Ireland Women Referendum

(SeaPRwire) –   DUBLIN – Perdana Menteri Ireland Leo Varadkar mengakui kekalahan pada Sabtu kerana dua pindaan perlembagaan yang disokongnya yang akan memperluaskan definisi keluarga dan menghapuskan bahasa tentang peranan wanita di rumah sedang menuju penolakan dalam pengiraan undian awal.

Varadkar, yang mendorong undian untuk mengabadikan kesetaraan gender dalam perlembagaan dengan menghapuskan “bahasa lama yang ketinggalan zaman” dan cuba mengakui realiti kehidupan keluarga moden, berkata jelas bahawa pindaan itu “ditolak secara menyeluruh dengan kehadiran yang boleh diterima”.

“Adalah tanggungjawab kami untuk meyakinkan majoriti orang untuk mengundi ‘ya’ dan kami jelas gagal melakukannya,” kata Varadkar.

Pembangkang mendakwa bahawa perkataan pindaan itu tidak difikirkan dengan baik – satu hujah yang kelihatan mendapat sambutan dalam hari-hari terakhir kempen. Pengundi berkata mereka bingung dengan soalan-soalan dan yang lain berkata mereka takut perubahan akan membawa kepada akibat tidak diingini.

Pilihan raya itu dianggap sebagai sebahagian daripada evolusi Ireland dari negara yang sangat Katolik Roman, konservatif di mana perceraian dan pengguguran kandungan adalah haram, kepada masyarakat yang semakin pelbagai dan secara sosial liberal. Peratusan penduduk yang beragama Katolik jatuh dari 94.9% pada tahun 1961 ke 69% pada tahun 2022, menurut Pejabat Statistik Pusat.

Transformasi sosial itu telah dicerminkan dalam beberapa perubahan kepada Perlembagaan Ireland, yang berasal dari tahun 1937, walaupun negara itu secara rasmi tidak dikenali sebagai Republik Ireland sehingga tahun 1949. Pemilih Ireland mengundangkan perceraian dalam referendum pada tahun 1995, pada tahun 2015 dan pada tahun 2018.

Soalan pertama berkaitan dengan bahagian perlembagaan yang menjanjikan untuk melindungi keluarga sebagai unit utama masyarakat. Pemilih diminta untuk menghapuskan rujukan kepada perkahwinan sebagai asas “di mana keluarga diasaskan” dan menggantikannya dengan klausa yang menyatakan bahawa keluarga boleh diasaskan “pada perkahwinan atau hubungan tahan lama yang lain.” Jika diluluskan, ia akan menjadi pindaan ke-39 perlembagaan.

Pindaan ke-40 yang dicadangkan akan menghapuskan rujukan bahawa tempat seorang wanita di rumah menawarkan kebaikan umum yang tidak boleh diberikan oleh negara dan menghapuskan kenyataan bahawa ibu-ibu tidak seharusnya diwajibkan untuk bekerja kerana keperluan ekonomi jika ia akan mengabaikan tugas-tugas mereka di rumah. Ia akan menambah klausa yang menyatakan negara akan berusaha untuk menyokong “penyediaan penjagaan oleh ahli-ahli keluarga antara satu sama lain.”

Perdebatan itu kurang berapi-api daripada hujah mengenai pengguguran kandungan dan perkahwinan sama jantina. Semua parti politik utama Ireland menyokong perubahan itu, termasuk rakan koalisi kerajaan pusat Fianna Fail dan Fine Gael dan parti pembangkang terbesar, Sinn Fein.

Satu parti politik yang menyeru undian “tidak” ialah Aontú, kumpulan tradisionalis yang berpecah dari Sinn Fein atas sokongan parti yang lebih besar terhadap pengguguran kandungan yang sah. Ketua Aontú Peadar Tóibín berkata perkataan kerajaan begitu kabur sehingga ia akan menyebabkan pertikaian undang-undang dan kebanyakan orang “tidak tahu makna hubungan tahan lama”.

Pusat Nasihat Percuma, amal karitatif undang-undang, menyatakan kebimbangan bahawa perubahan kepada bahagian penjagaan mengandungi “stereotaip merosakkan seperti konsep bahawa penyediaan penjagaan … adalah tanggungjawab peribadi ahli keluarga tidak dibayar tanpa jaminan sokongan negara.”

Beberapa penggiat hak kecacatan mendakwa penekanan terhadap penjagaan memperlakukan orang cacat sebagai beban, bukan sebagai individu dengan hak yang seharusnya dijamin oleh negara.

Kaji selidik pendapat menunjukkan sokongan untuk pihak “ya” dalam kedua-dua undian, tetapi banyak pengundi masih belum tentu kerana undian Jumaat – diadakan pada – hampir tiba dan sesetengah berkata mereka mencari isu itu terlalu bingung atau terlalu tergesa-gesa untuk mengubah perlembagaan.

“Saya fikir ia terlalu tergesa-gesa,” kata Una Ui Dhuinn, seorang jururawat di Dublin. “Saya rasa kita tidak mendapat masa yang cukup untuk memikirkannya dan membaca mengenainya. Jadi saya rasa, untuk berada di pihak yang selamat, ‘tidak, tidak’ – tiada perubahan.”

Caoimhe Doyle, pelajar ijazah kedoktoran, berkata dia mengundi ya untuk menukar definisi keluarga tetapi tidak untuk pindaan penjagaan kerana “Saya tidak fikir ia dijelaskan dengan baik.”

“Ada kebimbangan bahawa mereka menghapuskan beban ke atas negara untuk menjaga keluarga,” katanya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.