Britain Obit Steve Harley

(SeaPRwire) –   LONDON – Steve Harley, seorang muzikus British yang band glam-rocknya Cockney Rebel mempunyai lagu hit yang kekal dengan lagu “Make Me Smile (Come Up and See Me)”, telah meninggal dunia. Beliau berusia 73 tahun.

Keluarga Harley menyatakan pada Ahad bahawa beliau “telah meninggal dengan aman di rumah, dengan keluarganya di sisinya.” Harley menyatakan pada akhir tahun lalu bahawa beliau sedang menerima rawatan untuk “barah yang buruk.”

Dilahirkan di London pada 1951, Harley menghabiskan hampir empat tahun masa kanak-kanaknya di hospital selepas dijangkiti polio, tempoh di mana beliau mula membaca dan menulis puisi. Beliau bekerja sebagai akauntan latihan dan sebagai wartawan di akhbar tempatan, dan memulakan kerjaya persembahannya di kelab-kelab rakyat London.

Beliau menubuhkan Cockney Rebel, yang melancarkan album sulung, “The Human Menagerie,” pada 1973 sebelum berpecah kerana perbezaan kreatif. Dengan barisan baru dan dinamakan semula sebagai Steve Harley dan Cockney Rebel, kumpulan itu melancarkan album 1975 “The Best Years of Our Lives,” yang mengandungi hit terbesar Harley.

Dengan lirik berduri – bertujuan kepada bekas ahli kumpulannya – dan korus yang sangat menular, lagu “Make Me Smile” yang diterbitkan oleh Alan Parsons itu menduduki carta single teratas UK. Ia terus dicover berpuluh-puluh kali dan digunakan dalam runut bunyi berpuluh-puluh filem, termasuk dalam filem 1997 “The Full Monty” dan iklan untuk bir Carlsberg, gedung runcit Marks and Spencer dan Viagra.

Harley juga menyanyikan lagu tajuk muzikal Andrew Lloyd Webber “The Phantom of the Opera” bersama Sarah Brightman apabila dilancarkan sebagai single pada 1986. Pada asalnya beliau diambil untuk watak utama dalam muzikal pentas, tetapi digantikan oleh Michael Crawford.

Pemimpin Ultravox Midge Ure, yang menghasilkan lagu Harley 1982 “I Can’t Even Touch You,” menggelar beliau sebagai “pemuzik ‘bekerja’.”

“Beliau mengelilingi sehingga tidak dapat mengelilingi lagi, mempersembahkan lagu-lagunya untuk peminat lama dan baru,” tulis Ure di media sosial. “Fikiranku bersama Dorothy dan keluarganya pada masa yang sangat menyedihkan ini. Lagu-lagu kami akan terus hidup lebih lama daripada kita pernah boleh.”

Harley ditinggalkan oleh isterinya Dorothy, anak-anak Kerr dan Greta serta empat cucu. Keluarga itu menyatakan dalam kenyataan bahawa mereka tahu beliau “akan sangat dikenang-kenang oleh orang di seluruh dunia.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.