TOPSHOT-HAITI-UNREST-POLITICS

(SeaPRwire) –   PORT-AU-PRINCE, Haiti (AP) — Inilah satu persoalan yang menjadi perhatian semua rakyat Haiti sejak kumpulan bersenjata menyelamkan negara Caribbean yang lama menderita ke dalam keadaan hampir anarki: Di mana Perdana Menteri Ariel Henry?

Pemimpin yang tertekan, yang mengambil alih kuasa berikutan , telah menghilangkan diri sejak pecahnya keganasan terbaru dan paling serius minggu lalu. Henry terus diam ketika dia berkelana ke seluruh dunia, dari Amerika Selatan ke Afrika, tanpa tarikh pulang yang diumumkan.

Sementara itu, kumpulan bersenjata telah mengambil kesempatan atas kekosongan kuasa. Mereka cuba mengambil alih lapangan terbang antarabangsa utama Haiti pada Isnin dan bertukar tembakan dengan polis dan tentera. Letusan keganasan juga termasuk .

Bahkan dekri mengisytiharkan darurat dan jam malam untuk memulihkan ketenteraman kurang tandatangan Henry. Ia ditandatangani oleh menteri kewangannya, yang berkhidmat sebagai perdana menteri bertindak.

“Ini soalan berjuta-juta dolar,” kata Jake Johnston, seorang penyelidik kanan di Pusat Penyelidikan Ekonomi dan Dasar Washington. “Tiada yang tahu di mana dia atau bila dia akan kembali. Kebenaran bahawa dia bahkan tidak membuka mulut sejak keganasan bermula telah mencetuskan segala spekulasi.”

Menjelang petang Selasa, misteri kelihatan reda selepas pegawai mengatakan Henry tiba di Puerto Rico dalam perjalanannya kembali ke Haiti.

Pegawai memberitahu Associated Press bahawa Henry tiba lewat petang di Lapangan Terbang Antarabangsa Luiz Muñoz Marín di ibu negara San Juan. Pegawai berbicara atas syarat anonim kerana mereka tidak diberi kuasa untuk mengesahkan kedatangannya.

Henry dijangka akan bepergian ke Republik Dominika kemudian untuk terbang ke Haiti, tetapi beberapa jam sebelum tiba di Puerto Rico, kerajaan Dominican mengumumkan bahawa mereka dengan segera menggantung semua lalu lintas udara dengan Haiti.

Pegawai imigresen Dominican tidak segera menanggapi permintaan untuk komen.

Kumpulan bersenjata membuka api ke atas polis lewat Isnin di Lapangan Terbang Antarabangsa Toussaint Louverture di ibu negara Haiti Port-au-Prince, di mana Henry mungkin akan mendarat jika pulang ke tanah air.

Sebuah trak berperisai boleh dilihat di landasan menembak ke arah kumpulan berusaha memasuki lapangan terbang ketika puluhan pekerja dan pekerja lain melarikan diri dari peluru yang berdesing. Lapangan terbang ditutup ketika serangan berlaku, tanpa pesawat beroperasi dan tiada penumpang di tapak. Ia kekal ditutup Selasa.

Sekolah dan bank juga ditutup Selasa, dan pengangkutan awam terhenti sama sekali.

“Haiti kini di bawah kawalan kumpulan,” kata Michel St-Louis, 40, berdiri di hadapan balai polis yang terbakar di ibu negara. “Saya berharap mereka dapat mengekalkan Henry keluar supaya siapa pun yang mengambil kuasa boleh memulihkan ketenteraman.”

Walaupun masalah Haiti mendalam dan tidak mudah diselesaikan, Henry sendiri semakin tidak popular. Ketidakupayaannya untuk memerintah dengan berkesan telah mencetuskan panggilan baginya meletak jawatan yang kini disokong oleh kumpulan bersenjata, sekurang-kurangnya untuk memajukan kepentingan jenayah mereka sendiri, kata Johnston.

Henry terakhir dilihat Jumaat di Kenya dalam misi untuk menyelamatkan pasukan keselamatan berbilang negara yang negara Afrika Timur itu dijadualkan untuk memimpin di bawah naungan PBB. Dia meninggalkan Haiti lebih daripada seminggu lalu untuk menghadiri mesyuarat pemimpin Caribbean di Guyana, di mana tarikh akhir – oleh orang lain, bukan Henry – untuk menangguhkan pilihan raya yang ditangguhkan berulang kali sekali lagi. Undian itu ditangguhkan ke pertengahan 2025.

