Disclosed emissions from the world’s 20 largest publicly-listed meat and dairy companies rose 3.3% from 2022 levels, according to a report by investor network FAIRR Initiative.

Gas rumah hijau dari pengeluaran daging dan tenusu terbesar di dunia meningkat lagi tahun ini, menekankan keperluan industri makanan untuk membersihkan amalannya dan membantu mencegah pemanasan global.

Pendedahan pelepasan daripada 20 syarikat daging dan tenusu tersenarai awam terbesar di dunia meningkat 3.3% daripada tahap 2022, mengikut laporan oleh rangkaian pelabur FAIRR Initiative. Analisisnya merangkumi syarikat seperti Hormel Foods Corp. dan New Hope Liuhe Co. China, yang membekalkan nama-nama rumah seperti Walmart Inc. dan McDonald’s Corp.

Kesan iklim industri makanan adalah besar, mengakibatkan kira-kira sepertiga gas rumah hijau global. Ternakan, yang melepaskan metana berkuasa, menyumbang 14.5% pelepasan di seluruh dunia. Inisiatif Sasaran Berdasarkan Sains, agensi UN yang menilai matlamat sifar bersih syarikat, mencadangkan sektor makanan dan pertanian mengurangkan pelepasan sebanyak 3% setahun antara 2020 dan 2030.

“Sektor ini tidak berada di landasan yang betul,” kata Thalia Vounaki, pengurus kanan untuk penyelidikan dan penglibatan di FAIRR.

Ini menekankan perlu memberi tumpuan kepada makanan dan pertanian apabila pemimpin dunia bersiap untuk persidangan COP28 akan datang di Dubai akhir bulan ini, kata FAIRR dalam laporannya. Kumpulan pelabur meningkatkan kesedaran tentang risiko dan peluang alam sekitar, sosial dan tadbir urus dalam sektor makanan global, dan disokong oleh lebih $70 trillion aset.

Emiriah Arab Bersatu menyeru komitmen untuk mentransformasi industri makanan, manakala Pertubuhan Makanan dan Pertanian PBB akan mendedahkan garis panduan sifar bersih untuk sektor itu.

Laporan FAIRR menekankan beberapa syarikat berjaya mengurangkan pelepasan mereka, seperti Tyson Foods Inc. dan Danone SA. Tetapi secara keseluruhan terdapat tahap komitmen iklim dan pendedahan yang berbeza, katanya. Hampir dua pertiga syarikat yang dianalisis tidak mendedahkan pelepasan “Skop 3”, yang merangkumi pelepasan tidak langsung sepanjang rantaian nilai syarikat. Hanya empat daripada 20 syarikat teratas dalam sektor mempunyai matlamat sifar bersih.

“Kita perlu menaiktarafkan syarikat-syarikat ini kepada piawaian yang sama, tidak mengira di mana mereka duduk,” kata Oshni Arachchi, ketua pemilikan aktif di Danske Bank A/S dalam temubual.

Indeks pengeluar protein FAIRR keenam telah menekankan peningkatan yang dilakukan oleh industri ternakan, termasuk dalam bidang seperti protein alternatif, sisa dan pencemaran dan penggunaan air, ia berkata. Walaupun ini menunjukkan “amalan buruk bukan sebahagian daripada ekosistem bekalan makanan yang tidak terelakkan,” kumpulan pelabur mendesak lebih kemajuan dalam aspek alam sekitar.

“Kita telah lama mengetahui bahawa manusia tidak dapat memperbetulkan perubahan iklim tanpa memperbetulkan cara kita memberi makan dunia,” mengikut Jeremy Coller, pelabur ekuiti persendirian dan pengasas FAIRR.