Haitian Prime Minister Ariel Henry, (2nd-L) leaves the auditorium after speaking to students during a public lecture on bilateral engangement between Kenya and Haiti, at the United States International University (USIU) Africa, in Nairobi on March 1, 2024.

(SeaPRwire) –   PORT-AU-PRINCE, Haiti — Pemimpin Caribbean mengatakan pada Senin malam bahawa mereka “mengakui peletakan jawatan Perdana Menteri Haiti Ariel Henry” sebaik sahaja dewan presiden peralihan ditubuhkan dan perdana menteri sementara dilantik.

Pengumuman itu dibuat oleh Presiden Guyana Irfaan Ali, yang mengadakan mesyuarat genting pada Isnin di Jamaica dengan pegawai termasuk Setiausaha Negara AS Antony Blinken dan ahli Caricom, blok perdagangan serantau. Mereka bermesyuarat di belakang pintu tertutup selama beberapa jam untuk membincangkan cara menghentikan keganasan Haiti yang merosot.

Henry tidak hadir dalam mesyuarat itu dan tidak dapat dihubungi dengan segera untuk memberi komen. Jurucakap pejabat perdana menteri tidak mengembalikan mesej untuk memberi komen.

Sebelum berkongsi butiran dewan presiden peralihan itu, Ali berkata, “Saya mahu berhenti dan mengucapkan terima kasih kepada Perdana Menteri Henry atas perkhidmatannya kepada Haiti.”

Lebih awal pada Isnin, Perdana Menteri Jamaica Andrew Holness berkata mesyuarat itu masih dalam proses.

“Jelas bahawa Haiti kini berada di ambang kejatuhan,” katanya. “Kami sangat tertekan kerana ia sudah terlambat untuk terlalu banyak orang yang telah kehilangan terlalu banyak di tangan geng jenayah.”

Henry, yang menghadapi desakan meletak jawatan atau bersetuju dengan dewan presiden peralihan, telah terkunci ketika berada di luar negara, disebabkan kebangkitan tidak terkawal dan keganasan oleh geng jenayah yang telah menguasai kebanyakan ibu negara Haiti dan menutup lapangan terbang antarabangsa utamanya.

Henry kekal di Puerto Rico dan mengambil langkah untuk kembali ke Haiti sebaik mungkin, mengikut kenyataan ringkas daripada Jabatan Negeri wilayah AS itu.

Lebih awal Isnin, Blinken mengumumkan $100 juta tambahan untuk membiayai penempatan pasukan bersekutu.

Blinken juga mengumumkan bantuan kemanusiaan tambahan $33 juta dan penubuhan cadangan bersama yang dipersetujui oleh pemimpin Caribbean dan “semua pihak berkepentingan Haiti” untuk mempercepat peralihan politik” dan mewujudkan “kolej presiden.”

Beliau berkata kolej itu akan mengambil “langkah konkrit” yang tidak dikenalpasti untuk memenuhi keperluan rakyat Haiti dan membolehkan penempatan pasukan bersekutu yang ditangguhkan oleh Kenya. Blinken juga mencatat bahawa Jabatan Pertahanan AS telah menggandakan sokongannya untuk misi itu, sebelum ini menetapkan $100 juta.

Cadangan bersama itu mendapat sokongan blok perdagangan serantau Caricom.

“Saya fikir kita semua bersetuju: Haiti berada di tepi kemusnahan,” kata Ali. “Kita mesti mengambil tindakan segera dan menentukan.”

Ali berkata beliau “sangat yakin bahawa kami telah mencari persamaan” untuk menyokong apa yang digambarkannya sebagai penyelesaian yang dipimpin dan dimiliki Haiti.

Sementara itu, Holness berkata mesyuarat itu masih dalam proses.

“Jelas bahawa Haiti kini berada di ambang kejatuhan,” katanya. “Kami sangat tertekan kerana ia sudah terlambat untuk terlalu banyak orang yang telah kehilangan terlalu banyak di tangan geng jenayah.”

Ketika pemimpin bermesyuarat di belakang pintu tertutup, Jimmy Chérizier, yang dianggap sebagai ketua geng paling berkuasa di Haiti, berkata kepada wartawan bahawa jika komuniti antarabangsa terus mengikuti jalan sekarang, “ia akan menyelam Haiti ke dalam kekacauan lebih lanjut.”

“Kami Haiti mesti memutuskan siapa yang akan menjadi ketua negara dan apa model kerajaan yang kami mahu,” kata Chérizier, bekas pegawai polis elit yang dikenali sebagai Barbecue yang memimpin persekutuan geng dikenali sebagai G9 Family and Allies. “Kami juga akan menentukan cara untuk mengeluarkan Haiti dari kesengsaraan sekarang.”

Mesyuarat di Jamaica dianjurkan oleh Caricom, yang selama berbulan-bulan telah menekan untuk kerajaan peralihan di Haiti sementara protes di negara itu mendesak peletakan jawatan Henry.

“Komuniti antarabangsa mesti bekerja sama dengan rakyat Haiti menuju peralihan politik yang aman,” penolong setiausaha untuk Hemisfera Barat AS Brian Nichols menulis di X, bekas Twitter. Nichols akan hadir ke mesyuarat itu.

Kebimbangan masih wujud bahawa penyelesaian yang lama dicari akan kekal samar. Caricom berkata dalam kenyataan pada Jumaat mengumumkan mesyuarat genting di Jamaica bahawa “walaupun kami membuat kemajuan yang besar, pihak berkepentingan belum lagi berada di mana mereka perlu berada.”

Mia Mottley, perdana menteri Barbados, berkata bahawa sehingga 90% cadangan yang telah dikemukakan pihak berkepentingan Haiti adalah serupa. Ini termasuk “keperluan segera” untuk mewujudkan dewan presiden untuk membantu mengenal pasti perdana menteri baru untuk menubuhkan kerajaan.

Komentarnya secara ringkas disiarkan secara langsung oleh Caricom, dalam apa yang kelihatan sebagai kesilapan, dan kemudian dipotong secara tiba-tiba.

Mesyuarat itu diadakan ketika geng berkuasa terus menyerang sasaran kerajaan utama. Sejak 29 Februari, penjenayah membakar balai polis, menutup lapangan terbang antarabangsa utama dan menyerbu dua penjara terbesar negara itu, membebaskan lebih 4,000 tahanan.

Berpuluh-puluh orang terbunuh, dan lebih 15,000 orang tidak bertempat tinggal selepas melarikan diri dari kawasan yang diserang geng. seperti kedai menjual kepada rakyat Haiti yang miskin kehabisan barang.

Kemudiannya pada Isnin, kerajaan Haiti mengumumkan larangan malam dipanjangkan sehingga 14 Mac dalam usaha mencegah serangan lanjut.

Apabila serangan bermula, Henry berada di Kenya untuk menekan penempatan pasukan polis dari negara Afrika Timur itu yang ditangguhkan oleh keputusan mahkamah.

—Penulis berita Associated Press Edith M. Lederer di Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu dan Evens Sanon di Port-au-Prince, Haiti, menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.