France Paris Votes on SUVs

(SeaPRwire) –   PARIS – Penduduk Paris memilih Ahad lalu untuk mengenakan caj parkir yang menakjubkan mata kepada SUV untuk menjadikan kenderaan tersebut jauh lebih mahal untuk diparkir bermula musim gugur, langkah terbaru dalam usaha oleh Datuk Bandar Sosialis Anne Hidalgo untuk menjadikan bandar tuan rumah Sukan Olimpik Musim Panas lebih hijau dan mesra

Lebih daripada 54% undian yang dikeluarkan dalam pilihan raya yang menyaksikan pengundian rendah menyokong langkah untuk meningkatkan caj parkir tiga kali ganda untuk pemandu SUV besar dari luar bandar ke 18 euro ($19.50) sejam di pusat bandar, mengikut keputusan rasmi daripada Dewan Bandaraya.

Dalam pos media sosial untuk menggalakkan pengundian, Hidalgo mendakwa bahawa SUV mengambil terlalu banyak ruang di jalan sempit Paris, terlalu pencemar dan “mengancam kesihatan dan planet kita”, serta menyebabkan lebih banyak kemalangan berbanding kereta kecil.

“Tiba masanya untuk menamatkan kecenderungan untuk kereta yang sentiasa lebih besar, lebih tinggi, lebih lebar,” katanya. “Anda mempunyai kuasa untuk mengambil semula pemilikan jalan kami.”

Kos untuk penduduk luar bandar memarkir SUV di daerah pusat Paris, dalam arrondissements bernombor 1 hingga 11, akan melonjak ke 18 euro ($19.5) sejam untuk dua jam pertama, berbanding 6 euro sejam untuk kereta kecil.

Selepas itu, parkir akan menjadi semakin menindas. Enam jam menetap dengan SUV – cukup, katakan, untuk menonton persembahan dan makan malam – akan menelan kos menakjubkan 225 euro ($243), berbanding 75 euro untuk kenderaan kecil.

Jauh dari jantung bandar, di arrondissements luar Paris bernombor 12 hingga 20, pemandu SUV luar bandar akan dikenakan 12 euro sejam untuk dua jam pertama, meningkat secara beransur-ansur ke 150 euro untuk enam jam.

Pungutan undian mini itu terbuka kepada penduduk Paris yang didaftarkan untuk mengundi. Soalan yang diajukan kepada mereka adalah: “Untuk atau terhadap penciptaan kadar khusus untuk memarkir kereta individu berat, besar dan pencemar?”

Cyreane Demur, pelajar berusia 20 tahun, mengundi di arrondissement 8 yang mewah termasuk bulevar sibuk Champs-Elysées dan lingkaran lalu lintasnya yang kacau di sekitar monumen Arc de Triomphe.

Demur berkata kereta lebih berat menjadikan kesesakan “lebih rumit” dan bahawa “perlu mempertimbangkan ekologi, isu parkir”.

Tetapi Jadine L’Orlendu, pengundi berusia 75 tahun, berkata SUV “tidak mengganggu saya, mereka tidak mengambil lebih banyak ruang berbanding kereta lain, tempat parkir ditandakan, dan orang harus memandu apa yang mereka mahu memandu. Ini tentang kebebasan.”

Undian itu mengikuti konsultasi lain Dewan Bandaraya tahun lalu mengenai sama ada untuk mengharamkan skuter elektrik kecil berkuasa rendah. Kira-kira 15,000 skuter mini yang memecah belahkan pendapat itu kemudiannya dilarang daripada jalan Paris selepas hampir 90% daripada 103,000 responden menyokong larangan.

Di negara penggemar kereta, rumah kepada Renault, Citroen dan Peugeot, Hidalgo telah bekerja selama bertahun-tahun untuk menjadikan Paris kurang mesra kereta. Kenderaan enjin telah dilarang sama sekali daripada beberapa jalan, terutamanya tanjakan Sungai Seine yang dahulu merupakan lebuh raya sibuk.

Lebih lorong basikal sedang ditambah untuk Sukan Olimpik dan Paralimpik pada 26 Julai hingga 11 Ogos.

Tetapi Dewan Bandaraya menyatakan bahawa trafik kereta secara berterusan menurun, separuh sejak akhir 1990-an, SUV menjejaskan kemajuan dan mencemarkan udara dengan dimensi luar biasa mereka. Dewan Bandaraya menyatakan bahawa kemalangan SUV dengan pejalan kaki dua kali lebih maut berbanding kemalangan mengikut kereta kecil.

Caj parkir yang dicadangkan Dewan Bandaraya akan digunakan pada SUV konvensional atau hibrid dari luar bandar yang beratnya 1.6 tan atau lebih dan 2 tan atau lebih jika sepenuhnya elektrik.

___

Leicester melaporkan dari Le Pecq, Perancis.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.