(SeaPRwire) –   QUITO, Ecuador – Seorang pendakwa raya yang menyiasat serangan dramatik telah ditembak mati pada hari Rabu di Guayaquil, bandar paling berbahaya di Ecuador.

Pendakwa raya César Suárez, yang telah menjalankan siasatan profil tinggi lain pada masa lalu, ditembak ketika memandu kenderaan, Peguam Negara Diana Salazar berkata.

“Kumpulan jenayah terancang, penjenayah, pengganas tidak akan menghentikan komitmen kami kepada masyarakat,” katanya dalam video disiarkan di X, bekas Twitter.

Tiga belas suspek didakwa telah ditangkap dalam serangan, yang disiarkan langsung dan membawa Presiden Daniel Noboa mengisytiharkan bahawa Ecuador berada dalam keadaan darurat kerana peningkatan pembunuhan dan jenayah lain yang berkaitan dengan pengedaran dadah.

Suárez juga bertanggungjawab dalam kes Metastasis yang melibatkan seorang pengedar dadah Ecuador yang didakwa menerima layanan mesra daripada hakim, pendakwa raya, pegawai polis dan pegawai tinggi.

Polis Ecuador berkata mereka sedang bekerja untuk menemui orang yang bertanggungjawab atas pembunuhan Suárez.

Ecuador telah digoncangkan oleh siri serangan, termasuk penculikan beberapa pegawai polis, berikutan kehilangan berprofil tinggi seorang ketua kumpulan dari sel penjara.

José Adolfo Macías Villamar, ketua Los Choneros, salah satu kumpulan Ecuador yang dianggap bertanggungjawab atas keganasan telah ditemui hilang dari sel penjara di mana beliau menjalani hukuman penjara untuk pengedaran dadah.

Kehilangannya membawa kerajaan mengisytiharkan darurat negara yang melibatkan tentera memasuki penjara, yang mencetuskan gelombang sekurang-kurangnya 30 serangan di seluruh negara Amerika Selatan, termasuk serangan di stesen televisyen di Guayaquil.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.