mosab abu toha

(SeaPRwire) –   Ianya hanya sebulan yang lalu bahawa penyair dan penulis Palestin yang berjaya, Mosab Abu Toha, berusia 30 tahun, menerbitkan esei di New Yorker menggambarkan kehidupannya di Gaza dan kemusnahan serta kehancuran serangan udara Israel menimpa komunitinya. Beliau menulis tentang bom yang menghujani kawasan perumahannya dan notifikasi berita di telefon bimbitnya memberi amaran tentang letupan lain berhampiran. “Kadang-kadang saya memutuskan untuk tidak memeriksa berita. Kami adalah sebahagian daripadanya, saya fikir,” tulisnya.

“Satu idea khususnya menghantui saya, dan saya tidak dapat menolaknya,” tulisnya. “Adakah saya juga akan menjadi statistik di berita?”

Pada 20 November, pengarang eksekutif NewYorker.com, Michael Luo memaklumkan bahawa penerbitan itu “kehilangan hubungan” dengan Abu Toha dan mengetahui bahawa beliau telah ditangkap di Gaza Pusat. “Tempat keberadaannya kini tidak diketahui,” penerbitan itu melaporkan pada Isnin, meminta agar beliau selamat dikembalikan.

Diana Buttu, peguam dan bekas jurucakap Palestin-Kanada untuk Pertubuhan Pembebasan Palestin, melaporkan melalui media sosial bahawa Abu Toha “diculik oleh tentera Israel di Gaza ketika melarikan diri bersama keluarganya,” yang dikatakannya beliau ketahui melalui perbualan terus dengan keluarganya.

“Tentera mengambil Mosab apabila beliau tiba di sekatan, meninggalkan utara ke selatan, seperti yang diperintahkan tentera,” kata adik lelaki Abu Toha, Hamza melalui media sosial. “Kami tiada maklumat tentangnya. Penting dicatatkan bahawa kedutaan Amerika Syarikat menghantarnya dan keluarganya untuk melalui persimpangan Rafah.”

Buttu memberitahu Time bahawa anak lelaki Abu Toha dilahirkan di Amerika Syarikat dan dibenarkan dievakuasi dari Gaza, “tetapi nama Mosab tidak ada dalam senarai.”

“Akhirnya, mereka mendapatkan namanya dan nama isterinya dan anak-anak yang lain dalam senarai, dan mereka menunggu untuk keluar apabila selamat,” kata Buttu, menyandarkan kepada isteri Abu Toha. “Mereka cuba untuk dievakuasi dari utara ke selatan, apabila mereka dihentikan di sekatan dengan banyak orang lain. Mereka diperintahkan untuk mengangkat tangan untuk menunjukkan mereka tidak mempunyai apa-apa. Mosab diperintahkan meletakkan anaknya dan kemudian tentera menangkapnya, bersama-sama dengan banyak lelaki lain.”

Pasukan Pertahanan Israel memberitahu Time bahawa mereka sedang menyiasat penangkapan itu, dan pegawai Kementerian Luar Negeri Amerika Syarikat memberitahu Time mereka tidak mempunyai maklumat untuk dikongsi setakat ini.

Abu Toha dilahirkan di kem pelarian Al-Shati pada 1993 Perjanjian Oslo ditandatangani. Beliau kemudian tamat belajar dengan ijazah dalam bidang bahasa Inggeris dari Universiti Islam Gaza sebelum mengasaskan Perpustakaan Awam Bahasa Inggeris Gaza, cawangan pertama perpustakaan awam bahasa Inggeris di Gaza pada 2017 di kampung halamannya Beit Lahiya. (Cawangan kedua dibuka di Bandar Gaza pada 2019).

Abu Toha mengajar bahasa Inggeris di sekolah UNRWA di Gaza dari 2016 hingga 2019. Pada Oktober 2019, beliau meninggalkan Gaza untuk kali pertama untuk menjadi felo pelawat di Universiti Princeton. Tahun lepas, Abu Toha menerbitkan buku puisi sulungnya, Home Work. Ia memenangi Anugerah Buku Amerika, Anugerah Buku Palestin, dan Derek Walcott Prize for Poetry Arrowsmith Press 2023, dan merupakan finalis untuk Anugerah Kritikan Buku Kebangsaan. Awal tahun ini, beliau menyiapkan ijazah sarjana dalam bidang puisi di Universiti Columbia, di mana beliau juga bekerja sebagai pembantu mengajar sebelum berpindah semula ke Gaza.

Sejak perang yang bermula dengan serangan pengganas Hamas terhadap Israel pada 7 Oktober, Abu Toha telah menerbitkan esei dan puisi tentang situasi di Gaza dalam beberapa penerbitan Amerika Syarikat termasuk Time, The New Yorker, The Nation, The New York Times, dan yang paling baru-baru ini, The New Yorker. Di media sosial juga, beliau telah mendokumentasikan kemusnahan, kematian, dan kesengsaraan.

Tulisan terbarunya pada 15 November berkongsi: “Hidup. Terima kasih atas doa anda. Kami tiada akses kepada makanan atau air bersih. Musim sejuk akan tiba dan kami kekurangan pakaian. Kanak-kanak menderita. Kami menderita. Tentera kini berada di Hospital Al-Shifa. Lebih kematian, lebih kemusnahan. Siapa boleh menghentikan ini? Tolong hentikan sekarang.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow)