New York Grand Jury Votes To Indict Former President Trump

(SeaPRwire) –   Apabila Pejabat Daerah Manhattan Alvin Bragg menuduh Donald pada April lalu, pendakwaan jenayah pertama terhadap Presiden terdahulu dalam sejarah, kes itu mendapat sindiran. Mendakwa bekas Presiden atas pembayaran rahsia untuk pelakon lucah kelihatan remeh dan bergantung kepada teknikaliti undang-undang untuk menaiktaraf tuduhan kepada jenayah serius, kata sesetengah orang. Berdasarkan tiga kes lain menyasarkan Trump kerana cuba menggulingkan keputusan pilihan raya 2020 dan enggan mengembalikan rahsia keselamatan negara, kes Bragg kelihatan lemah.

Sepuluh bulan kemudian, kes New York menjadi kurang dipandang sebelah mata. Sebenarnya, ia mungkin akan menjadi tontonan utama. Ketika tiga kes lain menghadapi pelbagai halangan undang-undang, Bragg mungkin berada dalam kedudukan terbaik untuk menghukum Donald Trump dengan sabitan jenayah sebelum pilihan raya November.

Bragg sedang mempersiapkan untuk membawa Trump ke mahkamah pada akhir Mac, menurut sumber yang mengetahui kes itu, mengatasi kes persekutuan tertumpu ke atas serangan 6 Januari terhadap Capitol yang sebelum ini dianggap berkemungkinan menjadi salah satu daripada empat perbicaraan jenayah Trump yang pertama. Walaupun lingkaran dalaman Trump mengatakan mereka lebih suka tiada perbicaraan jenayah sebelum Hari Pilihan Raya, sesetengah orang melihat perbicaraan kes New York sebagai hasil terbaik berikutnya bagi bekas Presiden. “Ia adalah kes paling bodoh daripada semua kes,” kata seorang strategis Republikan rapat dengan kempen Trump. “Jika Trump mengalahkan kes ini, ia akan menetapkan nada dan menyokong naratifnya bahawa semua kes ini adalah penganiayaan.”

Kes Bragg bergantung kepada masa usaha Trump menutupi skandal seks – beberapa minggu sebelum pilihan raya 2016. Trump didakwa dengan 34 tuduhan memalsukan rekod perniagaan untuk menyembunyikan pembayaran kepada pelakon Stormy Daniels yang bertujuan untuk menghalangnya daripada secara terbuka menggambarkan pertemuan seksual. Bragg telah mendakwa bahawa tuduhan itu sepatutnya dinaiktaraf kepada jenayah berat daripada kesalahan ringan kerana pembayaran itu menutupi jenayah persekutuan: campur tangan pilihan raya.

Intipati kes “bukan wang untuk seks,” kata Bragg dalam temubual 22 Disember di stesen radio awam New York WNYC. “Kami akan mengatakan ia berkaitan dengan bersekongkol untuk merosakkan pilihan raya presiden dan kemudian berbohong dalam rekod perniagaan New York untuk menutupinya,” kata Bragg.

Pejabat Bragg mengawasi dengan teliti untuk Hakim Negeri New York Juan Merchan membuat keputusan awal minggu depan mengenai usaha Trump untuk membatalkan kes itu, menurut sumber yang mengetahui kes itu. Trump mendakwa penghujahan itu sepatutnya ditolak atas alasan bahawa undang-undang negeri tidak memberi kesan kepada pilihan raya persekutuan dan bahawa kes itu didorong politik. Bragg dan kakitangannya mengharapkan Merchan akan menolak hujah itu, yang seterusnya memperkukuhkan teori undang-undang mereka bahawa mendakwa Trump dengan jenayah berat kerana bagaimana pembayaran rahsia itu memberi kesan kepada pilihan raya presiden adalah sah.

Keputusan Merchan akan mengikuti satu pada Julai daripada Hakim Alvin Hellerstein di Bahagian Selatan New York, yang mengekalkan kes di mahkamah negeri dan mengesahkan dakwaan pendakwaan bahawa “Trump boleh disabitkan dengan jenayah walaupun jika beliau tidak melakukan sebarang jenayah selain daripada pemalsuan, selagi beliau berniat untuk berbuat demikian atau untuk menyembunyikan jenayah sedemikian.”

