NEPAL-MOUNTAINEERING-EVEREST

(SeaPRwire) –   Para pendaki Gunung Everest kini mesti menyewa dan memakai peranti pengesan pada perjalanan mereka untuk mengurangkan masa dalam misi mencari dan menyelamat,

Rakesh Gurung, pengarah jabatan pelancongan Nepal, dipetik memberitahu outlet berita bahawa seorang pendaki akan membayar $10 hingga $15 untuk cip, yang akan dijahit pada jaket mereka, kemudian dikembalikan setelah pendakian dan disewakan kepada pendaki berikutnya. Menurut Gurung, syarikat pendakian bertauliah sudah menggunakan pengesan GPS.  

TIME menghubungi jabatan pelancongan Nepal untuk mendapatkan maklumat lanjut.

Berita ini tiba sebelum musim pendakian musim bunga, yang biasanya merupakan waktu terbaik untuk mendaki gunung tertinggi di dunia. Pendaki harus menunggu waktu terbaik untuk mendaki puncak, dengan sebagian besar pendakian terjadi , menurut majalah Outside.

Gunung Everest, yang selalu berbahaya untuk didaki, dalam beberapa tahun terakhir. Tahun lalu, Nepal mengeluarkan sejumlah rekod permit untuk mendaki Gunung Everest selama musim bunga, menurut Musim itu menjadi salah satu yang paling maut dalam ingatan baru-baru ini, dengan 12 kematian yang disahkan dan lima pendaki hilang pada akhir musim pada bulan Jun.

Kerajaan telah mengambil langkah lain untuk menjaga keselamatan pendaki. Tahun lalu, Lembaga Pelancongan Nepal bahawa pendaki pada mana-mana gunung perlu mendapatkan kad sistem pengurusan maklumat pengesanan daripada agensi pendakian bertauliah dalam usaha untuk “memastikan keselamatan dan sekuriti para pengunjung” dan mencegah ekspedisi tanpa lesen.

Nepal juga melakukan percubaan terhadap cip pengesanan pada masa lalu. Pada tahun 2017, jabatan pelancongan negara menyediakan beberapa pendaki Everest dengan pengesan GPS untuk mencegah tuntutan puncak palsu dan memudahkan penyelamatan, Pada masa itu, pegawai pelancongan mengatakan bahawa jika konsep itu berkesan, mereka akan mewajibkannya bagi semua pendaki.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.