(SeaPRwire) –   BUFFALO, N.Y. — Jaksa Persekutuan akan mencari hukuman mati terhadap supremasis kulit putih yang membunuh 10 orang berkulit hitam di pasar raya Buffalo, mereka menyatakan dalam fail mahkamah Jumaat.

Payton Gendron, 20, hukuman penjara seumur hidup tanpa peluang pembebasan selepas dia kepada tuduhan negeri pembunuhan dan keganasan domestik bermotif kebencian dalam serangan 2022.

New York tidak mempunyai hukuman mati, tetapi Jabatan Keadilan mempunyai pilihan untuk mencari hukuman mati dalam kes jenayah kebencian persekutuan yang berasingan. Gendron telah berjanji untuk bersalah dalam kes itu jika peguam tidak mencari hukuman mati.

Dalam notis mengumumkan keputusan untuk mencari hukuman mati, Trini Ross, peguam AS untuk barat New York, menulis bahawa Gendron telah memilih pasar raya “untuk memaksimakan bilangan mangsa berkulit hitam.”

Notis itu mencadangkan faktor yang banyak untuk keputusan itu, termasuk perancangan yang banyak membawa kepada tembakan dan keputusan untuk menyasarkan sekurang-kurangnya satu mangsa yang “khususnya rentan kerana usia lanjut dan kelemahan.”

Ahli keluarga mangsa telah menyatakan pandangan bercampur sama ada mereka fikir peguam persekutuan harus mengejar hukuman mati. Selepas bertemu dengan peguam beberapa jam sebelum satu sidang mahkamah Jumaat dalam kes itu, salah seorang ahli keluarga, Mark Talley, berkongsi fikirannya.

“Saya tidak semestinya kecewa dengan keputusan… Ia akan lebih memuaskan saya jika tahu dia akan menghabiskan seumur hidupnya di penjara dikelilingi oleh populasi orang yang cuba dibunuhnya,” kata Talley, ibu bapanya yang berusia 63 tahun Geraldine Talley terbunuh.

“Saya lebih suka dia menghabiskan seumur hidupnya dalam penjara menderita setiap hari,” tambahnya.

Beberapa ahli keluarga mangsa lain meninggalkan tanpa bercakap. Jabatan Keadilan telah membuat kes hukuman mati persekutuan jarang sejak pilihan Presiden Joe Biden, seorang Demokrat yang menentang hukuman mati. Ini adalah kali pertama Peguam Negara Merrick Garland memberi kuasa kepada pengejaran baru hukuman mati.

Di bawah kepimpinannya, Jabatan Keadilan telah membenarkan sambungan dua pendakwaan modal dan menarik diri daripada mengejar mati dalam lebih daripada dua puluh kes.

Garland memperkenalkan moratorium ke atas eksekusi persekutuan pada 2021 sementara meninjau prosedur. Walaupun moratorium itu tidak menghalang peguam untuk mencari hukuman mati, Jabatan Keadilan telah .

Ia untuk seorang penembak antisemit yang membunuh 11 orang di sebuah sinagog Pittsburgh, yang telah dibenarkan sebagai kes hukuman mati sebelum Garland menjadi peguam negara.. Ia juga terus pada tahun lalu dengan usaha untuk mendapatkan hukuman mati terhadap seorang ekstremis Islam yang membunuh lapan orang di jalan basikal New York, walaupun bermakna pendakwaan itu menghasilkan hukuman penjara seumur hidup.

Jabatan Keadilan telah enggan mengejar hukuman mati dalam pembunuhan beramai-ramai lain. Ia melepasi mencari eksekusi seorang penembak yang membunuh 23 orang di Walmart El Paso, Texas.

Pada 14 Mei 2022, Gendron menyerang pembeli dan pekerja dengan senapang serbu separa automatik di Tops Friendly Market di Buffalo selepas memandu lebih daripada 200 batu (320 kilometer) dari rumahnya di kawasan luar bandar Conklin, New York.

Dia memilih perniagaan itu kerana lokasinya di kawasan berpenduduk hitam dan menyiarkan pembunuhan beramai-ramai itu dari kamera yang disambungkan ke topi taktikalnya.

Mangsa yang mati, berusia antara 32 hingga 86 tahun, termasuk lapan pelanggan, dan seorang diaken gereja yang mengantar pembeli ke pasar raya dan membawa belanjaan mereka dengan belanjaan mereka.

Senapang yang digunakan Gendron ditandai dengan umpatan perkauman dan frasa termasuk “Penggantian Besar”, merujuk kepada bahawa terdapat rancangan untuk mengurangkan pengaruh orang putih.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.