(SeaPRwire) –   Keadaan pendengaran mempunyai akibat yang besar, tetapi anda mungkin tidak mengetahuinya berdasarkan betapa jarangnya ia dirawat. orang dewasa yang membangunkan masalah pendengaran melaporkan tidak pernah melihat doktor tentangnya—sebahagian kerana stigma dan ketakutan mengenai penuaan, kecacatan, dan alat bantu dengar.

Dr. Janet Choi, seorang pakar telinga, hidung dan tekak di yang sendiri memakai alat bantu dengar, ingin mengetahui bagaimana peranti itu mungkin mempengaruhi kesihatan jangka panjang seseorang. Penyelidikan terdahulu telah menunjukkan bahawa orang dewasa dengan masalah pendengaran yang tidak dirawat mempunyai daripada mereka tanpa masalah pendengaran—tetapi bagaimana dengan mereka yang menggunakan alat bantu dengar, dia bertanya-tanya? Dalam kajiannya yang baru, keluar 3 Januari di The Lancet Healthy Longevity, Choi dan rakan sekerjanya mendapati bahawa berkaitan dengan pengurangan kematian sebanyak 24% di kalangan orang dewasa dengan masalah pendengaran.

Choi menganalisis data persekutuan daripada lebih daripada 10,000 orang dewasa dengan masalah pendengaran berumur 20 tahun ke atas. Semua mereka disoal selidik oleh Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit Amerika Syarikat antara 1999 dan 2012 mengenai masalah pendengaran dan penggunaan alat bantu dengar mereka. Data kematian kumpulan itu juga dianalisis. Choi dan pasukannya terkejut dengan betapa kuatnya kaitan antara penggunaan alat bantu dengar dan kelangsungan hidup, terutamanya dengan mengambil kira definisi “pengguna tetap” mereka termasuk mereka yang memakai peranti itu selama lima jam seminggu sahaja. “Keputusan itu tetap signifikan walaupun selepas menyesuaikan umur dan keparahan masalah pendengaran, taraf sosioekonomi, dan keadaan perubatan lain,” katanya.

Penemuan itu juga mengejutkan kerana penyelidik masih tidak mengetahui dengan tepat bagaimana atau mengapa kehilangan pendengaran mungkin mempendekkan jangka hayat. Tetapi beberapa faktor kemungkinan menyumbang. Mereka yang dilahirkan dengan masalah pendengaran atau kehilangan pendengaran sebelum mempelajari bahasa tidak mengalami kesan negatif kesihatan yang sama seperti mereka yang kehilangan pendengaran lebih kemudian dalam hidup, yang menunjukkan bahawa kesihatan mungkin mengalami kesukaran apabila keupayaan berkomunikasi juga, kata Choi.

“Kesunyian sosial, depresi, kebimbangan, dan demensia semuanya telah dikaitkan dengan masalah pendengaran,” kata Choi. Walaupun setiap faktor ini juga telah dikaitkan dengan kematian, cara khusus di mana mereka menambah beban masalah pendengaran kurang difahami dengan baik. Satu juga mengaitkan kehilangan pendengaran dengan perubahan struktur, atrofi, dan kehilangan tisu di bahagian otak, terutamanya yang berkaitan dengan pemprosesan bunyi. Dengan kata lain, orang yang sebelumnya mampu mendengar dengan baik mungkin mengalami tidak hanya kehilangan keupayaan untuk berkomunikasi dan terlibat dengan dunia di sekeliling mereka, tetapi juga kehilangan bunyi ambient secara umum.

“Soalan yang benar-benar tidak kami ketahui ialah apabila anda sebenarnya menggunakan alat bantu dengar, adakah ia memberi impak perlindungan, atau adakah ia sebenarnya memulihkan mana-mana struktur otak ini?” kata Choi. Dengan lebih memahami manfaat alat bantu dengar, dia berharap lebih ramai orang akan terbuka untuk memakainya. Ini termasuk kedua-dua orang muda seperti dirinya—walaupun kehilangan pendengaran kiri sepanjang hayat, Choi tidak mula memakai bantuan itu sehingga 30-an—dan mereka yang tergolong dalam populasi lebih tua yang sudah berisiko terhadap pemencilan sosial, seperti suku daripada orang dewasa di atas 60 tahun yang mengalami apa yang WHO klasifikasikan sebagai “kehilangan pendengaran yang menyaksikan”.

“Saya benar-benar mahu menggalakkan sesiapa yang mengalami kesukaran pendengaran untuk mencari rawatan,” kata Choi. “Saya telah mencuba sekurang-kurangnya tiga alat bantu dengar yang berbeza. Tetapi apabila saya mendapati yang benar-benar sesuai dengan saya dan yang saya sukai, saya terkejut dengan bunyi yang saya lepaskan.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.