(SeaPRwire) –   Sebagai dunia berjuang untuk mengatur kecerdasan buatan, Washington menghadapi dilema unik: bagaimana untuk menjamin kedudukan Amerika Syarikat sebagai pemimpin global AI, sambil melindungi terhadap risiko yang mungkin berlaku daripada AI? Walaupun sebarang negara yang cuba mengatur AI perlu menimbangkan pengaturan dan inovasi, tugas ini adalah lebih sukar bagi Amerika Syarikat kerana kami mempunyai lebih banyak untuk hilang. United Kingdom, Kesatuan Eropah, dan China semuanya mempunyai syarikat AI yang hebat, tetapi syarikat AS mendominasi bidang ini, didorong oleh ekosistem inovasi terbuka yang unik kami. Dominasi ini dipamerkan baru-baru ini, yang menyaksikan OpenAI melancarkan , platform teks ke video yang kuat, dan Google memperkenalkan , model AI generasi seterusnya yang boleh menyerap permintaan lebih daripada 30 kali ganda saiz pendahulunya.

Jika trend ini berterusan, dan AI membuktikan bahawa ia adalah perubahan yang banyak dijangka—melepaskan kepimpinan AS bukan pilihan. Tetapi seperti perbicaraan Senat baru-baru ini dengan eksekutif media sosial mengingatkan kita, tidak juga meninggalkan teknologi yang kuat sepenuhnya tidak diatur.

Sehingga kini, EU dan China telah bergegas ke hadapan dalam pengaturan AI, tetapi mereka mempunyai objektif yang berbeza. Akta AI EU baru-baru ini memberi tumpuan kepada meminimakan kesan sosial—seperti diskriminasi dalam pekerjaan yang dikuasai oleh AI—melalui pendekatan “berdasarkan risiko” yang menyeluruh. Peraturan AI China, tidak menghairankan, memberi tumpuan semula untuk menguasai maklumat negara. Tiada pendekatan akan menguntungkan inovasi AI (seperti yang telah ditunjukkan oleh beberapa negara ahli EU). Cabaran Washington adalah untuk membangunkan pendekatan Amerika Syarikat yang unik terhadap pengaturan AI yang menjamin kepimpinan kami dan melindungi rakyat kami—dan dunia—daripada bahaya potensi teknologi ini.

Walaupun Perintah Eksekutif Pentadbiran Biden merupakan langkah pertama yang bernilai, terdapat had keupayaan cabang eksekutif untuk bertindak sendiri dalam isu ini. Hanya Kongres boleh memberikan Amerika Syarikat dengan rangka kerja undang-undang yang kekal untuk mengawal teknologi ini yang transformasi. Ketika ahli undang-undang mempertimbangkan pilihan mereka, mereka perlu menimbang pelbagai keutamaan yang bersaing: keperluan untuk memastikan ekosistem AI yang terbuka dan kompetitif, mengurus risiko keselamatan, mengawal penyebaran sistem AI yang mungkin merosakkan, dan terus memimpin China. Untuk mencapai matlamat ini, Amerika Syarikat memerlukan rangka kerja pengaturan yang fleksibel dan adaptif untuk menyesuaikan diri dengan teknologi yang berkembang pesat.

Ahli Kongres telah menunjukkan minat untuk bertindak – daripada Forum AI Insight Senator Chuck Schumer kepada jawatankuasa baru Mike Johnson tentang AI. Galakan itu sangat dialu-alukan dan wajar. AI mungkin menimbulkan cabaran pengaturan yang paling kompleks dan mendesak yang pernah dihadapi Washington. Ketika Washington berjuang dengan pengaturan AI, di sini empat pelajaran yang perlu dipertimbangkan:

Pertama, AI akan sentiasa bergerak lebih pantas daripada Kongres. Selepas kemunculan kereta, ia mengambil dekad untuk kereta menjadi meluas dalam keluarga Amerika. Untuk telefon pintar dan media sosial, ia mengambil tahun. ChatGPT memperoleh lebih 100 juta pengguna dalam. Dalam tempoh beberapa tahun, AI generatif telah bergerak dari menghasilkan teks respons manusia yang seakan manusia kepada menghasilkan imej dan video yang nyata secara permintaan dan dengan tepat meniru suara manusia dengan hanya sedikit audio asal. Kadar tidak maaf AI akan sentiasa berlari melingkari proses perundangan. Sekiranya Kongres meluluskan peraturan AI, kita tidak boleh mengharapkan ia akan mempertimbangkan semula peraturan itu dalam tempoh terdekat. Kali terakhir Kongres meluluskan peraturan teknologi utama ialah 1996, ketika kebanyakan rakyat Amerika masih mempunyai internet talian sambungan. Walaupun teknologi telah berubah berkali-kali sejak itu, undang-undang tidak berubah. Ini bukan bermakna Kongres perlu meninggalkan pengaturan. Sebaliknya, ahli undang-undang perlu mengakui bahawa apa jua undang-undang yang diluluskan perlu mempunyai pandangan jauh dan fleksibiliti untuk kekal ketika AI berkembang. Ini mungkin menunjukkan pendekatan berpandukan prinsip terhadap pengaturan, berbanding piawaian teknikal tetap yang mungkin ketinggalan zaman sebelum tinta kering.