Inilah yang kelihatan telah memancing letusan keganasan terbaru. Ia bermula dengan cabaran terus dari ketua kumpulan berkuasa, Jimmy Chérizier, bekas pegawai polis elit yang dikenali sebagai Barbecue yang menganggap dirinya sebagai penentang Robin Hood. Chérizier berkata dia akan menargetkan menteri kerajaan dalam usaha untuk mencegah pulangan Henry dan memaksa peletakan jawatannya.

“Dengan senjata kami dan rakyat Haiti, kami akan membebaskan negara,” katanya dalam mesej video mengumumkan serangan.

Dia kelihatan melaksanakan ancaman itu dalam beberapa hari kemudian ketika kumpulan melancarkan serangan ke atas bank pusat, lapangan terbang, bahkan stadium bola sepak negara. Penamatan serangan berkoordinasi berlaku pada akhir minggu apabila serbuan penjara di Penjara Kebangsaan dan penjara lain membebaskan ke jalanan ibu negara lebih daripada 5,000 tahanan, kebanyakan mereka menjalani hukuman atas pembunuhan, penculikan dan jenayah lain yang ganas.

Pejabat perdana menteri tidak menanggapi permintaan berulang untuk komen, juga tidak menyatakan di mana perdana menteri berada dan bila dia mengharapkan untuk kembali.

Henry, seorang pakar neurosuraji yang lemah lembut, meletakkan dirinya sebagai tokoh peralihan dan pembuat damai yang mempunyai sokongan kerajaan Amerika Syarikat – sekutu asing dominan negara itu lama dan kunci kepada sebarang usaha penstabilan.

Tetapi sokongan itu tidak diterjemahkan kepada populariti di tanah air, di mana Henry dibenci. Sejak dia mengambil kuasa lebih dua tahun lalu, ekonomi telah merosot bebas, harga makanan melonjak dan keganasan kumpulan bersenjata meningkat.

Tahun lalu, lebih 8,400 orang dilaporkan terbunuh, cedera atau diculik, lebih daripada dua kali bilangan yang dilaporkan pada 2022. PBB menganggarkan hampir separuh daripada 11 juta penduduk Haiti memerlukan bantuan kemanusiaan, tetapi tahun ini tajaan kemanusiaan sebanyak $674 juta hanya menerima $17 juta – kira-kira 2.5% daripada yang diperlukan.

Tambahan pula, Henry gagal membawa pemain politik Haiti yang berbeza ke persetujuan mengenai pilihan raya umum, yang tidak diadakan sejak 2015.

Tekanan baru-baru ini untuk meningkatkan keganasan telah meningkatkan tekanan ke atas Amerika Syarikat dan kuasa asing lain untuk segera mengerahkan pasukan keselamatan untuk mencegah lebih banyak pertumpahan darah. Pentadbiran Biden telah menjanjikan pembiayaan dan sokongan logistik untuk sebarang pasukan berbilang negara tetapi dengan tegas enggan bersetuju untuk mengerahkan tentera Amerika Syarikat.

Dan Foote, yang sebagai utusan Biden menentang panggilan untuk sebarang bot tentera Amerika Syarikat di Haiti, berkata campur tangan tentera dipimpin Amerika Syarikat tidak boleh lagi dielakkan.

“Ini mutlak perlu sekarang,” kata Foote dalam temu bual. “Kita telah membiarkan ini merosot dari buruk ke teruk sepanjang masa menyerahkan tanggungjawab kepada orang lain. Tetapi tiada yang boleh mendakwa bahawa Haiti bukan negara gagal apabila penjara dikosongkan.”

Kirby tidak memberikan sebarang petunjuk bahawa pentadbiran Biden sedang menimbang semula penolakannya untuk mengerahkan tentera.

Jurucakap PBB Stephane Dujarric berkata beliau tidak mengetahui sebarang perbincangan mengenai “misi pengaman PBB rasmi” yang berasingan daripada pasukan keselamatan berbilang negara yang disokong oleh Majlis Keselamatan PBB tahun lalu. Pasukan itu akan melibatkan 1,000 polis Kenya kebanyakannya daripada tentera pengaman PBB.

Walaupun pilihan raya kekal cara terbaik untuk menstabilkan negara sebaik sahaja keselamatan dipulihkan, Amerika Syarikat perlu meninggalkan sokongannya untuk Henry agar campur tangan berjaya, katanya.

“Mana-mana pilihan raya diuruskan oleh Henry tidak akan diterima oleh rakyat Haiti,” katanya. “Jika bukan kerana sokongan kami, rakyat Haiti sudah lama mengusir Henry.”

___

Goodman melaporkan dari Miami. Penyelidik Associated Press Edith Lederer di Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu dan Matthew Lee dan Aamer Madhani di Washington menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.