UNRWA distributed flour to Palestinians in Rafah.

(SeaPRwire) –   Beberapa negara Barat menangguhkan pembiayaan kepada United Nations Relief and Works Agency (UNRWA), badan bantuan kemanusiaan terbesar di Gaza, di tengah-tengah tuduhan Israel bahawa 12 pekerja bantuan terlibat dalam serangan Hamas pada 7 Oktober.

Pegawai Israel dilaporkan telah menyajikan bukti kepada AS bahawa pekerja UNRWA didakwa terlibat dalam penculikan, pengedaran peluru, dan serangan ke atas kibbutz di mana 97 orang terbunuh. mengatakan Ahad bahawa ia telah melihat fail yang menyenaraikan tuduhan tersebut.

UNRWA, yang memberikan makanan penting, perlindungan, klinik kesihatan, dan pendidikan kepada jutaan orang Palestin, mengatakan dua daripada 12 orang yang dituduh telah meninggal dunia akibat serangan udara Israel di Gaza. Philippe Lazzarini, Komisaris Agung UNRWA, mengumumkan Jumaat bahawa pekerja yang dituduh telah dipecat dan siasatan oleh Pejabat Pemeriksaan Dalaman Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu telah dilancarkan.

Tetapi kumpulan bantuan juga menyatakan kebimbangan bahawa penangguhan dana boleh menjadi bencana bagi penduduk Gaza, di mana ramai yang cedera perang dan seluruh penduduk 2.2 juta menghadapi keadaan darurat kemanusiaan.

Berikutnya, apa yang perlu diketahui mengenai penangguhan pembiayaan.

Siapa yang menangguhkan bantuan UNRWA?

Setakat ini, 10 negara telah menangguhkan sumbangan lanjut ke UNRWA atas tuduhan Israel bahawa pekerja terlibat dalam serangan yang menyebabkan 1,139 terbunuh dan 240 diambil sebagai tebusan. Di antara negara-negara ini ialah UK, AS, Kanada, Australia, Jerman, Finland, Itali, dan Belanda.

AS adalah penyumbang terbesar dengan $344 juta, diikuti oleh Jerman yang menjanjikan $202 juta pada tahun itu.

Peranan apa yang dimainkan UNRWA di Gaza?

UNRWA ditubuhkan pada 1949 dan merupakan agensi PBB terbesar di Gaza dengan 13,000 pekerja. Ia juga aktif di seluruh Tebing Barat, termasuk Baitulmaqdis Timur, dan di Jordan, Lubnan, dan Syria. Agensi PBB hampir sepenuhnya dibiayai oleh sumbangan sukarela.

Oleh itu, negara-negara berkenaan memberi amaran bahawa penamatan dana akan menyebabkan kemerosotan kepada bencana kemanusiaan yang belum pernah berlaku di Gaza. Setidak-tidaknya dan 1.9 juta orang awam telah dipindahkan, kira-kira 85% penduduk Jalur Gaza.

Masalah kebersihan meruncing, dengan UNICEF merakam purata akses kepada satu tandas untuk setiap 700 orang pada Disember. Krisis sisa telah menyebabkan kolera dan penyakit gastrointestinal dan jangkitan yang lain.

PBB menyatakan 152 kakitangannya terbunuh dalam serangan, dan 141 kompleksnya—yang juga berkhidmat sebagai perlindungan kecemasan—musnah sejak 7 Oktober; ini lebih banyak daripada konflik sebelumnya.

Kritikan terhadap penangguhan pembiayaan

Di kalangan negara-negara Barat, Ireland dan Norway menjanjikan sokongan berterusan kepada UNRWA, dengan menyatakan bencana kemanusiaan yang berterusan di Gaza.

Kerajaan Ireland menyatakan bahawa agensi itu memberikan “bantuan hayat kepada 2.3 juta orang.” Manakala menteri Luar Negeri Norway, Tuan Espen Barth Eide, menggesa penderma lain untuk mempertimbangkan kesan yang lebih luas daripada penangguhan pembiayaan di tengah penderitaan meluas orang Palestin. “Kita tidak seharusnya menghukum beramai-ramai jutaan orang. Kita perlu membezakan antara apa yang mungkin dilakukan oleh individu dan apa yang diwakili oleh UNRWA,” katanya.

Dalam kenyataan yang dikeluarkan oleh Liga Arab pada Isnin, 22 negara ahlinya di seluruh Timur Tengah dan Afrika Utara mengkritik penangguhan pembiayaan.

Dalam Oktober, Arab Saudi menjanjikan $2 juta kepada UNRWA, dan Emiriah Arab Bersatu menyumbang $20 juta. Selain itu, pada Oktober, Yayasan Pembangunan Qatar (QFFD) dan UNRWA menandatangani perjanjian bertahunan bernilai $18 juta untuk 2023 hingga 2024.

Dalam panggilan dengan Lazzarini UNRWA, Menteri Luar Negeri Mesir Sameh Shoukry berkata penangguhan pembiayaan setaraf dengan “hukuman beramai-ramai.” Selain itu, Rafik Kharfan, ketua Jabatan Hal Ehwal Palestin di Kementerian Luar Negeri berkata, “walaupun tuduhan Israel terbukti, menghukum pelarian tidak dibenarkan.”

Lazzarini mengeluarkan kenyataan tambahan pada Sabtu menyatakan beliau terkejut dengan penangguhan pembiayaan. “Ia akan sangat tidak bertanggungjawab untuk mengenakan sanksi ke atas Agensi dan seluruh masyarakat yang diberikannya kerana tuduhan tindakan jenayah terhadap beberapa individu, terutamanya pada masa perang, pemindahan dan krisis politik di rantau ini,” katanya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.