96th Annual Academy Awards - Show

(SeaPRwire) –   Antara dan teguran Emily Blunt terhadap kerana “Kensplaining,” pada Anugerah Akademi Ahad lalu, Jonathan Glazer menerima Anugerah Filem Antarabangsa Terbaik untuk . “Semua pilihan kami dibuat untuk mencerminkan dan menghadapi kita pada masa kini—bukan untuk berkata ‘lihat apa yang mereka lakukan pada masa itu’; sebaliknya, lihat apa yang kita lakukan sekarang,'” kata penulis dan pengarah filem bahasa Jerman British itu, di mana seorang komander Nazi dan keluarganya menjalani kehidupan tanpa gangguan bersebelahan dengan kekejaman yang tidak terperi di Auschwitz. “Filem kami menunjukkan ke mana dehumanisasi membawa pada yang paling buruk… Pada masa ini, kami berdiri di sini sebagai lelaki yang menafikan keturunan Yahudi dan Holocaust yang diculik oleh penaklukan yang telah membawa konflik kepada banyak orang, sama ada mangsa serangan 7 Oktober di Israel, atau serangan berterusan di Gaza.” Glazer meletakkan soalan kepada penonton global siaran itu: “Bagaimana kita membantah?”

Ucapannya bukan satu-satunya kenyataan politik yang dibuat di pentas Anugerah Oscar tahun ini. Daripada mesej sokongan terhadap kesatuan hiburan, yang disisipkan sepanjang monolog pembukaan yang sangat selamat, hingga penulis dan pengarah filem 20 Days in Mariupol Mstyslav Chernov meminta bantuan emosi untuk Ukraine, kebanyakan peserta acara itu mempunyai peristiwa semasa dalam fikiran mereka. Walau bagaimanapun, hanya Glazer secara terang-terangan membincangkan kekejaman di Gaza dan Israel—konflik yang menguasai tajuk berita global selama lima bulan lepas tetapi hak, salah dan kerosakan sampingannya jarang menjadi subjek perselisihan, yang lebih baik dielakkan dalam forum awam, dalam industri yang sebahagian besarnya liberal. Ucapannya merupakan satu momen keberanian moral yang tidak dapat dipisahkan daripada mesej penting filemnya.

The Zone of Interest adalah, seperti yang dicatatkan Glazer, potret dehumanisasi yang dibawa ke tahap pembunuhan beramai-ramai. Semua orang tahu (walaupun minoriti yang berisiko masih terpesona dengan Nazism terus menafikan) apa yang berlaku dalam dinding kem tahanan Jerman. Imej bilik gas, kuburan beramai-ramai dan badan kurus dalam pakaian berjalur telah menjadi ingatan menyedihkan yang menjadi terlalu biasa mengenai penderitaan berjuta-juta Yahudi dan orang luar yang menghadapi di bawah Reich Ketiga Hitler. Setiap tahun membawa lagi kumpulan filem dan yang menampilkan penjahat Nazi yang sangat jahat secara kartun. Walau bagaimanapun, The Zone of Interest mengubah perspektif ke sebelah cermin yang lain dari dehumanisasi. Ia menggambarkan bagaimana ketidakpekaan terhadap penyiksaan, kelaparan dan kematian orang yang tidak bersalah yang anda yakin mereka kurang daripada manusia mengubah pembuat pasif keganasan itu menjadi raksasa. Semakin normal kehidupan keluarga Komander Rudolf Höss’ (Christian Friedel) kelihatan, semakin mengerikan ia menjadi.

Jadi masuk akal bahawa Glazer akan menggunakan pentas di mana pada tahun 1978—dan di mana pemenang biasanya memberikan pendapat, dengan ulasan bercampur, mengenai isu-isu kontroversi daripada —untuk mengutuk serangan Israel yang berterusan yang sudah mengorbankan nyawa orang serta pembunuhan beramai-ramai Hamas pada 7 Oktober. Pengarah filem itu merujuk kepada penaklukan yang mendahului letusan keganasan masa kini selama dekad, mencorakkan penilaian beliau dalam sejarah, cara yang sama The Zone of Interest menggunakan kekejaman masa lalu untuk berbicara kepada masa kini yang belum belajar daripada Holocaust.

Glazer mengambil risiko nyata dengan bersuara untuk Palestin di pentas terbesar Hollywood. Pada bulan November, Susan Sarandon telah dikeluarkan oleh agensi bakatnya dan pelakon Melissa Barrera dipecat daripada peranan dalam Scream VII kerana . Di media sosial, sekumpulan terkenal dan beliau sebagai penafian identiti Yahudinya.

Tetapi jika beliau tidak membaca kenyataannya secara terancang dan telah ditulis, siaran keseluruhan mungkin berjalan seolah-olah tiada apa-apa yang luar biasa berlaku di Timur Tengah. Walaupun tetamu terkenal termasuk Mark Ruffalo, Billie Eilish dan Ramy Youssef , pemberita red carpet ABC mengabaikan mereka. (“Kami menyeru gencatan senjata segera, kekal di Gaza. Kami menyeru keamanan dan keadilan yang kekal untuk rakyat Palestin,” .) Cillian Murphy, menerima Anugerah Pelakon Terbaik untuk memainkan lelaki yang mencipta senjata pemusnahan massa paling maut, membuat panggilan secara jelas untuk keamanan: “Untuk baik atau buruk, kita semua hidup dalam dunia Oppenheimer,” katanya. “Saya ingin menyenaraikan ini untuk para pembawa keamanan.”

Selama seniman popular telah bercakap minda mereka di podium anugerah, sekumpulan penonton dan pengkritik telah menasihati mereka untuk mengekalkan politik keluar daripada apa yang seharusnya menjadi malam yang menyeronokkan. Perkara sebenarnya, politik terletak di teras seni yang anugerah Oscar (dan semua anugerah hiburan) wujud untuk merayakan. Bahkan Barbie juga bersifat politik. Jadi tidak ada memisahkan imej peperangan yang dicetuskan oleh Oppenheimer dan 20 Days in Mariupol dan The Zone of Interest daripada kekejaman di Gaza. Betapa menyegarkan melihat seorang pengarah yang dihormati yang kemanusiaannya mengatasi larangan Hollywood.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.