(SeaPRwire) –   “Perang maklumat adalah tentang wilayah—hanya bukan jenis geografi. Dalam perang maklumat hangat, minda manusia adalah wilayah.”
—Renée DiResta, “The Digital Maginot Line”

PADA 5 JANUARI 2021, Rosanne Boyland meninggalkan rumahnya di Kennesaw, Georgia, untuk perjalanan sepuluh jam ke Washington, DC. Boyland telah jatuh ke dalam jerat gerakan pembantah keputusan pilihan raya, terikat dengan kepercayaan bahawa presiden semasa, Donald J. Trump, telah memenangi pilihan raya presiden tetapi telah dicuri kemenangannya melalui penipuan.1 Sebenarnya, enam puluh satu mahkamah dan Jabatan Keadilan Trump sendiri telah menolak setiap dakwaan penipuan, dan pegawai keselamatan siber dan pilihan raya persekutuan telah mengisytiharkan pilihan raya 2020 “paling selamat dalam sejarah AS”.

Keesokan harinya, Boyland menyertai orang ramai yang digerakkan oleh Trump dan menyerbu Capitol AS untuk “Berhentikan Mencuri”, seperti slogan gerakan itu. Tentu saja, seperti yang kita semua ketahui sekarang, orang ramai itu memecahkan garis polis, memecahkan tingkap dan memecah masuk ke bangunan di mana Kongres bertemu untuk mengesahkan hitungan undi daripada setiap negeri dari setiap negeri, prosedur akhir yang akan menyegel kemenangan presiden untuk Joe Biden. Boyland mendapati dirinya di sisi barat Capitol, di terowong berhampiran pintu yang dijaga oleh polis. Seperti digambarkan oleh New York Times, orang ramai “berkumpul bersama-sama dalam kesesakan bahaya” dan menggunakan “berat badan tubuh mereka yang digabungkan untuk menolak pegawai polis ke belakang, menangkap banyak orang dalam proses itu.” Pada satu ketika, Boyland jatuh ke tanah, tetapi orang ramai tidak berhenti.

Dalam kekeliruan itu, tiada profesional perubatan dapat memberikan bantuan tepat pada masanya dan, dalam beberapa jam, Boyland akan diisytiharkan mati. Saksi-saksi mengatakan Boyland . Penyebab kematian rasminya adalah keracunan amfetamina, tetapi pakar perubatan forensik mengatakan faktor yang menyumbang kepada kematiannya adalah “adegan ramai”. Kakaknya kemudian berkata Boyland tidak akan berada di Capitol pada hari itu “jika bukan kerana semua maklumat palsu”.

Seperti kebanyakan rakyat Amerika, Boyland telah dibombarded dengan dakwaan palsu bahawa Biden telah menggunakan penipuan untuk mencuri pilihan raya—pembuatan yang akan dikenali sebagai “Big Lie”. Lapan orang lain juga akan kehilangan nyawa mereka akibat serangan Capitol yang dipicu oleh limpahan maklumat palsu. Ashli Babbitt, seorang penyokong Trump dan bekas tentera Udara AS, ditembak mati oleh Polis Capitol apabila beliau cuba memanjat melalui tingkap pecah dan memecah masuk ke Bilik Speaker. Pegawai Polis Capitol AS Brian Sicknick meninggal dunia selepas diserang oleh pengacau dengan semburan kimia. Selain kecederaan fizikal yang dialami oleh 150 pegawai polis, mereka dan banyak lagi juga mengalami trauma yang meninggalkan parut emosi yang tidak kelihatan; empat pegawai polis membunuh diri berikutan serangan itu. Dan lagi, lebih daripada setahun kemudian, 68 peratus Republikan masih terpedaya oleh pembohongan bahawa pilihan raya presiden 2020 telah dicuri. Adakah serangan menjijikkan ini terhadap kuil demokrasi negara kita tindakan akhir yang akan memecahkan demam yang telah menguasai negara semasa pentadbiran Trump? Atau adakah ini sebaliknya permulaan akhir demokrasi Amerika?

Dalam 2022, bekas hakim persekutuan J. Michael Luttig, seorang konservatif terkemuka, bahawa 2020 hanyalah ujian kering untuk mencuri pilihan raya masa depan. Beliau memanggil Trump dan sekutunya “bahaya jelas dan semasa” terhadap demokrasi AS. Memang, selepas Trump didakwa dengan jenayah atas usaha untuk menggulingkan pilihan raya 2020, beliau mula memberitahu Big Lie kedua—bahawa pertuduhan itu sendiri adalah campur tangan pilihan raya, difailkan semata-mata untuk mencegah pemilihannya kepresidennya pada 2024.

Adakah demokrasi kita akhirnya ditakdirkan untuk nasib yang sama seperti Boyland, Babbitt dan Sicknick—kematian oleh maklumat palsu? Adakah Amerika akan menjadi negara di mana calon yang kalah enggan mengakui pilihan raya, menggunakan pembohongan untuk menyemarakkan keganasan sukarelawan dan menguatkuasakan kehendak mereka? Apa jika, seperti yang disarankan oleh Gellman, “6 Januari adalah amalan,” dan Republikan “jauh lebih bersedia untuk menggagalkan pilihan raya berikutnya”? Apa jika Gellman benar, dan usaha berikutnya berjaya?

