Vitamin D capsules

(SeaPRwire) –   Ahli otak mempunyai pengetahuan yang baik tentang beberapa faktor risiko utama yang menyumbang kepada Alzheimer—daripada genetik seseorang kepada tahap aktiviti fizikal mereka, berapa banyak pendidikan formal yang mereka terima, dan seberapa aktif mereka secara sosial.

Tetapi satu janji AI dalam perubatan ialah ia boleh mengesan hubungan yang kurang jelas yang manusia tidak selalu dapat lihat. Adakah AI boleh membantu menjumpai keadaan yang berkaitan dengan Alzheimer yang sehingga kini terlepas pandang?

Untuk mengetahui, Marina Sirota dan pasukannya di University of California San Francisco (UCSF) melancarkan program pembelajaran mesin ke atas pangkalan data rekod perubatan elektronik tanpa nama daripada pesakit. Algoritma AI dilatih untuk mengeluarkan ciri-ciri biasa yang dikongsi oleh orang-orang yang akhirnya didiagnosis dengan Alzheimer dalam tempoh tujuh tahun. Pangkalan data termasuk data klinikal, seperti keputusan ujian makmal dan imej serta diagnosis keadaan perubatan.

“Terdapat beberapa perkara yang kami lihat adalah dijangka, berdasarkan pengetahuan yang kami miliki tentang Alzheimer, tetapi beberapa perkara yang kami temui adalah baru dan menarik,” kata Sirota. Keputusan adalah.

Penyakit jantung, kolesterol tinggi, dan keadaan radang kesemuanya muncul sebagai faktor risiko Alzheimer—tidak mengejutkan, kerana ia diketahui menyumbang kepada pengumpulan protein plak di otak. Tetapi keadaan yang kurang dijangka termasuk osteoporosis pada wanita dan depresi dalam kedua-dua lelaki dan wanita. Penyelidik juga melihat corak yang tidak dijangka muncul lebih dekat dengan diagnosis, seperti mempunyai tahap vitamin D yang lebih rendah.

Sirota dan Alice Tang, pelajar perubatan tahun akhir dalam bidang kejuruteraan bio yang merupakan penulis utama kertas itu, menekankan bahawa faktor-faktor ini tidak selalu bermakna seseorang akan membangunkan Alzheimer. Tetapi ia boleh menjadi isyarat bahaya yang boleh diambil tindakan oleh seseorang untuk mengurangkan risiko mereka. “Mengesan faktor-faktor ini memberi kita petunjuk bahawa diagnosis Alzheimer mungkin akan datang, dan perkara seperti [kolesterol tinggi] dan osteoporosis boleh diubati,” kata Tang.

Sama ada atau tidak merawat isu-isu ini boleh sebenarnya mengurangkan risiko seseorang membangunkan Alzheimer masih belum jelas. Kajian Sirota dan pasukannya tidak direka untuk menjawab soalan itu. Mereka merancang untuk terus menyelami pangkalan data rekod perubatan untuk menentukan sama ada pesakit yang menerima rawatan untuk keadaan seperti osteoporosis atau kolesterol tinggi, contohnya, akhirnya mempunyai risiko Alzheimer yang lebih rendah berbanding pesakit yang mempunyai keadaan tersebut tetapi tidak merawat mereka. “Kami boleh meninjau data rawatan secara retrospektif dalam rekod perubatan elektronik, jadi itu tentu saja arah masa depan untuk menentukan sama ada kami boleh memanfaatkan apa-apa terapi sedia ada untuk mengurangkan risiko,” kata Sirota.

Tang juga memburu faktor genetik yang berkaitan dengan perkara seperti kolesterol tinggi atau osteoporosis dan Alzheimer yang boleh lebih lanjut menerangkan hubungan antara faktor risiko ini. Hubungan antara kolesterol dan Alzheimer ternyata berkaitan dengan gen ApoE; para saintis telah mengetahui bahawa bentuk tertentu gen itu, ApoE4, berkaitan dengan risiko yang lebih tinggi membangunkan Alzheimer. Tang juga mengenal pasti gen yang berkaitan dengan osteoporosis dan Alzheimer yang boleh menjadi sasaran penyelidikan baru untuk rawatan yang mungkin.

Kajian ini menunjukkan kuasa pembelajaran mesin dalam membantu saintis memahami faktor-faktor yang menggerakkan penyakit kompleks seperti Alzheimer, serta keupayaannya untuk mencadangkan cara baru yang mungkin untuk merawat mereka.

More From TIME

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.