Shooter Wisconsin School

(SeaPRwire) –   MOUNT HOREB, Wis. — Saksi-saksi menggambarkan kanak-kanak melarikan diri selepas bunyi tembakan berhampiran sebuah sekolah menengah Wisconsin di mana pihak berkuasa menyatakan penembak aktif itu “dinetralkan” di luar bangunan pada Rabu.

Bagi kanak-kanak dan ibu bapa yang panik, insiden itu menakutkan. Ibu bapa menggambarkan kanak-kanak bersembunyi di almari, takut berkomunikasi melalui telefon bimbit, dan seorang pelajar sekolah menengah mengatakan kelasnya pada mulanya melarikan diri dari dewan sukan sekolah dengan kasut luncur.

Pihak berkuasa di Mount Horeb mengatakan tanpa memberikan butiran bahawa “penyerang didakwa” tercedera, dan saksi menggambarkan mendengar bunyi tembakan dan melihat berpuluh-puluh kanak-kanak berlari.

Jabatan itu mengatakan dalam beberapa kenyataan Facebook bermula sekitar pukul 11:30 pagi bahawa semua sekolah daerah itu dalam kuncian.

Lebih empat jam kemudian, jabatan itu hanya mengumumkan rancangan untuk melepaskan murid-murid sekolah rendah dan mengatakan murid-murid yang tinggal akan kekal di sekolah “sementara polis teruskan siasatan.”

Bas sekolah kekal berbaris untuk beberapa blok di luar dan pihak berkuasa telah menggunakan pita polis untuk mengelilingi sekolah menengah, sekolah tinggi berhampiran dan padang permainan antara dua bangunan itu.

“Penyisiran awal ke sekolah menengah tidak menghasilkan suspek tambahan,” kata satu kenyataan sekitar tengah hari. “Sebagaimana pentingnya, kami tiada laporan individu tercedera, kecuali didakwa penyerang.”

Sebelumnya, jabatan itu memaparkan bahawa “ancaman telah dinetralkan di luar bangunan” tetapi tidak menjelaskan apa yang berlaku di sekolah di Mount Horeb, kira-kira 25 batu (40 kilometer) barat ibu negara negeri Wisconsin, Madison.

Jeanne Keller berkata beliau mendengar kira-kira lima das tembakan ketika berada di kedai The Quilting Jeanne, hanya beberapa blok dari kampus yang merangkumi sekolah menengah.

“Mungkin seperti pow-pow-pow-pow,” kata Keller kepada Agensi Berita Associated Press melalui telefon. “Saya fikir ia merupakan letupan kembang api. Saya keluar dan melihat semua kanak-kanak berlari … Saya mungkin melihat 200 kanak-kanak.”

Seorang pelajar sekolah menengah mengatakan kelasnya berada di dewan sukan sekolah mengamalkan luncur ais apabila mereka mendengar bunyi tembakan.

Max Kelly, 12, berkata guru beliau memberitahu kelas untuk keluar dari sekolah. Beliau berkata mereka berluncur ke jalan, membuang kasut luncur ais dan berlari ke kedai runcit dan stesen minyak berhampiran dan bersembunyi di bilik air.

Kelly disatukan semula dengan ibu bapa beliau dan duduk di lereng bukit bersama mereka awal Rabu petang menunggu adik-beradiknya dibebaskan dari sekolah mereka sendiri. Beliau masih memakai stoking, kasutnya ditinggalkan.

“Saya tidak fikir mana-mana tempat lagi selamat,” kata ibunya, Alison Kelly berusia 32 tahun.

Polis di Mount Horeb berkata mereka tidak dapat memberikan maklumat serta merta. Seseorang yang menjawab telefon di pejabat jabatan pendidikan menolak komen. Pejabatan Sheriff Daerah Dane mengarahkan wartawan ke kawasan persediaan tetapi tidak memberikan maklumat beberapa jam selepas jabatan sekolah pertama kali memberitahu keluarga tentang insiden itu.

Jabatan itu telah memulakan pelepasan beberapa murid sekolah lain pada awal petang dan ibu bapa cemas berkumpul di depot bas menunggu kanak-kanak mereka.

Shannon Hurd, 44, dan bekas suaminya, Nathian Hurd, 39, duduk dalam kereta menunggu anak mereka Noah, 13, yang masih berada di sekolah menengah yang dikunci.

Shannon Hurd berkata beliau pertama kali mendengar apa yang berlaku melalui teks dari Noah mengatakan beliau mencintainya. Beliau berkata beliau hampir jatuh ke tangga di tempat kerjanya apabila berlari untuk sampai ke sekolah.

“Saya hanya mahu anak saya,” katanya. “Mereka seharusnya selamat di sekolah.”

Stacy Smith, 42, berada di bank pada hari Rabu apabila beliau melihat kereta polis bergegas lalu dan tidak lama kemudian menerima teks amaran dari jabatan sekolah tentang penembak aktif.

Pada mulanya beliau tidak dapat menghubungi kedua-dua anaknya – Abbi junior dan pelajar kelas tujuh Cole. Akhirnya, beliau menghubungi Abbi melalui telefon tetapi gadis itu berbisik bahawa dia bersembunyi dalam almari dan tidak boleh bercakap. Akhirnya beliau menghubungi kedua-dua kanak-kanak dan mengetahui mereka dalam keadaan selamat.

“Bukan di sini,” katanya tidak percaya. “Anda mendengar tentang ini di mana-mana tetapi bukan di sini.”

Sekolah di seluruh negara telah mencari cara untuk mencegah penembakan besar-besaran di dalam dinding mereka, daripada langkah keselamatan fizikal dan latihan penembak aktif kepada . Banyak juga bergantung kepada guru dan pentadbir bekerja untuk mengesan tanda awal masalah kesihatan mental pelajar.

Protokol keselamatan Mount Horeb Area School District tidak segera jelas pada hari Rabu dan tiada maklumat diketahui tentang identiti atau keadaan didakwa penyerang itu.

Kampung itu adalah rumah kepada kira-kira 7,600 orang dan pejabat pusat pengedar pakaian luar Duluth Trading Company. Mount Horeb mempromosikan dirinya sebagai “ibu kota troll dunia”, merujuk kepada ukiran troll yang dipasang di seluruh kawasan pusat bandar sebagai penghormatan kepada kedai hadiah Scandinavia yang menjadi tanda jalan untuk pemandu lori jarak jauh pada tahun 1970-an.

Heidy Lange, pemilik Firefly Events Decor & Flowers, berkata beliau berada di kedai bunga beliau kira-kira dua blok dari sekolah apabila beliau melihat kanak-kanak berlari dan “mungkin 50 kereta polis dari mana-mana.”

“Tiba-tiba ada banyak ibu bapa berlari di belakang mereka,” kata Lange. “Semua telefon kami berbunyi dengan semua amaran. Ia akan merosakkan bandar jika sesuatu berlaku kepada kanak-kanak di sini.”

___

Juruwartawan Agensi Berita Associated Press Corey Williams di Detroit dan Rick Callahan di Indianapolis menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.