Manhattan District Attorney Alvin Bragg berucap semasa persidangan akhbar mengikuti pembacaan pertuduhan terhadap bekas Presiden AS Donald Trump di Bandar Raya New York

Dalam pejabat Bragg, kakitangan beroperasi dengan anggapan bahawa kes itu akan bergerak ke pemilihan juri pada 25 Mac. Pendakwaan percaya ia boleh membentangkan kesnya dalam 3 hingga 4 minggu, yang mungkin meninggalkan masa untuk penghakiman sebelum pilihan raya. Jika disabitkan, Trump boleh menghadapi hukuman sehingga empat tahun penjara.

Bragg baru-baru ini meningkatkan pasukan menangani kes itu dengan menambah salah seorang peguam ujian jenayah paling berpengalaman di bandar, Joshua Steinglass, yang pernah mengendalikan kes pembunuhan kejam di hadapan juri New York. Beliau juga bekerja pada kes jenayah putih yang menyabitkan Organisasi Trump atas penipuan cukai tahun lalu.

“Manakah yang paling berkemungkinan, manakah yang sebenarnya boleh berlaku?” kata sumber yang mengetahui persiapan Bragg untuk kes itu. “Semua tanda menunjukkan” kes Bragg, kata orang itu.

Kes New York datang ketika tiga kes jenayah lain terhadap Trump – dua di mahkamah persekutuan dan satu dari Georgia – terjebak tangguh dan halangan berpotensi.

  • Kes 6 Januari: Peguam Khas Jack Smith menuduh Trump dengan empat tuduhan berkaitan tindakannya membawa ke serangan Capitol pada 6 Januari 2021. Perbicaraan itu dijadualkan bermula 4 Mac tetapi ditangguhkan sementara dakwaan Trump bahawa beliau mempunyai kekebalan daripada pendakwaan bergerak melalui mahkamah. Mahkamah Rayuan memutuskan Selasa bahawa Trump tidak mempunyai kekebalan daripada pendakwaan untuk tindakan yang diambilnya semasa berkhidmat. Trump merancang untuk merayu keputusan itu ke Mahkamah Agung.
  • Kes dokumen sulit: Kes Smith mengenai penolakan Trump untuk mengembalikan dokumen sulit dari Mar-a-Lago dijadualkan untuk perbicaraan Mei, tetapi kemungkinan besar akan ditangguhkan atas permohonan pra-perbicaraan dan usaha undang-undang lain Trump.
  • Kes Georgia: Kes menuduh Trump campur tangan dalam keputusan pilihan raya Georgia terjebak sementara dalam cabaran undang-undang terhadap hubungan peribadi Pejabat Daerah Fulton County Fani T. Willis dengan peguam yang dilantiknya untuk memimpin siasatan ke atas Trump. Walaupun perbicaraan mungkin masih bermula tahun ini, ia tidak dijangka selesai sebelum Hari Pilihan Raya.

Jika Trump menang pilihan raya, beliau boleh menghalang Kementerian Keadilan daripada mengejar kes persekutuan terhadapnya, serta cuba memaafkan diri daripada tuduhan persekutuan. Memandangkan kes Georgia dan New York menangani jenayah negeri, kuasa pemberian pengampunan Presiden tidak akan terpakai.

WASHINGTON, DC - AUGUST 1: Special Counsel Jack Smith tiba

Bragg telah mengatakan bahawa beliau tidak akan menghalang salah satu kes lain jika siap untuk bergerak terlebih dahulu. “Kami tidak akan berdiri atas upacara. Ada doket lain di sini, keadilan yang lebih luas mungkin menghendaki kes lain pergi terlebih dahulu, tetapi kami bersedia,” kata Bragg dalam temubual 8 Januari dengan NY1. Pada masa ini, kes New York kelihatan paling bersedia untuk pergi ke mahkamah pertama.

Kempen Trump berfikir masalah undang-undangnya tidak akan merosakkan peluang pilihan raya mereka, walaupun kajian yang menunjukkan beliau boleh kehilangan sokongan penting jika disabitkan dengan jenayah serius. “Walaupun dengan sabitan dalam mana-mana kes ini, Presiden Trump masih berada pada leher dengan Joe Biden,” kata sumber rapat dengan Trump. “Ini sepatutnya menakutkan syaitan Demokrat.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.