(SeaPRwire) –   Ia mudah untuk terlepas, di tengah kejam, apa yang menjawab mereka. Di , tindakan paling penting di Israel dan di Gaza juga mungkin kurang diperhatikan, dilakukan bukan oleh mereka yang mengklaim kepemimpinan tetapi oleh mereka yang pemimpin telah gagal. Orang-orang yang mengeluarkan orang lain dari puing-puing, atau dari persembunyian, yang melindungi orang asing, yang membungkuk untuk dilihat dan tidak terlihat, mereka semua menjawab kekerasan yang tidak tertahankan dengan kemanusiaan bersama. Tetapi kerelaan mereka melakukan lebih daripada menyelamatkan nyawa. Ia menerangi sambungan di hati pertandingan yang telah mendominasi dunia selama sebahagian besar abad, perasaan bersama yang mendefinisikan masyarakat dan, lebih luas lagi, sebuah negara. Di tengah penafian perang, dan dalam ketiadaan negara, dua bangsa telah disahkan.

Di Israel, ketiadaan itu sementara tetapi bencana. Ketika teroris Hamas berkeliaran di seluruh negara selatan, membunuh 1,200 orang dalam sehari dan kembali ke Gaza dengan , kerajaan Israel sebenarnya tidak hadir. Ke dalam kekosongan itu bergegas rakyat Israel. Dalam masa beberapa jam, matriks sukarelawan bergerak untuk menyelamatkan mereka yang terperangkap di bilik selamat, menyokong mereka yang dievakuasi dari kawasan sempadan, dan menangani trauma para survivor.

Usaha itu serta-merta, intuitif, tidak diminta. Pemimpinnya adalah warga negara yang telah menghabiskan 10 bulan terakhir menganjurkan protes mingguan terhadap kerajaan ekstrimis yang menghujung untuk memadamkan satu-satunya semakan terhadap kuasanya. Mengalihkan dari protes ke perkhidmatan, rangkaian longgar warga negara menghantar kit trauma dan pakar terapi. Ketika terungkap bahawa tidak seorang pun, terutamanya pihak berkuasa, tahu siapa yang mati, siapa yang hidup, dan siapa yang diculik, pakar komputer beratus-ratus menyelam ke alam mayat hidup, menyiasat untuk petunjuk.

Dan begitu juga Hamas tidak membezakan antara orang yang ia bunuh dan curi—Yahudi, Beduin, warga Palestin yang pernah dikenali sebagai Arab Israel, disewa untuk bertani di ladang—seluruh masyarakat Israel menjangkau keluar. Sebuah masyarakat terbelah oleh ketidaksetaraan dan krisis politik bersatu dalam semangat kolektif yang mendefinisikan Israel pada penubuhannya. “Kami melihat ini sebagai penyataan semula negara,” kata Gigi Levy-Weiss, seorang usahawan teknologi yang membantu menganjurkan tindak balas di pusat konvensyen Tel Aviv, di mana sebanyak 15,000 orang hadir dengan kereta sorong, tisu kertas—segala-galanya, sebenarnya. “Terdapat inti baru.”

The Nation Builders

Di Jalur Gaza, kerajaan kekal pergi. Palestin tidak mempunyai negara, tetapi di Jalur itu Gerakan Perlawanan Islam, lebih dikenali sebagai Hamas, telah memegang kuasa selama 16 tahun terakhir. Walau bagaimanapun, selepas tentera Israel memulakan serangan balasannya, bagaimanapun, aparatus politik kumpulan itu terbukti sukar dicari seperti sayap bersenjatanya.

“Tidak ada balai polis, tidak ada perbandaran … Hampir tidak ada apa-apa,” kata Amir Hasanain, pelajar 21 tahun di Rafah yang, seperti yang tidak terhitung, bertindak balas dengan mengambil tanggungjawab perkhidmatan awam masa perang. Mengatur diri mereka ke dalam apa yang dia gambarkan sebagai “simulasi kerajaan”, sukarelawan menghantar barang asasi untuk mengekalkan penduduk awam yang menderita pengeboman dan kemusnahan rumah. Dalam lapan minggu pertama serangan, hampir 16,000 daripada 2.3 juta penduduk Gaza terbunuh, menurut Kementerian Kesihatan Gaza. Kira-kira 1.9 juta terpaksa melarikan diri dari rumah mereka, laporan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu.

Pemindahan itu mengingatkan apa yang disebut oleh Palestin sebagai Nakba, atau “malapetaka”, yang mengubah suatu celahan sempit di tepi Laut Mediterranean menjadi salah satu tempat yang paling padat penduduknya di dunia, jumlahnya bertambah oleh pelarian dari kampung-kampung yang hilang kepada pasukan Yahudi dalam perang 1948 yang mencipta Israel. Membela diri dalam dekad-dekad berikutnya, Israel akan menduduki dan kemudian menetapkan Gaza dan Tebing Barat (meninggalkan Gaza pada tahun 2005). Dalam dekad yang sama, identiti Palestin mula berakar. Diklaim oleh lebih kurang 14 juta orang di seluruh dunia, ia berakar bukan sahaja dalam geografi dan pengalaman bersama tetapi juga dalam aspirasi apa yang Piagam PBB mengisytiharkan hak setiap rakyat: sebuah negara sendiri.

