(SeaPRwire) –   Fatima Hariri tumbuh di kem pelarian Syria di Jordan. Dia merasa terperangkap. Dia ingin melarikan diri.

Ketika pembuat filem Mohsin Mohi-Ud-Din pertama kali bertemu dengan Hariri sepuluh tahun yang lalu, remaja berusia 14 tahun itu hampir tidak akan bercakap atau membuat kontak mata dengannya. Kini, dia menjadi subjek dan penulis bersama filem pendek yang diarahkan bersama Mohi-Ud-Din dengan Rafe Scobey-Thal tentang penyembuhan dari traumanya.

Hariri belum pernah melihat laut – tetapi dia mahu. Jadi Mohi-Ud-Din dan pasukannya membuatnya terjadi. Mereka mendapat keizinan untuk mengambil Hariri dari kem pelarian Syria di Jordan, di mana dia tinggal, selama tiga hari. Mereka merekodkan pengalaman katartiknya bertemu laut buat kali pertama.

Mohi-Ud-Din mempunyai falsafah khas apabila berkaitan peranan subjeknya dalam proses pembuatan filem. “Kami mengambil apa yang dia tulis dan memberikan lengkungan cerita kepadanya, kembali kepada Fatima dan dia memberikan sihirnya,” katanya. “Kami perlu mendesentralisasikan seni naratif dan pembuatan filem. Seorang gadis Syria di kem pelarian harus dapat membuat filem di telefon bimbitnya, dan ia dianggap sama seperti seseorang yang mempunyai bajet satu juta dolar dan membuatnya di L.A.”

Mohi-Ud-Din juga pengasas dan CEO MeWe International – sebuah pertubuhan bukan untung global yang memberi tumpuan kepada pengisahan sebagai cara untuk meningkatkan kesihatan mental dan penglibatan masyarakat. “Kita perlu mendekati pengisahan sebagai ubat, sebagai tiang kesihatan dan hak asasi manusia,” katanya. “Trauma mengurung anda dalam masa lalu atau masa depan – dan ia mencuri anda dari masa kini, jadi pengisahan adalah alat yang kuat untuk menghubungkan anda dengan masa kini.”

Filem pendek kedua memberi tumpuan kepada Sami, seorang artis dan atlet yang kehilangan kakinya dalam perang. Ia mengikuti dia ketika dia melukis jalan kegemarannya di Syria.

Mohi-Ud-Din baru-baru ini kembali dari lawatan pendek ke Rafah di Gaza di mana beliau menawarkan sukarelawan untuk membantu dengan misi perubatan kemanusiaan melalui MedGlobal. Di tengah-tengah bunyi bom, beliau mendengar penduduk Gaza menceritakan semula traumanya dan memudahkan latihan pengisahan untuk membantu mereka berasa selamat. “Kami mencipta ruang hanya untuk menyambung semula dengan badan dan bercakap balik ke otak, dan mula menyambungkan cerita mereka antara satu sama lain dan kemudian ke dunia,” katanya. “Solidariti adalah terapi dan pengisahan adalah terapi dan mereka tidak mempunyai ruang untuk itu kerana mereka hanya berada dalam mod kelangsungan hidup, tidak henti-henti.”

Pendekatan Mohi-Ud-Din terhadap pengisahan dipengaruhi oleh warisan Kashmirnya sendiri. “Datang dari masyarakat seperti itu, ia menyala api di dalam saya,” katanya. Mohi-Ud-Din telah terselamat dari serangan bom dan penderaan seksual, serta kehilangan ahli keluarga kepada keganasan perang. “Satu-satunya cara saya untuk memberi makna kepadanya adalah untuk menulis semula dan melindungi hidup saya dengan menulis apa yang berlaku,” katanya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.