BRITAIN-OXFORD-CHINESE NOBEL LAUREATE-MO YAN-HONORARY FELLOWSHIP

(SeaPRwire) –   Tulisannya memenangi Hadiah Nobel Kesusasteraan China yang pertama, tetapi adakah ia cukup patriotik untuk China Xi Jinping? Itulah persoalan di pusat saman berprofil tinggi kini menggerakkan perdebatan mengenai nasionalisme di China.

Kempen patriotik menjadi lebih biasa dalam tahun-tahun kebelakangan ini di China, apabila nasionalis online menyerang wartawan, penulis atau tokoh awam lain yang mereka katakan telah menyinggung maruah negara, tetapi ia tidak biasa untuk tokoh seterkenal Mo Yan ditargetkan.

Penulis blog patriotik Wu Wanzheng, yang dikenali sebagai “Truth-Telling Mao Xinghuo” dalam talian, menyaman di bawah undang-undang yang membawa hukuman sivil dan, dalam beberapa kes, hukuman jenayah untuk kesalahan yang dirasakan terhadap wira dan pejuang China.

Wu mendakwa buku-buku Mo telah memudaratkan nama baik Parti Komunis China, “mempercantik” tentera Jepun musuh dan mempersendakan pemimpin revolusi Mao Zedong.

Saman yang difailkan bulan lepas menuntut supaya penulis itu meminta maaf kepada semua rakyat China, pejuang negara dan Mao, dan membayar ganti rugi 1.5 bilion yuan ($209 juta) – 1 yuan untuk setiap rakyat China. Beliau juga meminta supaya buku-buku Mo disingkirkan dari edaran.

Wu berasaskan aduannya kepada undang-undang 2018 yang menjadikan mempersendakan wira dan pejuang sebagai kesalahan jenayah dengan hukuman sehingga tiga tahun penjara. Undang-undang itu adalah sebahagian daripada kempen Xi melawan “nihilisme sejarah”, ungkapan yang digunakan parti untuk sebarang tafsiran peristiwa sejarah yang bertentangan dengan naratif rasmi mereka.

Mo, nama sebenarnya Guan Moye, memenangi Hadiah Nobel pada 2012. Beliau terkenal dengan memaparkan kehidupan luar bandar di China dan menyentuh beberapa keburukan pembangunan ekonomi pesat negara itu.

“Kesusasteraan dan seni harus mendedahkan kegelapan dan ketidakadilan masyarakat,” katanya pada 2005 ketika menerima ijazah kehormat doktor dari sebuah universiti di Hong Kong. Tetapi penulis berusia 69 tahun itu tidak banyak konflik dengan Beijing.

Pada 2011, beliau menjadi naib pengerusi Persatuan Penulis China yang disokong negara. Selepas beliau menerima Hadiah Nobel, pegawai kanan parti memuji beliau sebagai “wakil cemerlang” kekuatan ekonomi dan pengaruh antarabangsa China yang meningkat.

Sepertinya tidak mungkin Wu akan menang saman itu. Kerajaan China tidak memberi komen secara rasmi mengenai drama itu, tetapi akhbar tabloid berbahasa Cina Global Times pada Selasa menerbitkan berita mengutip ucapan terkini Mo, secara tidak langsung memberi isyarat sokongan kepada penulis itu.

Penulis blog itu berkata dalam platform media sosial Cina Weibo bahawa mahkamah Beijing menolak saman pertamanya kerana Wu gagal menyediakan alamat rumah Mo. Saman semasanya berasaskan bahagian undang-undang 2018 yang akan memegang seseorang bertanggungjawab secara sivil jika mereka mempersendakan atau menfitnah “wira dan pejuang demi kepentingan awam”. Agensi Berita Associated Press tidak dapat mengesahkan dakwaannya secara bebas kerana mahkamah tidak membuat dokumen awam.

Komentar media berlidah tajam dan bekas penyunting Global Times Hu Xijin juga mengkritik Wu, memanggil usaha menyaman Mo sebagai “sandiwara” dan tindakan “populis”. Di Weibo, Hu mengecam sokongan terhadap tindakan itu sebagai “trend yang sangat membimbangkan dalam pendapat awam dalam talian.”

Sebagai balasan, Wu mengancam untuk menyaman Hu juga.

Secara dalam talian, perbincangan dibahagikan, sementara sesetengah memanggilnya pantulan nasionalisme yang berkembang di China dan yang lain mengutuk penggugat. Kontroversi itu menjadi topik perbualan di Weibo, di mana hashtag #MoYanbeingsued ditonton kira-kira 2 juta kali. Sekurang-kurangnya satu lagi hashtag berkaitan telah disekat.

Murong Xuecun, penulis Cina terkenal yang tinggal buangan di Australia, berkata beliau tidak melihat bukti kerajaan menyokong penargetan Mo, tetapi ia telah mencipta persekitaran di mana serangan patriotik sebegini digalakkan.

“Trend ini telah menghasut orang untuk melapor, memberitahu dan mendedahkan antara satu sama lain, menargetkan mereka yang berbeza dari ideologi arus perdana atau mempromosikan nilai-nilai universal,” katanya. “Itulah yang pihak berkuasa telah lakukan.”

Undang-undang 2018 dan undang-undang serupa yang lain menyebabkan berpuluh-puluh penangkapan, termasuk seorang wartawan penyiasatan yang mempersoalkan angka kematian rasmi China dalam pertembungan sempadan dengan India pada 2021 dan bekas penyunting sebuah majalah kewangan yang mempersoalkan justifikasi rasmi China terlibat dalam Perang Korea.

—AP penyelidik Wanqing Chen di Beijing menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.