South Korea Politician Attacked

(SeaPRwire) –   Lapan hari selepas serangan terhadap ketua pembangkang utama Korea Selatan, ahli politik itu muncul dari sebuah hospital di Seoul pada Rabu untuk menyambut media dan penyokong dengan semangat yang menguatkan dalam komen awam pertamanya sejak insiden itu.

Ketua Parti Demokratik Korea berusia 59 tahun, yang pernah berada di wad kawalan intensif, menjalani pembedahan untuk memperbaiki saluran darah utama di lehernya selepas serangan di pelabuhan selatan Busan.

“Saya benar-benar berharap insiden ini, yang mengejutkan kami semua, akan berfungsi sebagai titik perubahan dalam mengakhiri politik kebencian dan konfrontasi serta memulihkan politik yang baik di mana kita saling menghormati dan hidup bersama,” kata Lee. “Kita harus mengakhiri politik seperti peperangan di mana kita perlu membunuh dan menghapuskan lawan.”

Pada hari yang sama, polis mengumumkan hasil siasatan mereka terhadap penyerang Lee, seorang lelaki berusia 60-an yang telah menyerang Lee semasa berpura-pura meminta tandatangan autograf.

Lee Jae-myung

Suspek bernama Kim itu telah melakukan serangan “atas kepercayaan politik subjektif,” kata Woo Chul-moon, ketua Jabatan Polis Metropolitan Busan pada Rabu. Beliau menambah suspek Kim memberitahu polis beliau mahu membunuh Lee “untuk mencegahnya menjadi presiden” dan “mendapatkan majoriti kerusi dalam pilihan raya umum akan datang.”

Lee hampir kalah kepada Presiden Yoon Suk Yeol, dari Parti Kuasa Rakyat konservatif, dalam pilihan raya presiden negara pada tahun 2022. Pilihan raya Dewan Perwakilan Nasional dijadualkan pada bulan April tahun ini.

Kim, yang dibawa keluar dalam sebuah kenderaan di luar balai polis Busan pada Rabu, berkata beliau “menyesal” kerana menimbulkan kebimbangan.

Polis memilih untuk tidak mendedahkan nama penuh, foto atau pertalian parti politik Kim, dengan alasan undang-undang.

Walaupun pihak berkuasa sebelum ini menahan seorang lelaki berusia 70-an atas syak wasangka membantu Kim dalam serangan itu, polis menyimpulkan pada Rabu bahawa Kim bertindak sendirian tanpa sekutu.

Agensi Polis Kebangsaan Korea Selatan telah menjanjikan untuk mencegah insiden serupa dengan memperkukuhkan keselamatan untuk “personal kunci.”

Serangan itu mengejutkan negara dan mendapat kecaman daripada pelbagai spektrum politik. Pejabat Yoon menyatakan dalam kenyataan bahawa tindakan itu adalah “musuh demokrasi liberal” dan mengharapkan Lee pulih dengan cepat. Yoon juga memerintahkan pihak berkuasa untuk menyiasat serangan itu dan menyokong rawatan perubatan Lee.

Hong Ik Pyo dari Parti Demokratik – dipimpin oleh Lee – juga berkata dalam mesyuarat parti bahawa “tindakan keganasan” terhadap Lee jelas “cabaran terhadap demokrasi.”

Walau bagaimanapun, walaupun ada kecaman bersama terhadap serangan terbaru terhadap Lee, perpecahan antara parti politik utama terus memperburuk dalam tahun-tahun kebelakangan ini. Dalam satu kajian yang diterbitkan pada Mac tahun lalu oleh Institut Pentadbiran Awam Korea, 93% responden menyatakan perpecahan antara konservatif dan progresif adalah konflik paling serius dihadapi negara. Sementara itu, Yoon telah dituduh memanaskan api polarisasi sedemikian untuk memperkukuh sokongan politik.

Sejak kekalahannya dalam pilihan raya 2022, Lee telah menjalani siri siasatan atas tuduhan termasuk rasuah dan pelanggaran kepercayaan – dakwaan yang ditolaknya sebagai bermotif politik dan bahkan memprotes dalam mogok lapar selama 24 hari tahun lalu.

Perbicaraan Lee, yang ditangguhkan juga, disebut sebagai salah satu motivasi serangan Kim, kata polis, kerana Kim merasakan politik itu tidak dikenakan hukuman yang sewajarnya atas tuduhan jenayah.

Walaupun pertengkaran politik dan serangan hampir maut, Lee kelihatan tidak gentar dalam matlamat pilihan raya. Pada Rabu, ketika Lee mengucapkan terima kasih kepada polis dan pekerja perubatan yang merawatnya, beliau berjanji untuk terus berkhidmat kepada awam. “Dengan nyawa ini yang diselamatkan oleh rakyat,” katanya, “saya akan hidup sisa hayat saya hanya untuk rakyat.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.