“Apa yang begitu menginspirasi ialah komunalisme,” kata Ghassan Abu-Sittah, seorang doktor Palestin British yang cepat dari amalannya di London ke Gaza apabila berlaku perang. Jika kemusnahan dan kematian ini tanpa sebelumnya, katanya, begitu juga kerelaan diri. “Semuanya berkongsi,” katanya, “dan itulah yang mengekalkan masyarakat daripada runtuh. Tiada seorang pun menolak sesiapa.”

Apabila seluruh kawasan berubah menjadi rata oleh bom, bandar-bandar baru muncul di bawah tikar dan selimut. Rida Thabet adalah pengetua di sebuah kolej latihan vokasional 500 pelajar, Pusat Latihan Khan Younis, dibina dan dikendalikan oleh Agensi Bantuan dan Pekerjaan PBB untuk Pelarian Palestin (UNRWA). Tetapi pada 13 Oktober, hari tentera Israel mengarahkan separuh utara Jalur itu dikosongkan, Thabet secara efektif menjadi datuk bandar, 40,000 orang telah berdesak-desakan ke kawasan sekolah. “Ia seperti bandar,” katanya.

Tiga puluh bayi telah lahir di sana menjelang akhir November. Wanita yang melahirkan semasa siang hari boleh mendapat bantuan di tiga pos perubatan tempat perlindungan. Malam hari, Thabet merekrut doktor sukarela dari khemah. Mohammed Bardaweel menghabiskan kebanyakan kerjayanya di bilik kecemasan tetapi kini melakukan apa yang boleh dilakukan dengan kit dari Pertubuhan Kesihatan Sedunia. Kes paling sukar tiba dari utara. Seorang wanita datang dengan berjalan kaki sehari selepas pembedahan pembedahan. Satu lagi tiba dengan kanak-kanak 6 tahun dengan sepsis dari luka disebabkan oleh munisi fosforus, katanya. “Saya berharap bahawa negara-negara di seluruh dunia yang percaya akan keamanan dan hak asasi manusia akan cuba mengakhiri perang ini,” kata doktor itu. Dia berhenti sebelum menambah, “Saya tahu bahawa negara berbeza daripada kerajaan.” Mengikut bukti yang ada di Israel dan Gaza, ia adalah perbezaan yang mungkin memberi harapan.

Pasukan Trauma

Merav Roth

The Nation Builders Israel Gaza

Ternyata bahawa begitu juga dalam siasatan pembunuhan, 48 jam pertama juga penting dalam rawatan trauma emosi. Merav Roth menunjukkan ini dalam panggilan video kepada rakan sejawat kesihatan mental hari selepas pembunuhan beramai-ramai Hamas. “Psikologi bertanya, Adakah saya sepatutnya runtuh?” beliau mengingati. “Adakah terdapat sesuatu untuk dipegang? Dan jika anda datang dengan jawapan serta-merta, mengatakan, ‘Pegang tangan saya,’ anda boleh membawa naluri kehidupan ke perkhidmatan, dan mula menyusun diri anda semula.”

Pakar terapi kini berperanan sebagai responden pertama di Israel. Ofrit Shapira-Berman mengendalikan kumpulan WhatsApp yang dalam masa tiga minit, dan kadang-kadang 50 saat, menyambungkan seorang pakar psikoanalisis dengan mangsa trauma, menarik daripada senarai hampir 500 sukarelawan. Ramai menyediakan satu hayat analisis tanpa caj. “Apabila seseorang kehilangan seseorang yang dicintainya, dia seolah-olah berpindah ke benua yang lain; terdapat benua orang berduka; “kata Shapira-Berman. “Ini bukan benua. Ini planet.”

Di pusat acara mewah di utara Tel Aviv, mangsa-mangsa festival muzik Nova, di mana lebih daripada 350 terbunuh, bersama-sama setiap petang untuk apa yang kelihatan seperti parti padang. “Ada begitu banyak sains mengenai bagaimana alam semula jadi menyembuhkan,” kata Lia Naor, yang mencipta tempat perlindungan itu. Mangsa-mangsa mengendalikan terapi mereka dengan menjawab soalan, Apa yang anda rasa ingin lakukan? Terdapat muzik, kerusi kantung, rawatan bunyi. Terdapat pakar terapi juga. “Tetapi mereka tidak pada anda,” kata Liam Kedem, 24, yang berlari enam batu dari pengganas Hamas dan datang ke tempat perlindungan setiap hari. “Apa yang benar-benar membuat saya merasa pulih ialah duduk bersama kawan-kawan yang saya alami situasi itu. Di bandar, orang memandang saya dengan mata sedih.”

Pendekatan itu, yang kelihatan sesuai dengan orang yang akan menghadiri rave, boleh diubahsuai untuk bertemu dengan sesiapa sahaja di mana mereka tinggal. “Kami 9 juta orang dalam trauma. Ini bukan satu atau dua,” kata Naor. “Jadi satu-satunya cara untuk merawat ialah dalam masyarakat.”

Pembunuhan beramai-ramai Hamas juga mengaktifkan sejarah komunal 2,000 tahun setiap Yahudi

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.