup yang layak dikenakan ke atas Masterson.

“Ia adalah hidupnya yang akan terjejas oleh apa yang anda putuskan hari ini,” peguam Masterson Shawn Holley memberitahu hakim sebelum penghakiman. “Dan hidup anak perempuannya berusia 9 tahun, yang bermakna dunia kepadanya, dan dia bermakna dunia kepadanya.”

“Dia telah menjalani kehidupan teladan, dia telah menjadi bapa, suami, abang, anak lelaki, rakan sekerja dan penyumbang masyarakat yang luar biasa,” kata Holley.

Pendakwa mendakwa bahawa Masterson menggunakan kedudukan terkemukanya dalam Gereja Sainsologi — di mana ketiga-tiga wanita juga ahli pada masa itu — untuk mengelak akibat selama berdekad selepas serangan.

Para wanita menyalahkan gereja atas keengganan mereka melaporkan Masterson kepada polis. Mereka memberi keterangan bahawa apabila mereka melaporkannya kepada pegawai Sainsologi, mereka diberitahu mereka tidak dirogol, dikenakan program etika sendiri, dan diberi amaran terhadap melaporkannya kepada penguatkuasaan undang-undang untuk melaporkan ahli berpangkat tinggi.

Gereja berkata dalam kenyataan selepas keputusan bahawa “kesaksian dan gambaran kepercayaan Sainsologi” semasa perbicaraan “seragam palsu.”

“Gereja tidak mempunyai dasar yang melarang atau menghalang ahli daripada melaporkan kelakuan jenayah sesiapa pun — Sainsologi atau tidak — kepada penguatkuasaan undang-undang,” kata kenyataan itu.

Masterson tidak memberi keterangan, dan peguamnya tidak memanggil saksi. Pembelaan berhujah bahawa tindakan itu konsensual, dan cuba menodai kredibiliti cerita wanita-wanita dengan menyerlahkan perubahan dan ketidakselarasan dari semasa ke semasa, yang menurut mereka menunjukkan tanda penyelarasan antara mereka.

Wanita yang kesaksiannya membawa kepada sabitan Masterson berkata pada 2003, dia memberi mereka minuman dan mereka kemudian menjadi lesu atau pengsan sebelum dia merogol mereka dengan ganas.

Olmedo membenarkan pendakwa dan mangsa secara langsung dalam perbicaraan kedua mengatakan bahawa Masterson memabukkan wanita-wanita itu, sementara hanya membenarkan wanita-wanita itu menerangkan keadaan mereka dalam perbicaraan pertama.

Masterson tidak didakwa atas sebarang tuduhan pemabukan, dan tiada bukti toksikologi menyokong dakwaan itu. Isu itu boleh menjadi faktor dalam rayuan yang dirancang oleh pembelaan terhadap sabitan Masterson.

The Associated Press biasanya tidak menamakan orang yang mendakwa mereka menjadi mangsa serangan seksual.

Masterson membintangi bersama Ashton Kutcher, Mila Kunis dan Topher Grace dalam That ’70s Show dari 1998 hingga 2006.

Dia telah bergabung semula dengan Kutcher dalam komedi Netflix 2016 The Ranch, tetapi ditulis keluar daripada rancangan itu apabila siasatan Jabatan Polis Los Angeles didedahkan tahun berikutnya.

Walaupun siasatan itu bermula sebelum gelombang wanita menggemparkan Hollywood dengan cerita mengenai Harvey Weinstein pada Oktober 2017, sabitan dan hukuman Masterson masih mewakili kejayaan utama era #MeToo untuk pendakwa Los Angeles, bersama-sama dengan sabitan Weinstein sendiri tahun lalu.