Atau adakah demokrasi Amerika mengalami penguraian yang lebih perlahan, tidak kelihatan dalam masa sebenar tetapi setanding dengan kanser yang merebak? Walaupun bentuk kerajaan kita tidak musnah sepenuhnya, ia berisiko menjadi tidak dikenali, dikawal bukan oleh rakyat secara umum tetapi oleh faksi kanan jauh yang sanggup berkata atau berbuat apa saja untuk merebut kuasa. Dan walaupun pengedar maklumat palsu semasa tidak mewakili setiap ahli GOP, kesunyian parti itu adalah bentuk komplisiti. Apabila pemimpin Republikan seperti bekas ahli Kongres mengutuk maklumat palsu parti mereka, mereka diabaikan atau dibersihkan. Kini bahawa keberkesanan maklumat palsu telah terdedah, senjata ini boleh digunakan oleh mana-mana demagog atau peluang yang berminat, terlepas daripada penyertaan politik.

Maklumat palsu adalah penggunaan sengaja pembohongan untuk memanipulasi orang, sama ada untuk mengekstrak keuntungan atau maju agenda politik. Bekerja samanya, maklumat salah adalah disebarkan oleh orang yang tidak mengetahui yang mengulangi pembohongan yang mereka percayai benar. Di Amerika hari ini, kedua-dua bentuk kepalsuan itu menyelewengkan persepsi kita tentang realiti.

Dalam demokrasi, rakyat perlu memiliki satu set fakta bersama sebagai asas untuk berdebat dan membuat keputusan yang maju dan menjamin kepentingan kolektif mereka. Perbezaan pendapat, dan bahkan propaganda, sentiasa wujud di Amerika Syarikat, tetapi kini, musuh demokrasi menggunakan maklumat palsu untuk menyerang hak kedaulatan kita untuk maklumat yang benar, integriti intelektual, dan pelaksanaan kehendak rakyat. Maklumat palsu dalam talian adalah terutamanya licik kerana ketepatannya, keupayaannya untuk mengelirukan, dan keupayaannya untuk mencapai sasarannya.

Pada bulan Februari 2022, Jabatan Keselamatan Dalam Negeri AS mengeluarkan buletin ancaman memberi amaran tentang “persekitaran dalam talian yang penuh dengan naratif palsu atau mengelirukan dan teori konspirasi, dan bentuk lain maklumat palsu, disinformasi dan malinformasi (MDM) yang diperkenalkan dan / atau diperkuat oleh pelaku ancaman dalam dan luar negeri.”21 Buletin itu menyatakan bahawa pelaku ancaman ini “berusaha memperkuat ketegangan masyarakat untuk menyemarakkan perselisihan dan mengurangkan kepercayaan awam terhadap institusi kerajaan untuk menggalakkan ketidaktentuan, yang mungkin memberi inspirasi tindakan keganasan.” Teknologi terus maju, ancaman maklumat palsu semakin besar.

Penyebar maklumat palsu secara sengaja mengapi-apikan nafsu kita dan mendemonisasi lawan politik mereka untuk secara buatan menghadkan pilihan hanya kepada dua perspektif tentang isu. (Pendebat merujuk kepada taktik ini sebagai “kesalahan atau-atau”.) Dan apabila satu pihak digambarkan sebagai baik dan yang lain sebagai jahat, pilihan mudah. Anda mesti berada di pihak kanan pro-Trump atau lawan mereka yang digariskan sebagai “kiri radikal”. Sentiasa ada orang yang tertipu oleh P. T. Barnum dan Bernie Madoff di kalangan kita. Tetapi kini, ada sesuatu yang lebih bekerja daripada orang gullible yang jatuh kepada pembohongan. Sebilangan besar rakyat Amerika kini tidak kisah lagi sama ada pernyataan itu benar. Apa yang kelihatannya penting sebaliknya adalah sama ada mesej tertentu konsisten dengan pandangan dunia mereka. Jika pembohongan menyokong kedudukan mereka, beberapa orang kelihatan bersedia untuk mengikut tipu daya dan berpura-pura ia benar. Ketika Donald Trump didakwa oleh juri persekutuan atas tuduhan menyimpan dokumen pertahanan kebangsaan yang dilasakan, contohnya, penyokongnya mengulangi dakwaan Trump bahawa beliau diserang untuk sebab-sebab politik. Pada hari pembicaraan Trump, Wakil Elise Stefanik (R-NY) berkata, “Tuhan memberkati Amerika, Presiden Trump, dan semua orang yang menjadi sasaran rejim Biden ketika kami teruskan usaha kami untuk mengakhiri penggunaan politik yang merosakkan ini dan menghentikan negara dalam.” Buku baruku, , mendokumenkan cara yang digunakan oleh peluang politik dan profiteer menggunakan maklumat palsu sebagai senjata.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

Ini adalah titik perubahan penting dalam demokrasi kita