ISRAEL-SCIENCE-TECHNOLOGY-AI

(SeaPRwire) –   Pengasas bersama dan Ketua Saintis OpenAI Ilya Sutskever akan meninggalkan syarikat kecerdasan buatan itu, satu perpisahan yang menamatkan spekulasi berbulan-bulan di Silicon Valley tentang masa depan seorang penyelidik AI terkemuka yang memainkan peranan utama dalam penubuhan syarikat itu pada tahun lalu.

Sutskever akan digantikan oleh Pengarah Penyelidikan Jakub Pachocki, OpenAI mengumumkan pada laman webnya Selasa.

Dalam satu kenyataan di X, Sutskever menggelar trajektori OpenAI “mukjizat” dan berkata beliau yakin syarikat itu akan membangunkan AI yang “selamat dan bermanfaat” di bawah kepimpinan semasa.

Penggal hampir sepuluh tahun Sutskever di OpenAI telah menjadi dramatik. Apabila OpenAI ditubuhkan pada tahun 2015, beliau berkhidmat sebagai pengarah penyelidikannya selepas direkrut untuk menyertai syarikat itu oleh Elon Musk. Ketika itu, Sutskever sudah terkenal dalam bidang itu kerana penyelidikannya mengenai rangkaian neural di Universiti Toronto dan kerjanya di makmal Google Brain.

Seorang tokoh utama di syarikat itu, Sutskever bahkan mengadakan perkahwinan Presiden Greg Brockman di pejabat OpenAI.

Tahun lalu, Sutskever antara beberapa ahli lembaga OpenAI yang bergerak untuk memecat Ketua Eksekutif Altman, satu keputusan yang memulakan lima hari huru-hara di syarikat itu: Brockman meletak jawatan bantahan. Pelabur memberontak. Dan dalam masa beberapa hari, hampir kesemua 770 pekerja OpenAI menandatangani surat mengancam untuk meletak jawatan kecuali Altman dilantik semula.

Menambah kekacauan, Sutskever berkata beliau menyesal terlibat dalam pemecatan Altman. Tidak lama kemudian, CEO itu dilantik semula.

Selepas Altman kembali ke syarikat pada akhir November, beliau menulis dalam satu blog bahawa Sutskever tidak akan kembali ke jawatan lamanya sebagai ahli lembaga, tetapi syarikat itu “membincangkan bagaimana beliau boleh meneruskan kerjanya di OpenAI.”

Pada bulan-bulan seterusnya, Sutskever semakin lenyap dari pandangan awam, memunculkan spekulasi mengenai peranan beliau yang berterusan di syarikat itu. Kenyataan Sutskever di X Selasa adalah kali pertama beliau berkongsi apa-apa di rangkaian sosial itu sejak mengulang mesej dari OpenAI pada Disember.

Apabila ditanya tentang Sutskever dalam satu sidang akhbar pada Mac, Altman berkata beliau menyintai beliau, dan bahawa beliau percaya Sutskever menyintai OpenAI, menambah: “Saya harap kita bekerja bersama-sama sepanjang kerjaya kita.”

Dalam satu kenyataan di X Selasa, Altman menulis, “Ilya mudah menjadi salah satu minda terbesar generasi kita, cahaya panduan bidang kita, dan kawan karib.”

Di X, Sutskever menulis bahawa beliau sedang bekerja pada satu projek yang belum dinamakan yang “sangat bermakna peribadi” baginya.

Saintis ketua baharu syarikat itu, Pachocki telah bekerja di OpenAI sejak 2017. Pachocki memimpin pembangunan model AI GPT-4 syarikat itu, OpenAI mengumumkan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.