Assange prison

(SeaPRwire) –   Presiden Joe Biden memberitahu wartawan pada hari Rabu bahawa beliau sedang mempertimbangkan permintaan yang dibuat oleh kerajaan Australia untuk menggugurkan kes ekstradisi terhadap Julian Assange, pengasas WikiLeaks yang kini dipenjara di UK.

“Kami sedang mempertimbangkannya,” kata Biden selepas seorang wartawan meminta pandangannya mengenai permintaan Australia.

“Tuan Assange sudah membayar harga yang sangat tinggi dan cukup sudah. Tiada apa yang akan diperolehi dengan penahanan berterusan Tuan Assange,” kata Anthony Albanese, Perdana Menteri Australia semasa, meminta pembebasannya.

Assange ditangkap di London pada 11 April 2019 – tepat lima tahun yang lalu pada hari Khamis – kerana gagal hadir di mahkamah selepas status pemberian perlindungan Ecuador ditarik balik. Sejak itu, kerajaan AS telah meminta kerajaan British ekstradisi beliau ke AS, di mana beliau akan menghadapi tuduhan di bawah Akta Pengkhianatan. Assange membantu memperoleh dan menerbitkan beribu-ribu dokumen sulit tentera AS yang berkaitan dengan peperangan Iraq, yang mana AS menyatakan ia membahayakan pertahanan negaranya. Pertahanan Assange mendakwa penerbitan dokumen itu membantu memenuhi kepentingan awam kerana ia mendedahkan jenayah peperangan di Iraq dan Afghanistan yang sebelum ini tidak diketahui oleh orang awam Amerika.

Pada tahun 2021, jurucakap Kementerian Keadilan di bawah Pentadbiran Biden menyatakan bahawa ia akan terus mengejar ekstradisi, .

Jika Biden melaksanakan permintaan Australia, ia akan menunjukkan pembatalan dasar yang dramatik, kata Profesor Charlie Beckett, profesor pengajian media di London School of Economics dan penulis buku WikiLeaks: News in the Networked Era.

“Beliau bahkan mempertimbangkannya adalah perubahan gaya yang sangat menarik,” kata Beckett. Ketika Assange ditangkap, banyak Demokrat terkemuka awalnya menekan ekstradisinya. Mantan Setiausaha Negara AS Hillary Clinton berkata Assange harus “menjawab apa yang telah dilakukannya” sementara Chuck Schumer, Ketua Majoriti Senat sekarang menweet bahawa beliau berharap Assange akan “segera dipertanggungjawabkan atas campur tangannya dalam pilihan raya kami bagi pihak Putin dan kerajaan Rusia.”

Walau bagaimanapun, semakin banyak kumpulan progresif yang menekan pembebasan Assange, dengan mengatakan bahawa menuntut lelaki itu akan melanggar kebebasan bersuara beliau sebagai seorang wartawan. “Penuntutan terhadap Tuan Assange mengancam kebebasan akhbar kerana kebanyakan tindakan yang digambarkan dalam pengakuan itu adalah tindakan yang wartawan lakukan secara rutin – dan yang mereka mesti lakukan untuk menjalankan kerja yang diperlukan awam,” kata Human Rights Watch .

Setakat ini, Assange belum diekstradisi kerana beliau telah merayu kesnya berulang kali ke mahkamah British. Bulan lepas, bahawa AS tidak boleh ekstradisi Assange kecuali ia boleh menjamin bahawa Assange akan diberikan hak-hak Amendemen Pertama, tidak akan didiskriminasikan kerana kewarganegaraannya, dan tidak akan menerima hukuman mati. Jika AS berupaya membuktikan ia boleh memenuhi tiga kriteria ini maka Assange mungkin diekstradisi dalam tahun ini.

Assange telah menghabiskan kira-kira 12 tahun dalam bentuk penahanan, tujuh di kedutaan Ecuador di London di mana beliau diberi perlindungan, dan lima lagi di penjara London mencuba mengelak ekstradisi melalui kes rayuan. Rakan sekerjanya, bekas penganalisis perisikan tentera AS Chelsea Manning, menghabiskan tujuh tahun di penjara Amerika tetapi dibebaskan pada Mei 2017 selepas hukumannya dikurangkan oleh Presiden Barack Obama.

“​​Ironinya adalah ia mungkin.. bahawa jika beliau datang ke AS dan jika beliau didapati bersalah beliau mungkin sudah menjalani hukuman dan beliau mungkin sudah dibebaskan,” kata Ross. “Tetapi kerana pengasingan dirinya dan melawan ekstradisi kini beliau masih berada di tahap di mana beliau perlu kembali dan menghadapi tuduhan.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.