Beijing 2022 Olympic Games

(SeaPRwire) –   Seni sukan seluncur ais mempunyai bahagian drama, tetapi ia tidak biasanya berkaitan dengan dadah. Perkara itu berubah di Sukan Olimpik Musim Sejuk , apabila sampel daripada peluncur ais Rusia Kamila Valieva didapati mengandungi bahan larangan. Ia mengambil dua tahun untuk mahkamah sukan tertinggi, Mahkamah Timbang Tara Sukan (CAS), untuk memutuskan nasib Valieva.

Dalam keputusan pada 29 Januari, panel timbang tara tiga anggota memutuskan untuk mengharamkan Valieva daripada bersaing selama empat tahun, bermula secara retrospektif pada 2021, apabila beliau memberikan sampel kejuaraan kebangsaan Rusia. Keputusan ujian itu tidak didedahkan sehingga berbulan-bulan kemudian di Sukan Olimpik.

Valieva telah dibatalkan daripada semua acara yang beliau bersaing di Beijing, termasuk acara berpasukan dan acara wanita tunggal. Dalam satu kenyataan, Persatuan Seluncur Ais Antarabangsa, yang mengawal seluncur ais, berkata bahawa dengan menyingkirkan markah Valieva, dalam acara berpasukan pasukan Rusia berpindah dari tempat pertama ke tempat ketiga, memenangi gangsa, manakala Amerika Syarikat memenangi emas dan Jepun perak. Valieva juga diperlukan menyerahkan sebarang pingat, anugerah, hadiah, atau keuntungan yang diterimanya sejak ujian positif.

Dalam satu taklimat pada 30 Januari, Ketua Eksekutif Jawatankuasa Olimpik dan Paralimpik Amerika Syarikat Sarah Hirshland mengesahkan bahawa selepas perbualan dengan Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa, “kami telah diberi arahan yang sangat jelas bahawa kami harus terus memberikan pingat emas kepada pasukan Amerika Syarikat, dan itulah yang akan kami lakukan.”

Keputusan CAS masih boleh didengar rayuan. Kanada menduduki tempat keempat asal dan akan memenangi gangsa jika pasukan Rusia dikeluarkan daripada pertandingan bersama Valieva, dan persatuan seluncur aisnya berkata dalam satu kenyataan, “Skate Kanada tidak bersetuju dengan kedudukan ISU dalam isu ini dan akan mempertimbangkan semua pilihan untuk merayu keputusan ini.”

Walaupun ada kemungkinan itu, keputusan ini membawa penutup sebahagian besar skandal dadah tertinggi dalam seluncur ais. Selepas sampel positif didedahkan, pegawai dadah Rusia membenarkan pemain berusia 15 tahun itu terus bersaing di Sukan Olimpik, memutuskan bahawa kerana beliau begitu muda, beliau tidak sepatutnya dianggap bertanggungjawab atas mengambil bahan larangan dengan salah. Valieva telah mengatakan beliau tidak sengaja mengambil ubat jantung datuknya. Mengapa ia mengambil begitu lama bagi pegawai dadah Rusia untuk mendedahkan sampel positif Valieva tidak jelas; kelewatan itu membenarkan Valieva, seorang kegemaran untuk memenangi emas dalam acara seluncur wanita, untuk bersaing di Beijing.

“Sudah dua tahun yang panjang, dan kami layak mendapat jawapan,” kata Nathan Chen, yang bersaing dalam , kepada TIME. “Kami mula mendapat penutupan nama sukan bersih dan ia memang keputusan yang betul.”

“Sebelum hari ini, saya tidak benar-benar mengharapkan keputusan yang betul akan dibuat,” kata Madison Hubbell, seorang penari ais yang, bersama rakannya Zachary Donohue, . “Saya terkejut gembira bahawa tiada pertimbangan khas hanya kerana umurnya, dan beliau diadili mengikut piawaian yang sama seperti setiap atlet lain. Saya rasa beberapa kepercayaan saya dalam sistem telah dipulihkan.”

Jangkaan panjang untuk penyelesaian, bagaimanapun, telah mengambil beban emosi. “Setiap kali orang bertanya tentang pingat Olimpik kami, ada sedikit kesedihan dan kekecewaan bahawa kami tidak mendapat momen Olimpik itu,” kata Madison Chock, seorang penari ais yang, bersama teman lelakinya Evan Bates, juga . “Kami tidak sedar ia menimbun kami sepanjang masa sehingga kami mendapat penyelesaian semalam—ia hampir seperti beban telah diangkat.”

Donohue mengatakan kelewatan itu telah menelan kos, bukan sahaja emosi, tetapi juga kewangan. “Kemungkinan dipindahkan kepada pemenang emas adalah mengubah hidup, dan mengubah cara anda mempromosikan diri dan masa depan anda,” katanya. “Terdapat impak kewangan menangguhkan begitu lama, terutamanya kerana Madison dan saya bersara pada tahun itu.”

Tiada butiran lagi daripada Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa mengenai bila atau di mana upacara pingat untuk acara berpasukan akan diadakan, tetapi pasukan Amerika Syarikat berharap untuk mempunyai upacara itu di Sukan Paris musim panas ini. “Saya fikir berdiri di podium Olimpik sebenarnya perlu,” kata Donohue. “Bilangan orang di mana-mana negara yang memulakan seluncur ais, dan kemudian mencapai Sukan Olimpik, jauh lagi memenangi pingat, begitu kecil sehingga menganjurkan upacara di tempat lain tidak akan sama.”

Hubbell, buat masa sekarang, hanya berharap untuk mengalami upacara pingat dengan tetamu khas. “Saya mengharapkan anak perempuan sulung saya dalam beberapa minggu lagi, dan apa-apa sambutan yang berlaku, saya berharap membawa anak saya bersama saya,” katanya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.