(SeaPRwire) –   Perancis sedang mengambil langkah untuk secara rasmi memasukkan hak untuk mengugutkan kehamilan ke dalam perlembagaannya selepas pengunduran hak reproduktif di Amerika Syarikat dan tempat lain.

Ahli Parlimen telah dipanggil ke Paris oleh Presiden Macron untuk mesyuarat khas di Istana Versailles, di mana undang-undang untuk melindungi hak abortus akan memerlukan tiga pertiga undi untuk diluluskan.

Rang undang-undang bersejarah—yang dijangka akan diluluskan—melindungi wanita yang mencari abortus di bawah Artikel 34 perlembagaan Perancis tahun 1958. Kerajaan Macron mencadangkan perkataan, “Undang-undang menentukan syarat-syarat di mana kebebasan wanita untuk mendapatkan akses kepada abortus, yang dijamin.”

Pada Januari, Majlis Negara Perancis—dewan rendah parlimennya—menyokong rang undang-undang ini dengan besar. Pada Rabu, senat juga meluluskan rang undang-undang ini, mengubahsuai perkataan pindaan kepada “kebebasan dijamin” selepas desakan daripada golongan konservatif.

Rang undang-undang ini secara umumnya diterima dengan baik dalam spektrum politik, dengan tiada parti politik utama dalam Parlimen yang membantah. Jika berjaya, langkah ini akan menandakan pindaan ke-25 yang dibuat kepada dokumen pengasas Republik Kelima.

Dalam ucapan pada 28 Februari, Macron berkata beliau “berkomitmen untuk menjadikan kebebasan wanita untuk mengugutkan kehamilan tidak boleh diundur” dengan rang undang-undang ini.

Undang-undang ini diilhamkan oleh pengunduran hak reproduktif di beberapa negara, termasuk Amerika Syarikat. Pada 2022, Mahkamah Agung Amerika Syarikat membatalkan Roe lwn. Wade, yang sejak 1973 memberi perlindungan persekutuan terhadap hak abortus kepada rakyat Amerika.

“Sayangnya, peristiwa ini tidak berdiri sendiri: di banyak negara, bahkan di Eropah, terdapat arus pendapat yang cuba menghalang hak wanita untuk mengugutkan kehamilan mereka jika mereka mahu,” kata pengenalan undang-undang Perancis.

Abortus di Perancis telah sah sejak 1975, dan boleh dilakukan sehingga 14 minggu selepas pembuahan, mengikut garis panduan.

Selepas kelulusan senat Rabu, Perdana Menteri Perancis Élisabeth Borne berkata: “Apabila hak wanita diserang di dunia, Perancis berdiri tegak dan meletakkan dirinya di garis hadapan kemajuan.”

Walau bagaimanapun, pemerhati menyatakan inisiatif ini adalah usaha politik oleh Macron untuk menarik minat tokoh-tokoh berhaluan kiri dalam parti Renaissance selepas pendirian kontroversi mengenai pembaharuan persaraan dan imigresen.

Beberapa orang juga mendakwa bahawa hak untuk abortus sudah dilindungi secara perlembagaan berikutan keputusan mahkamah perlembagaan Perancis pada 2001 yang meluluskan abortus di bawah kebebasan yang termaktub dalam Pengisytiharan Hak Manusia dan Warganegara 1789.

Profesor undang-undang Anne Levade dari Universiti Paris-Sorbonne berkata, “Di luar daripada menjadi simbol… pindaan ini tidak akan mengubah apa-apa sama sekali.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.