(SeaPRwire) –   (WASHINGTON) – Pentagon akan menghantar senjata bernilai kira-kira AS$300 juta ke Ukraine walaupun tentera tidak mempunyai dana untuk mengisi semula bekalan senjata domestik Amerika Syarikat, mengumumkan Pejabat Putih Selasa.

Ini merupakan pakej keselamatan pertama yang diumumkan oleh Pentagon untuk Ukraine sejak Disember, apabila mereka mengakui bahawa mereka tidak lagi mempunyai dana pengisi semula. Hanya beberapa hari yang lalu sahaja pegawai mengakui bahawa mereka tidak hanya kehabisan dana pengisi semula, tetapi melebihi belanjawan sebanyak AS$10 bilion.

Pengumuman itu datang ketika Ukraine hampir kehabisan peluru dan usaha untuk mendapatkan dana baru untuk senjata telah tergendala di Dewan Perwakilan kerana tentangan daripada pihak Republikan. Pegawai Amerika Syarikat telah menyatakan selama berbulan-bulan bahawa Amerika Syarikat tidak akan dapat menghantar senjata semula sehingga Kongres meluluskan dana pengisi semula tambahan, yang merupakan sebahagian daripada rang undang-undang perbelanjaan tambahan yang tergendala.

Dana pengisi semula telah membolehkan Pentagon mengeluarkan peluru, sistem pertahanan udara dan senjata lain daripada persediaan simpanannya di bawah kuasa pengeluaran presiden, atau PDA, untuk menghantar ke Ukraine dan kemudian meletakkan kontrak untuk menggantikan senjata-senjata tersebut, yang diperlukan untuk mengekalkan kesiapsediaan tentera Amerika Syarikat.

“Apabila tentera Rusia maju dan meriamnya menembak, Ukraine tidak mempunyai cukup peluru untuk menembak balik,” kata penasihat keselamatan negara Jake Sullivan ketika mengumumkan bantuan tambahan AS$300 juta.

Pentagon juga mempunyai Inisiatif Bantuan Keselamatan Ukraine, atau USAI, yang membolehkannya membiayai kontrak jangka panjang dengan industri untuk menghasilkan senjata baru untuk Ukraine.

Pegawai pertahanan kanan yang memberi taklimat kepada wartawan menyatakan bahawa Pentagon berjaya mendapatkan penjimatan kos dalam beberapa kontrak jangka panjang yang lebih lama sebanyak AS$300 juta dan, memandangkan situasi medan tempur, memutuskan untuk menggunakan penjimatan kos itu untuk terus menghantar lebih banyak senjata. Pegawai itu berkata penjimatan kos secara dasarnya menimbang pakej baru dan mengekalkan belanjawan pengisi semula di bawah air sebanyak AS$10 bilion.

Salah seorang pegawai itu berkata pakej itu mewakili “satu kali tembakan” – kecuali Kongres meluluskan rang undang-undang perbelanjaan tambahan, yang termasuk kira-kira AS$60 bilion bantuan tentera untuk Ukraine, atau penjimatan kos lebih dijumpai. Ia dijangka termasuk peluru anti pesawat, peluru meriam dan sistem perisai, kata pegawai itu.

Pengumuman bantuan itu datang ketika menekan Amerika Syarikat untuk memecahkan kebuntuan mengenai pembiayaan semula dana untuk Ukraine pada masa kritikal dalam perang. Presiden Poland, Andrzej Duda, bertemu Selasa dengan pemimpin Demokrat dan Republikan di Dewan dan Senat dan akan bertemu dengan Presiden Joe Biden lebih kemudian hari.

Speaker Dewan Mike Johnson sehingga kini enggan membawa pakej AS$95 bilion, yang termasuk bantuan untuk Ukraine, Israel dan Taiwan, ke lantai. Berusaha meningkatkan tekanan ke atas speaker Republikan, berusaha memaksa undian melalui petisyen pecah undi. Prosedur jarang berjaya itu memerlukan sokongan daripada majoriti ahli perundangan, atau 218 ahli, untuk memindahkan pakej bantuan ke undian.

Keadaan Ukraine menjadi lebih teruk, dengan unit di barisan hadapan kehabisan peluru kerana menghadapi tentera Rusia yang jauh lebih bersedia. Presiden Ukraine Volodymyr Zelenskyy berulang kali memohon bantuan daripada Kongres, tetapi kepimpinan Republikan di Dewan tidak bersedia membawa bantuan Ukraine ke undian, dengan alasan sebarang bantuan perlu menangani keperluan keselamatan sempadan terlebih dahulu.

Pegawai Pentagon berkata Isnin semasa sesi perbualan belanjawan bahawa mereka bergantung kepada peruntukan tambahan untuk menutup lubang pengisi semula AS$10 bilion.

“Jika kita tidak mendapat AS$10 bilion, kita terpaksa mencari cara lain,” kata Timbalan Setiausaha Pertahanan Kathleen Hicks. “Pada masa ini kami sangat fokus kepada keperluan untuk peruntukan tambahan itu.”

Ini kali kedua dalam tempoh kurang sembilan bulan Pentagon “mendapati” wang untuk digunakan untuk penghantaran senjata tambahan ke Ukraine. Pada Jun lalu, pegawai pertahanan menyatakan mereka telah menganggarkan nilai senjata yang dihantar Amerika Syarikat ke Ukraine sebanyak AS$6.2 bilion lebih tinggi dalam tempoh dua tahun.

Ketika itu, pegawai Pentagon berkata kajian mendapati bahawa perkhidmatan tentera menggunakan kos penggantian berbanding nilai buku peralatan yang diambil daripada stok Pentagon dan dihantar ke Ukraine. Penemuan itu menghasilkan lebihan yang digunakan Jabatan itu untuk pakej pengeluaran presiden sehingga akhir Disember.

Amerika Syarikat telah bersetuju untuk memberi bantuan keselamatan bernilai lebih daripada AS$44.9 bilion kepada Ukraine sejak permulaan pentadbiran Biden, termasuk lebih AS$44.2 bilion sejak permulaan serangan Rusia pada 24 Februari 2022.

Pentagon berhutang AS$10 bilion dalam akaun pengisi semula sebahagian kerana tekanan inflasi, dan sebahagian kerana sistem baru yang dicari Pentagon untuk menggantikan sistem lama lebih mahal, seperti Precision Strike Missile (PrSM) akan datang yang diperoleh Tentera Darat untuk menggantikan Army Tactical Missile System (ATACMS) jangka panjang.

Kebanyakan peluru-peluru tersebut berasal daripada persediaan Tentera Darat disebabkan sifat perang konvensional darat di Ukraine.

Bulan-bulan tanpa penghantaran sokongan Amerika Syarikat lagi telah menyakiti operasi, dan tentera Ukraine menarik diri dari bandar timur Avdiivka bulan lalu, di mana pembela yang kurang dilengkapi berjaya menahan serangan Rusia selama empat bulan.

Pengarah CIA William Burns memberitahu Kongres bahawa keseluruhan unit tentera Ukraine memberitahunya dalam beberapa hari kebelakangan ini bahawa mereka hanya tinggal beberapa puluh peluru meriam dan bekalan peluru lain. Burns menggambarkan penarikan dari Avdiivka sebagai kegagalan bekalan peluru, bukan kegagalan semangat tentera Ukraine.

___

Penyumbang Associated Press Ellen Knickmeyer dan Stephen Groves.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.