(SeaPRwire) –   Seorang penyelamat profesional meninggal dunia selepas diserang oleh jerung ketika sedang berselancar di lepas pantai pulau Oahu di Hawaii pada petang Ahad, menurut pihak berkuasa.

Penyelamat Keselamatan Lautan Bandaraya dan Daerah Honolulu, Tamayo Perry, 49, meninggal dunia dalam serangan itu berhampiran Goat Island, kata Shayne Enright dari Jabatan Perkhidmatan Kecemasan Honolulu dalam satu kenyataan.

Keselamatan Lautan Honolulu dan jabatan perkhidmatan kebakaran, polis dan perubatan kecemasan bandar raya itu bertindak balas kepada Pantai Mālaekahana di Pantai Utara Oahu sejurus sebelum pukul 1 petang selepas seorang pemanggil melaporkan melihat seorang lelaki yang kelihatan seperti mengalami gigitan jerung, kata Enright.

Penyelamat membawa Perry ke pantai dengan jet ski dan paramedik membantu dalam pengesahan kematian, kata Enright.

Perry, yang bekerja sebagai penyelamat di Pantai Utara, memulakan kerjayanya dengan jabatan Keselamatan Lautan pada Julai 2016, kata Enright.

Kakitangan Keselamatan Lautan telah meletakkan amaran jerung di kawasan itu berikutan serangan itu, kata Enright.

Ketua Bertindak Keselamatan Lautan Honolulu, Kurt Lager berkata Perry adalah “seorang penyelamat yang disayangi oleh semua.”

“Dia terkenal di Pantai Utara. Dia seorang pelayar profesional yang terkenal di seluruh dunia,” kata Lager dalam sidang akhbar. “Peribadi Tamayo menular dan sebaik sahaja orang menyayanginya, dia menyayangi orang lain lebih.”

“Tamayo adalah seorang ahli air legenda dan sangat dihormati,” kata Datuk Bandar Honolulu, Rick Blangiardi, dan memanggil kematian Perry “satu kehilangan yang tragis.”

Seberapa kerap serangan jerung berlaku? Kematian?

Di perairan lepas pantai Hawaii, insiden jerung menggigit orang adalah “”, sekitar tiga atau empat kali setahun, menurut Jabatan Tanah dan Sumber Asli negeri itu. Kematian adalah lebih jarang berlaku – tetapi bukan tidak pernah berlaku.

Pada bulan Mac, seorang gadis berusia 11 tahun mengalami kecederaan yang tidak mengancam nyawa selepas kakinya dipercayai digigit oleh jerung karang kecil di tempat selancar yang popular di Oahu. Dan Disember lalu di Maui, pelayar Jason Carter meninggal dunia selepas digigit dan ditarik ke bawah air oleh jerung yang dikatakan sebesar trak pikap oleh saksi.

Sementara itu, Florida dikenali sebagai “” di dunia, mencatatkan 16 gigitan jerung yang tidak berprovokasi pada tahun lepas, lebih banyak daripada mana-mana negeri atau negara lain selain AS. Pada tahun 2023, terdapat 36 kes gigitan jerung yang tidak berprovokasi yang disahkan di seluruh AS, daripadanya , menurut Fail Serangan Jerung Antarabangsa, yang menawarkan sejumlah di dalam air, termasuk berenang dengan rakan dan berada dekat dengan pantai.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.