(SeaPRwire) –   (GENEVA) — Pemain skating ais dari Rusia, Kamila Valieva telah dikeluarkan dari Sukan Olimpik 2022 pada Isnin, hampir dua tahun selepas ujian dadah positif remaja itu pada Sukan Musim Sejuk Beijing.

Keputusan daripada Mahkamah Timbang Tara Sukan bermakna Rusia dijangka akan dicabut pingat emas acara berpasukan skating ais. Amerika Syarikat menduduki tempat kedua dan dijangka akan dinobatkan sebagai juara Olimpik sebaliknya.

Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa memutuskan untuk tidak menyampaikan sebarang pingat untuk acara itu di Beijing, di mana remaja berusia 15 tahun itu menguji positif beberapa jam sebelum ujian dadahnya didedahkan.

CAS menyatakan ia mengekalkan rayuan yang diketuai oleh Agensi Anti-Doping Sedunia, yang meminta mahkamah untuk mengeluarkan Valieva dari Sukan Olimpik dan melarangnya. Sebuah tribunal sukan Rusia telah membersihkannya daripada sebarang kesalahan.

Hakim-hakim CAS melarangnya selama empat tahun, sehingga Disember 2025 — kira-kira tujuh minggu sebelum Sukan Musim Sejuk Olimpik berikutnya di Milan dan Cortina d’Ampezzo, Itali.

Pasukan Amerika Syarikat mengambil perak di Beijing dan seharusnya dinaiktaraf ke emas. Jepun mengambil gangsa dan Kanada menduduki tempat keempat.

IOC bertanggungjawab untuk menyusun semula pingat dan lembaga eksekutifnya dijadualkan bermesyuarat semula pada bulan Mac.

Pasukan undang-undang Valieva menyatakan mereka sedang mengkaji keputusan CAS sebelum memutuskan sama ada akan merayu ke mahkamah agung Swiss, peguam Andrea Pinna berkata dalam kenyataan. Pinna, yang berpangkalan di Paris, memimpin pembelaan pemain itu dalam perbicaraan rayuan pada September dan November.

Rayuan ke mahkamah agung Swiss boleh dibuat atas alasan prosedur sempit, bukan merit kes.

Peguam Valieva mengatakan beliau tercemar oleh jejak ubat trimetazidine yang dikatakan digunakan oleh datuknya.

“Setelah mempertimbangkan semua bukti yang dikemukakan kepadanya,” kata mahkamah dalam kenyataan, “panel CAS menyimpulkan bahawa Valieva tidak dapat membuktikan, atas keseimbangan kebarangkalian dan berdasarkan bukti di hadapan Panel, bahawa beliau tidak melakukan pelanggaran (doping) secara sengaja.”

Hakim-hakim memutuskan bahawa mengikut peraturan anti-doping Rusia, Valieva tidak boleh mendapat manfaat daripada menjadi kanak-kanak pada masa ujian positif.

Tidak ada asas di bawah peraturan untuk melayani mereka dengan cara berbeza daripada atlet dewasa,” kata mahkamah, yang tidak menerbitkan keputusan terperinci mereka menunggu kajian isu kerahsiaan.

Kes itu mencetuskan kekacauan undang-undang di Sukan Olimpik Beijing kerana sampel Valieva, diambil enam minggu sebelumnya di kejohanan kebangsaan Rusia, tidak dimaklumkan oleh makmal di Sweden sehingga beberapa jam selepas beliau bersaing dalam acara berpasukan pada 7 Februari 2022.

Valieva terus beraksi di Sukan Olimpik selepas keputusan oleh tribunal Rusia dan panel CAS berasingan tidak menganggap beliau bertanggungjawab sebagai kanak-kanak.

Skrutin yang ketat terhadap Valieva membawa kepada persembahan penuh ralat dalam acara perseorangan, di mana beliau dijangka memenangi emas tetapi jatuh ke tangga keempat.

Drama itu berterusan apabila beliau meninggalkan ais. Tindak balas jurulatihnya, Eteri Tutberidze, dikritik dengan hebat oleh pakar skating ais dan presiden Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa Thomas Bach.

Bach berkata di Beijing satu hari kemudian beliau telah “sangat terganggu” untuk menonton “kesejukan yang luar biasa” pasukan Valieva.

Kes itu datang ke CAS untuk mencabar keputusan tribunal anti-doping Rusia pada akhir 2022 bahawa Valieva tidak bersalah. Keputusan itu mencadangkan hanya mengeluarkannya daripada kejohanan kebangsaan dan membenarkan beliau mengekalkan keputusan dan pingat Olimpiknya.

WADA meminta CAS mengenakan larangan empat tahun dan mengeluarkan Valieva dari Sukan Olimpik. Persatuan Skating Antarabangsa meminta larangan dua tahun dan pengeluaran.

Valieva, yang akan berusia 18 tahun pada bulan April, tidak bersaing antarabangsa sejak Sukan Olimpik Beijing.

Empat hari selepas upacara penutupan, Rusia melancarkan serangan penuh skala terhadap Ukraine, dan lima hari selepas itu, Persatuan Skating Antarabangsa melarang pemain skating Rusia daripada acara-acaranya. Larangan itu masih berkuat kuasa.

Sejak Sukan Olimpik, Valieva telah beraksi dalam litar kejohanan kebangsaan Rusia yang diperluaskan dan dalam pelbagai acara TV dan persembahan ais. Beliau tidak lagi pemain skating hampir tidak dapat dikalahkan seperti yang kelihatan sebelum Sukan Olimpik Beijing dan telah dua kali dikalahkan dalam kejohanan kebangsaan Rusia oleh pemain lebih muda dari kumpulan latihan yang sama di bawah Tutberidze.

Walaupun skor kebangsaan sering dibesar-besarkan, mata 237.99 Valieva – tempat ketiga di kejohanan kebangsaan Rusia – akan menjadi yang terbaik di dunia lebih daripada 10 mata musim ini.

Apabila seorang atlet di bawah umur 16 tahun menguji positif untuk bahan larangan, peraturan antarabangsa memerlukan siasatan terhadap pasukannya. Kedua-dua badan anti-doping Rusia dan WADA dijangka mengkaji kes itu tetapi tiada satupun menerbitkan apa-apa kesimpulan dan tiada tanda sesiapa lagi dihadapkan kepada tuduhan anti-doping dalam kes ini.

Evan Bates mengatakan pada hujung minggu lalu di kejohanan kebangsaan mendapat pingat pasukan dengan rakan pasangan Madison Chock akan menjadi sangat bermakna bagi mereka.

“Saya kata, anda tahu, kami adalah dua atlet tunggal dari pasukan Beijing yang masih bersaing – setiap satu daripada kami yang lain telah berpindah,” kata Bates. “Saya fikir dua tahun terlalu lama untuk keputusan ini dibuat. Kami hanya mahu mendapat penutupan selepas tempoh menunggu yang lama.”

___

Jurulatih Sukan AP Dave Skretta di Kansas City dan James Ellingworth di Duesseldorf, Jerman, menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.