(SeaPRwire) –   SEOUL, Korea Selatan — Pengarah filem Parasite yang memenangi Anugerah Akademi, Bong Joon-ho dan artis-artis lain di Korea Selatan telah meminta siasatan menyeluruh ke atas kematian pelakon terkenal, yang memegang watak ketua keluarga kaya dalam filem itu.

Lee, 48 tahun, telah ditemui mati dalam keretanya pada 27 Disember yang lalu dalam apa yang secara meluas dilihat sebagai bunuh diri berikutan siasatan polis selama beberapa minggu terhadap dakwaan penggunaan dadahnya.

Dalam sidang akhbar di televisyen kebangsaan pada Jumaat, Bong dan artis, penulis, pelakon dan penerbit lain mempersoalkan mengapa polis berulang kali memanggil Lee dalam kehadiran kamera TV dan sama ada mereka telah mendedahkan maklumat mengenai siasatan itu kepada media secara tidak wajar. Mereka juga mempersoalkan sama ada media telah melaporkan berlebihan mengenai kehidupan peribadi Lee yang tidak berkaitan dengan siasatan dadah.

“Kami menyeru pihak berkuasa yang berkenaan untuk menyiasat sepenuhnya sama ada terdapat sebarang masalah dengan keselamatan maklumat dalam siasatan polis,” kata mereka dalam kenyataan.

Mereka berkata Lee telah mengalami “fitnah teruk watak” sebelum kematiannya, dan meminta penyemakan undang-undang untuk melindungi hak asasi manusia dalam siasatan jenayah.

Polis telah menyiasat dakwaan bahawa Lee menggunakan dadah haram di kediaman tuan rumah kelab. Lee menegaskan beliau telah diperdaya untuk mengambil dadah itu dan beliau tidak tahu apa yang mereka adalah, menurut media Korea Selatan.

Siasatan itu mencetuskan liputan tabloid meluas mengenai Lee dan khabar angin tidak disahkan tentang kehidupan peribadinya. Lee mengemukakan saman terhadap dua orang termasuk tuan rumah kelab itu, dengan mendakwa mereka mengugutnya.

memenangi Anugerah Akademi untuk filem terbaik dan tiga kategori lain pada 2020. Ia merupakan filem bukan bahasa Inggeris pertama memenangi filem terbaik dalam sejarah Anugerah Akademi dan merupakan filem Korea Selatan pertama memenangi Anugerah Akademi.

Lee, yang lama menjadi pelakon popular di Korea Selatan, telah dicalonkan untuk Pelakon Lelaki Terbaik di Anugerah Emmy Antarabangsa untuk persembahannya dalam filem cereka sains “Dr. Brain” tahun lepas.

Korea Selatan mempunyai undang-undang anti-dadah yang ketat dan selama ini mempunyai kadar bunuh diri tertinggi di kalangan negara maju. Ia mengalami siri bunuh diri selebriti yang melibatkan bintang K-pop, politikus terkemuka dan eksekutif perniagaan. Kebanyakan bunuh diri selebriti telah disalahkan kepada komen dan siberbuli yang ganas dan merosakkan di talian.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.