(SeaPRwire) –   KYIV, Ukraine — Perdana Menteri UK Rishi Sunak mengembara ke Kyiv pada hari Jumaat untuk mengumumkan pakej sokongan baru untuk Ukraine, termasuk peningkatan dana tentera untuk perangnya dengan Rusia yang selepas 22 bulan tidak menunjukkan tanda-tanda berakhir.

2.5 bilion paun (£3.2 bilion) dalam dana tentera untuk Ukraine bagi tahun kewangan berikutnya akan meliputi peluru berpandu jarak jauh, ribuan drone, pertahanan udara, peluru meriam dan keselamatan maritim, mengikut kenyataan dari pejabat Sunak.

Ini adalah beberapa daripada barangan yang diminta oleh pegawai Kyiv untuk dihantar lebih banyak oleh sekutu Barat Ukraine, kerana perang usang melibatkan sedikit perubahan di barisan hadapan dan kedua-dua pihak menumpukan serangan jarak jauh.

Ukraine dan Rusia cuba untuk mengisi semula persenjataan mereka tahun ini, menurut analisis tentera, dengan menjangkakan kemungkinan serangan darat besar-besaran pada 2025.

“Saya datang hari ini dengan satu mesej: UK juga tidak akan goyah,” kata Sunak. “Kami akan berdiri bersama Ukraine, dalam waktu gelap mereka dan dalam masa-masa yang akan datang.”

Sunak melawat Ukraine buat kali pertama pada November 2022, tidak lama selepas beliau menjadi perdana menteri. Britain merupakan salah satu penyokong paling lantang Ukraine.

Britain adalah penderma bantuan tentera kedua terbesar kepada Ukraine selepas Amerika Syarikat, memberi jumlah 4.6 bilion paun (£3.3 bilion) pada 2022 dan 2023.

Lawatan Sunak berlaku beberapa jam selepas tentera British dan Amerika Syarikat melancarkan serangan udara ke atas Yemen, mengenai lebih daripada satu dozen tapak yang digunakan oleh Houthi.

Serangan udara Khamis lalu mengingatkan perang lain, yang telah berlangsung selama bertahun-tahun di negara termiskin di dunia Arab. Serangan itu juga berisiko memicu konflik serantau lebih luas mengenai roket di Jalur Gaza.

Kebimbangan itu telah menarik perhatian jauh dari perjuangan Ukraine — perubahan yang Zelenskyy cuba lawan melalui diplomasi.

Kedua-dua Ukraine dan Rusia sedang bergegas untuk mengisi semula persenjataan mereka. Garis hadapan kira-kira 1,500 kilometer (930 batu) telah kebanyakannya statik semasa musim sejuk, dan kedua-dua Ukraine dan Rusia memerlukan peluru meriam, peluru berpandu dan drone yang membolehkan serangan jarak jauh.

Ukraine mengatakan Moscow menerima bantuan dari Korea Utara dan drone dari Iran. Pada 4 Januari, Rumah Putih menyatakan pegawai perisikan Amerika Syarikat mengatakan bahawa Rusia kekurangan peluru berpandu dan sedang mencari mereka dari Iran.

Pemimpin Ukraine, Volodymyr Zelenskyy, mendesak sekutu Barat Kyiv untuk memberikan lebih banyak sokongan kepada Ukraine selain daripada berbilion-bilion dolar bantuan tentera yang negara itu telah terima.

Pada minggu ini beliau melawat tiga negara Baltik kecil — Lithuania, Estonia dan Latvia — untuk mencari janji baru. Negara-negara timur Eropah itu, yang juga antara penyokong paling tegas Kyiv, berjanji lebih banyak peluru berpandu, drone, howitzer dan peluru meriam.

Zelenskyy telah memberi amaran bahawa Ukraine khususnya memerlukan sistem pertahanan udara untuk menangkis serangan udara Rusia. Serangan udara besar-besaran Rusia — lebih daripada 1,500 antara 29 Disember dan 2 Januari, menurut pegawai di Kyiv — sedang menggunakan sumber pertahanan udara Ukraine dan meninggalkannya terdedah.

Sunak berkata bahawa UK mengakui bahawa keselamatan Ukraine “adalah keselamatan kami”, kerana pasukan Kyiv berdiri melawan pencerobohan penuh skala Presiden Vladimir Putin dari Rusia.

“Hari ini kami akan pergi lebih jauh — meningkatkan bantuan tentera kami, menghantar beribu-ribu drone terkini, dan menandatangani Perjanjian Keselamatan bersejarah baru untuk memberikan Ukraine jaminan yang diperlukannya untuk jangka panjang,” katanya.

Sokongan untuk usaha perang Ukraine sedang merosot. Rancangan pentadbiran Presiden Amerika Syarikat Joe Biden untuk menghantar $60 bilion dalam dana baru ke Kyiv sedang . Janji Eropah pada Mac untuk menyediakan 1 juta peluru meriam dalam 12 bulan telah , dengan hanya kira-kira 300,000 yang dihantar menjelang akhir tahun lepas.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.