Joyce Randolph

(SeaPRwire) –   NEW YORK – Joyce Randolph, seorang pelakon pentas dan televisyen berpengalaman yang memegang watak sebagai Trixie Norton yang bijak dalam The Honeymooners memberikan lawan yang sempurna kepada suaminya yang bodoh di TV, telah meninggal dunia. Beliau berusia 99 tahun.

Randolph meninggal dunia akibat sebab-sebab semula jadi pada malam Sabtu di rumahnya di Upper West Side, Manhattan, anak lelakinya Randolph Charles memberitahu Associated Press Ahad.

Beliau merupakan watak utama terakhir yang masih hidup dalam komedi kesayangan zaman emas televisyen 1950-an itu.

The Honeymooners merupakan pandangan yang mesra terhadap kehidupan flat di Brooklyn, berdasarkan sebahagian daripada zaman kanak-kanak bintang Jackie Gleason. Gleason melakonkan watak pemandu bas yang berlagak Ralph Kramden. Audrey Meadows merupakan isterinya yang bijak berbual Alice, dan Art Carney merupakan pekerja saliran yang ceria Ed Norton. Alice dan Trixie sering ditemui berkongsi kesedihan mengenai pelbagai kebodohan dan kegagalan suami mereka, sama ada memasarkan makanan anjing sebagai makanan ringan yang popular atau cuba untuk menentang kenaikan sewa, atau membeku di musim sejuk apabila hab elektrik mereka diputuskan.

Randolph kemudiannya akan menyenaraikan beberapa episod kegemarannya, termasuk salah satunya di mana Ed berjalan dalam tidurnya.

“Dan Carney memanggil, ‘Thelma?!’ Beliau tidak pernah mengetahui nama sebenar isterinya,” katanya kemudian kepada Yayasan Akademi Televisyen.

Bermula pada 1950 sebagai sketsa berulang dalam rancangan bakat Gleason, Cavalcade of Stars, The Honeymooners masih tersenarai antara komedi televisyen kegemaran sepanjang zaman. Popularitinya meningkat selepas Gleason menukar rangkaian dengan The Jackie Gleason Show. Kemudian, untuk satu musim pada 1955-56, ia menjadi siri penuh.

39 episod itu menjadi bahan penyiaran ulang yang disiarkan di seluruh negara dan luar negara.

Dalam temubual dengan New York Times pada Januari 2007, Randolph berkata beliau tidak menerima sebarang pampasan dalam bentuk hak cipta untuk 39 episod itu. Beliau berkata beliau mula menerima royalti dengan penemuan episod “hilang” dari jam bakat.

Selepas lima tahun sebagai ahli kumpulan Gleason dalam siaran, Randolph hampir bersara, memilih untuk memberi tumpuan penuh kepada perkahwinan dan ibu bapa.

“Saya tidak merindui apa-apa dengan tidak bekerja setiap masa,” katanya. “Saya tidak mahu pengasuh menjaga (anak saya) yang hebat.”

Tetapi puluhan tahun selepas meninggalkan rancangan itu, Randolph masih mempunyai banyak pengagum dan menerima puluhan surat seminggu. Beliau merupakan tetamu kekal sehingga 80-an di bar bawah Sardi’s, di mana beliau gemar meminum minuman kegemarannya White Cadillac – Dewar’s dan susu – dan bercakap dengan pelanggan yang mengenalinya dari potret empat watak rancangan itu di atas bar.

Randolph berkata impak rancangan itu ke atas penonton televisyen tidak terdaya padanya sehingga awal 1980-an.

“Pada satu tahun ketika (anak lelakinya) berada di kolej Yale, dia pulang dan berkata, ‘Adakah anda tahu lelaki dan wanita datang kepadanya dan bertanya, ‘Ibunya benar-benar Trixie?’” katanya kepada San Antonio Express pada 2000. “Sepertinya dia tidak terlalu memperhatikan sebelum itu.”

Sebelum ini, beliau menyesali bahawa memegang watak Trixie menghadkan kerjayanya.

“Selama bertahun-tahun selepas peranan itu, pengarah akan berkata: ‘Tidak, kami tidak boleh menggunakannya. Dia terlalu terkenal sebagai Trixie,'” kata Randolph kepada Orlando Sentinel pada 1993.

Gleason meninggal dunia pada 1987 ketika berusia 71 tahun, diikuti Meadows pada 1996 dan Carney pada 2003. Gleason telah menghidupkan semula The Honeymooners pada 1960-an, dengan Jane Kean sebagai Trixie.

Randolph dilahirkan Joyce Sirola di Detroit pada 1924, dan ketika berusia sekitar 19 tahun beliau menyertai kumpulan perjalanan Stage Door. Dari situ beliau pergi ke New York dan membuat beberapa persembahan di Broadway.

Pada akhir 1940-an dan awal 1950-an, beliau kerap kelihatan di TV, muncul bersama bintang seperti Eddie Cantor, Dean Martin dan Jerry Lewis, Danny Thomas dan Fred Allen.

Randolph bertemu Gleason untuk kali pertama ketika beliau membuat iklan Clorets di Cavalcade of Stars, dan The Great One menyukainya; beliau bahkan tidak mempunyai ejen ketika itu.

Randolph menghabiskan persaraannya dengan menghadiri pembukaan Broadway dan kutipan derma, menjadi aktif dengan U.S.O. dan melawat tempat-tempat kegemaran Manhattan yang lain, antaranya Angus, Chez Josephine dan Lambs Club.

Suaminya, Richard Lincoln, seorang eksekutif pemasaran kaya yang meninggal dunia pada 1997, berkhidmat sebagai presiden di Lambs, sebuah kelab teater, dan beliau memerintah sebagai “pertama wanita”. Mereka mempunyai seorang anak lelaki, Charles.

-AP Film Writer Lindsey Bahr menyumbang.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.