Joe Biden

WASHINGTON — Pentadbiran Biden mencadangkan peraturan yang akan memerlukan ribuan lagi peniaga senjata api untuk menjalankan semakan latar belakang, dalam usaha untuk memerangi peningkatan keganasan senjata di seluruh negara.

Cadangan ini datang selepas arahan daripada Presiden Joe Biden untuk mencari cara-cara untuk mengukuhkan semakan latar belakang berikutan pelulusan undang-undang bipartisan mengenai senjata tahun lalu.

Orang yang menjual senjata api dalam talian atau di pameran senjata api akan dikehendaki dilesenkan dan menjalankan semakan latar belakang pembeli sebelum jualan di bawah peraturan yang dicadangkan oleh Biro Alkohol, Tembakau, Senjata Api dan Bahan Letupan.

Biro menganggarkan bahawa peraturan itu akan melibatkan mana-mana antara 24,500 hingga 328,000 penjual. Ia bertujuan kepada mereka yang berada dalam perniagaan jualan senjata api, dan bukannya mereka yang berurusan dengan koleksi peribadi mereka.

Semakan latar belakang membantu mencegah senjata api dijual kepada orang yang disabitkan jenayah, remaja dan orang lain yang secara sah dilarang memiliki senjata api, kata pengarah biro, Steve Dettelbach. Peniaga senjata api berlesen persekutuan juga dikehendaki menyimpan rekod dan menjual senjata api dengan nombor siri, kedua-duanya membantu penguatkuasaan undang-undang mengesan senjata yang digunakan dalam jenayah.

“Peniaga tanpa lesen menjual senjata api tanpa menjalankan semakan latar belakang, tanpa menyimpan rekod, tanpa mematuhi keperluan keselamatan awam yang penting yang mana komuniti peniaga senjata api berlesen persekutuan mematuhinya,” katanya.

Kumpulan kawalan senjata api memuji idea itu ketika Biden pertama kali mengumumkannya, walaupun kumpulan hak senjata api berhujah bahawa ia akan sedikit membantu menyelesaikan masalah keganasan senjata api.

Peraturan yang dicadangkan akan dibuka untuk komen umum selama 90 hari. Tidak jelas serta-merta bila ia mungkin menjadi muktamad.