(JUNEAU, Alaska) – Jabatan Dalam Negeri AS pada hari Rabu membatalkan tujuh pajakan minyak dan gas di Arctic National Wildlife Refuge Alaska yang merupakan sebahagian daripada jualan yang diadakan pada hari-hari terakhir pentadbiran Trump, dengan alasan jualan itu secara undang-undang tidak kukuh.

Setiausaha Dalam Negeri Deb Haaland berkata dengan keputusannya untuk membatalkan pajakan yang tinggal “tiada seorang pun akan mempunyai hak untuk menggerudi minyak di salah satu lanskap paling sensitif di bumi.” Walau bagaimanapun, undang-undang 2017 mewajibkan jualan pajakan lain menjelang akhir 2024. Pegawai pentadbiran berkata mereka bercadang mematuhi undang-undang itu.

Dua pajakan lain yang dikeluarkan sebagai sebahagian daripada jualan jenis pertama untuk simpanan pada Januari 2021 sebelum ini ditinggalkan oleh syarikat-syarikat kecil yang memegangnya di tengah-tengah perselisihan undang-undang dan ketidakpastian mengenai program penggerudian.

Pemimpin politik Alaska sejak lama mendesak supaya membenarkan penggerudian minyak dan gas di tanah pesisir seluas 1.5 juta ekar simpanan, satu kawasan yang dilihat sebagai suci kepada Orang Asli Gwich’in kerana ia adalah tempat caribou yang mereka bergantung berhijrah dan datang untuk melahirkan. Delegasi kongresan negeri itu pada tahun 2017 berjaya menambah bahasa ke dalam undang-undang cukai persekutuan yang menyeru kerajaan AS untuk mengadakan dua jualan pajakan di rantau itu menjelang akhir 2024.

Presiden Joe Biden, selepas mengambil alih jawatan, mengeluarkan perintah eksekutif yang menyeru moratorium sementara ke atas aktiviti yang berkaitan dengan program pajakan dan agar setiausaha Dalam Negeri mengkaji semula program itu. Haaland kemudian pada tahun 2021 memerintahkan kajian alam sekitar baharu selepas menyimpulkan terdapat “kekurangan undang-undang berganda” yang mendasari program pajakan era Trump. Haaland menangguhkan aktiviti yang berkaitan dengan program pajakan sehingga analisis baharu selesai.

Alaska Industrial Development and Export Authority, sebuah perbadanan negeri yang memenangi tujuh pajakan dalam jualan 2021, menyaman atas moratorium tetapi hakim persekutuan baru-baru ini mendapati kelewatan Dalam Negeri untuk menjalankan kajian semula baharu tidak tidak munasabah.

Perbadanan itu memperoleh tujuh pajakan untuk mengekalkan hak penggerudian jika syarikat minyak tidak tampil ke hadapan. Syarikat minyak utama tidak mengambil bahagian dalam jualan itu, yang diadakan selepas bank terkemuka mengumumkan bahawa mereka tidak akan membiayai projek minyak dan gas Artik.

Tanah pesisir, yang terletak di sepanjang Laut Beaufort di pinggir timur laut Alaska, ditandai dengan bukit-bukau, sungai-sungai dan tasik-tasik kecil serta tundra. Burung berhijrah dan caribou melalui tanah rata, yang menyediakan habitat beruang kutub penting dan rumah kepada hidupan liar lain, termasuk muskox.

Bernadette Dementieff, pengarah eksekutif Jawatankuasa Penyelarasan Gwich’in, dalam satu kenyataan mengucapkan terima kasih kepada pentadbiran atas pembatalan pajakan tetapi berkata “kami tahu bahawa tanah suci kami hanya sementara selamat daripada pembangunan minyak dan gas. Kami mendesak pentadbiran dan pemimpin kami di Kongres untuk memansuhkan program minyak dan gas dan melindungi Simpanan Artik secara kekal.”