2023 Coachella Valley Music And Arts Festival - Weekend 2 - Day 2

Salah satu platform media sosial terbesar di China menutup akaun seorang bintang K-pop terkenal dan seorang pelakon Cina dengan lebih dari seratus juta pengikut gabungan, contoh terbaru mengenai artis yang menghadapi penyiasatan yang lebih ketat di ekonomi terbesar kedua dunia.

Tiada penjelasan diberikan untuk larangan Weibo terhadap Lisa Blackpink dan pelakon Cina Angelababy, nama sebenarnya ialah Angela Yeung. Tetapi spekulasi berleluasa di media sosial bahawa ia berkaitan dengan keputusan Angelababy dan pelakon Zhang Jiani untuk menghadiri persembahan Lisa baru-baru ini di Crazy Horse Paris.

Lawatan mereka ke kelab burlesque yang terkenal dengan persembahan berisiko dan penari berpakaian minim menghadapi kecaman daripada ahli masyarakat yang lebih puritan pada masa Presiden Xi Jinping mengambil tindakan keras terhadap budaya peminat selebriti.

Pada tahun 2021, Xi memerintah tindakan menyeluruh untuk membersihkan industri hiburan, dengan para penguatkuasa bergerak untuk melarang bintang filem dengan “politik yang tidak betul”, menetapkan gaji dan mengawal budaya peminat selebriti. Pihat berkuasa sering memberi amaran terhadap kandungan “kasar dan menjijikkan” dan telah mengambil tindakan keras terhadap pengajaran selepas sekolah dan permainan talian, sebahagian daripada usaha berterusan untuk memastikan generasi muda menjadi pekerja yang bermotivasi, patriotik dan produktif.

Angelababy dan Zhang tidak akan dapat mengeluarkan kandungan di Weibo kerana “melanggar undang-undang dan peraturan yang berkaitan”. Akaun Douyin atau Tiktok Cina mereka juga telah disekat. Akaun Weibo Lisa kelihatan telah diambil sepenuhnya.

Gambar yang diambil oleh peminat yang dimuat naik ke media sosial menunjukkan kedua-dua pelakon itu masuk dan keluar dari Crazy Horse, tetapi mereka, bersama-sama dengan Lisa, belum berkata apa-apa secara awam. Dalam satu pos di Instagram, Crazy Horse berkata Angelababy tidak hadir di acara itu.

Seorang pengguna Weibo yang dikenali sebagai “JoannBlue” berkata bahawa persembahan itu “tidak menghormati dan mengobjektifkan wanita.”

Sering dirujuk sebagai Kim Kardashian Cina, Angelababy pernah muncul dalam rancangan realiti Cina Keep Running dan dalam kesinambungan filem terkenal Hollywood Independence Day. Juga seorang model yang muncul dalam kempen pemasaran beberapa syarikat terbesar di dunia, termasuk duta jenama untuk Christian Dior, kini menghadapi perjuangan yang sukar untuk menghidupkan semula kerjayanya seperti selebriti lain sebelum ini kerana melanggar sekatan kuat penapis Cina dan pelanggaran lain seperti pengelakan cukai.

Larangan Lisa di Weibo mungkin kurang merosakkan. Kumpulan K-pop seperti Blackpink sudah lama dikenakan larangan tidak rasmi di China sejak Seoul melaksanakan sistem anti-peluru berpandu THAAD yang menyakitkan hati Beijing.

Kumpulan empat ahli itu, yang debut pada tahun 2016, disokong oleh YG Entertainment Inc., salah satu syarikat hiburan terbesar di Korea Selatan. Kontrak setiap ahli dengan agensi itu tamat pada Ogos dan mereka masih dalam perbincangan, menurut YG. Lagu-lagu Blackpink sering menjadi hits serta-merta di tanah air dan juga mendapat populariti di luar negara, menyertai kumpulan lelaki BTS sebagai pelopor fenomena K-pop.