Murid sekolah dengan tangan terangkat, pandangan belakang

(SeaPRwire) –   Makan makanan yang lebih sihat, mendapatkan tidur yang lebih banyak, dan mengurangkan tekanan semuanya boleh membantu anda hidup lebih lama. Tetapi penyelidik yang melaporkan dalam Lancet Public Health menyatakan bahawa ada lagi kebiasaan sihat yang tidak boleh dilupakan: mendapat pendidikan.

Menganalisis data daripada ratusan kajian orang di 59 negara, para saintis mengkaji hubungan antara berapa tahun pendidikan yang diterima oleh orang dan kematian. Mereka mendapati bahawa orang yang mempunyai lebih banyak pendidikan cenderung mati lebih lambat daripada mereka yang mempunyai pendidikan kurang. Setiap tahun pendidikan tambahan mengurangkan kematian sebanyak 2%.

Ini diterjemahkan kepada risiko kematian awal yang lebih rendah sebanyak 34% untuk orang yang menyelesaikan sekolah menengah dan kolej—kira-kira 18 tahun pendidikan keseluruhan—berbanding mereka yang tidak. Ini kira-kira seperti perlindungan terhadap kematian awal seperti makan jumlah harian yang disyorkan sayuran. Sebaliknya, mempunyai sangat sedikit pendidikan meningkatkan kematian sebanyak minum lima atau lebih minuman sehari atau merokok 10 batang rokok sehari selama 10 tahun, kata Dr. Emmanuela Gakidou, profesor di Institute for Health Metrics and Evaluation di Sekolah Perubatan Universiti Washington dan penulis kajian bersama.

Dan semakin banyak tahun dihabiskan di sekolah, semakin baik. Gakidou terkejut melihat bahawa manfaat setiap tahun pendidikan tidak berkurangan. Penyelidikan terdahulu mencadangkan bahawa selepas satu titik tertentu, impak pendidikan terhadap hasil kesihatan mungkin rata-rata, dengan setiap tahun tambahan memberikan manfaat yang lebih kecil atau tiada. “Kami tidak mendapati itu dalam analisis kami,” katanya. “Ia kelihatan seperti pendidikan terus memberi dalam mengurangkan risiko kematian, jadi setiap tahun penting.”

Penyelidikan baru ini ialah meta-analisis yang menggabungkan penemuan daripada 600 kajian berbeza di mana para penyelidik membandingkan berapa banyak pendidikan orang dewasa telah menerima (kebanyakan telah menyelesaikan pendidikan mereka) dan bila mereka meninggal dunia. Gakidou dan rakan sekerjanya menggunakan kaedah statistik untuk mengukur kesan pendidikan terhadap seseorang mengikut umur, jantina, dan status ekonomi negara. Mereka mendapati hubungan antara pendidikan yang lebih tinggi dan pengurangan kematian agak universal merentasi pembolehubah ini. Walaupun magnitud manfaat berbeza sedikit mengikut umur, dengan orang muda menunjukkan pengurangan kematian yang lebih besar daripada orang tua, “kami mendapati bahawa pendidikan penting pada semua umur,” kata Gakidou.

Kerana ia merupakan meta-analisis kajian terdahulu, Gakidou menyatakan para penyelidik tidak dapat melihat kualiti pendidikan—hanya jumlah pendidikan yang diterima oleh orang. Mereka juga tidak mengetahui bila orang menerima pendidikan mereka, jadi hasil ini tidak memberitahu apa-apa tentang masa yang sesuai untuk pendidikan.

Walaupun begitu, penemuan ini mengukur betapa pentingnya pendidikan untuk kelangsungan hidup. “Mekanisme tepat di mana pendidikan beroperasi dengan kematian adalah kompleks,” kata Gakidou. “Ia mempengaruhi pekerjaan, pendapatan, kawasan di mana anda tinggal, dan jenis sumber yang tersedia untuk diet dan gaya hidup sihat. Anda boleh membayangkan ia mempengaruhi setiap aspek kehidupan anda dan beroperasi untuk sepanjang hidup seseorang sekali pendidikan itu diselesaikan.”

Itulah sebabnya penemuan ini dengan kuat mencadangkan bahawa memberi tumpuan kepada pendidikan boleh menjadi cara yang masuk akal—dan kuat—untuk mengubah hasil kesihatan satu populasi dalam jangka panjang. “Jika anda benar-benar mahu mengubah profil kesihatan sebuah negara dekad dari sekarang, apa yang kajian ini tunjukkan ialah pelaburan dalam pendidikan kemungkinan akan memberikan manfaat besar di masa depan,” kata Gakidou.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.