Kedua, keselamatan mengekalkan inovasi. Sentiasa akan ada ketegangan antara mempromosikan inovasi dan keselamatan, tetapi keduanya lebih banyak melengkapi daripada yang disarankan dalam perdebatan semasa. Mata wang kripto menawarkan cerita peringatan. Sektor yang hampir tidak diatur mengakibatkan runtuh spektakular FTX. Malapetaka itu meninggalkan orang awam dan pembuat dasar dengan kesan buruk terhadap sektor itu, untuk lebih baik atau lebih buruk, mungkin mengekang pengambilan teknologi itu. Ia tidak sukar membayangkan aplikasi AI tidak diatur yang menghasilkan kegagalan berprofil tinggi yang boleh menghalang pengambilan atau menyebabkan penyesuaian pengaturan berlebihan dari Washington. Untuk berjalan jauh, AI perlu berjalan selamat.

Ketiga, pengaturan AI perlu memberi insentif persaingan yang meluas dan terbuka. Pertumbuhan model asas besar dan mahal telah menguntungkan syarikat besar, yang melatih model paling berupaya di hadapan pembangunan AI. Dalam perubahan mengejut daripada sikap anti-pengaturan kebanyakan syarikat teknologi selama dua puluh tahun kebelakangan ini, beberapa syarikat AI terkemuka secara terbuka meminta kawalan kerajaan terhadap sistem AI paling maju. Panggilan ini telah dihadapi dengan keraguan yang boleh difahami, dengan sesetengah mengatakan syarikat teknologi besar mahu peraturan bukan kerana kebajikan, tetapi untuk menghalang persaingan. Tetapi meninggalkan model AI yang kuat tanpa diatur juga bukan penyelesaian. Dan pengalaman dengan media sosial telah menunjukkan bahawa Big Tech tanpa kawalan secara amnya bukan resepi untuk persaingan kesihatan dan kebajikan sosial. Kita perlu menolak pilihan antara membenarkan syarikat AI terbesar mengawal diri mereka sendiri dan beban pengaturan yang menyekat inovasi dan persaingan. Ini akan memerlukan peraturan yang jelas, konsisten dan tanpa kos pematuhan besar—sungguh tugas yang sukar. Kongres juga harus memanfaatkan peluang untuk mempersempit jurang, seperti membiayai Sumber Penyelidikan AI Kebangsaan untuk menyediakan data dan sumber pengkomputeran kepada akademik dan syarikat permulaan.

Keempat, dasar AI Amerika Syarikat perlu mempunyai visi global. Ketika China, EU, UK dan negara lain membangunkan kerangka kerja mereka sendiri, tatakelola AI global sedang dipertaruhkan, dan Amerika Syarikat tidak boleh membiarkan diri terpinggir. Walaupun Amerika Syarikat bersaing dengan China, ia perlu mencari peluang untuk bekerjasama. Tiada negara tunggal boleh menangani risiko AI yang dibenarkan oleh bio dan ancaman siber secara bersendirian, tidak lebih daripada ia boleh melawan perubahan iklim dan wabak secara bersendirian. Sebagai dua kuasa AI terkemuka di dunia, Amerika Syarikat dan China perlu bekerjasama untuk meningkatkan keselamatan, menghadkan penyebaran dan menetapkan garis merah terhadap penggunaan AI yang berbahaya. Persetujuan antara Presiden Joe Biden dan Setiausaha Agung Xi Jinping untuk memulakan perbincangan mengenai risiko dan keselamatan AI merupakan tanda yang menggalakkan. Tetapi tumpuan sempit kepada China berisiko melepasi peluang—dan tanggungjawab—Amerika Syarikat untuk menawarkan model AI yang menarik dunia yang memanfaatkan manfaatnya tanpa memperdagangkan hak asasi seperti privasi dan hak awam yang inti seperti demokrasi.

Ketika Washington berdebat tentang AI, pesaingnya telah menawarkan penyelesaian mereka sendiri bagaimana untuk menimbang keselamatan, inovasi dan persaingan untuk teknologi kuasa ini. Amerika Syarikat perlu jawapannya sendiri, selaras dengan nilai dan kepentingan demokratik—dan perlu segera. Di Pusat Keselamatan Amerika Baru, kami baru-baru ini melancarkan untuk menyatukan pakar dari industri, akademik dan masyarakat awam untuk menangani cabaran ini dan mencadangkan langkah tindakan kepada pembuat dasar. Matlamat kami adalah untuk menyatukan komuniti ini untuk membangunkan penyelesaian yang menimbang kepentingan bersaing dan menawarkan rangka kerja untuk model pengaturan AI Amerika Syarikat yang unik. Kepimpinan AS membantu melahirkan zaman AI; kini ia perlu membantu dunia memanfaatkan teknologi ini dengan selamat sambil mengekalkan komitmennya terhadap demokrasi, privasi dan kebebasan manusia.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.