Presiden Boluarte Mengadakan Persidangan Akhbar

(SeaPRwire) –   Perdana Menteri Peru, Alberto Otarola, meletakkan jawatannya pada hari Selasa sambil mempertahankan diri terhadap dakwaan rasuah, dengan itu menggugurkan sekutu politik utama Presiden Dina Boluarte.

Panorama TV melaporkan pada hujung minggu bahawa Otarola mempunyai hubungan romantik dengan seorang wanita yang mendapat pekerjaan dalam kerajaan. Rancangan TV itu memainkan rakaman audio yang didakwa dibuat antara mereka berdua.

Otarola menafikan melakukan sebarang tindakan menyalahi undang-undang seperti yang dilaporkan oleh Panorama, menurut satu catatan di akaun X miliknya, sambil mengakui dia sudah mengetahui rakaman itu selama berbulan-bulan.

“Saya tidak mencuri walau satu sen pun daripada rakyat,” tulisnya. “Tiada sebarang kontrak tidak teratur dalam pentadbiran saya.”

Perdana Menteri ialah jawatan yang berkuasa dalam politik Peru, mengetuai kabinet Presiden dan berhubung dengan Kongres. Otarola, bekas menteri pertahanan yang juga berkhidmat di bawah Presiden terdahulu, mempunyai peranan sebagai jurucakap utama dan wajah kerajaan dalam pentadbiran Boluarte yang kurang berpengalaman dalam politik.

Pemergian Otarola menyusuli penggantian bulan lepas bagi menteri-menteri kewangan dan tenaga dan lombong Boluarte. Pertukaran tersebut berlaku pada waktu yang genting bagi kerajaan, yang cuba pulih daripada kemelesetan disebabkan oleh cuaca buruk dan pergolakan politik.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.