Prince William, Prince of Wales, speaks with the winners during the 2023 Earthshot Prize Awards Ceremony on November 7, 2023 in Singapore.

Sebuah penyulingan bateri litium-ion dan program untuk mengakhiri penangkapan ikan secara haram tergolong dalam pemenang Prince William’s Earthshot Prize, yang mendukung syarikat-syarikat yang menangani krisis alam sekitar.

Lima pemenang, diumumkan dalam acara yang diadakan di Singapura, akan menerima £1 juta ($1.1 juta) masing-masing untuk mengembangkan penyelesaian mereka serta dukungan lain. Syarikat-syarikat ini memberi fokus kepada segala sesuatu daripada tenaga bersih hingga pemuliharaan alam semula jadi dan berusaha menangani masalah yang berkaitan dengan pencemaran, kehilangan kepelbagaian biologi dan krisis iklim.

Panas yang melampau tahun ini menggarisbawahi pentingnya mencari cara-cara baharu untuk mengurangkan pelepasan karbon dan melindungi alam semula jadi. Bumi mencatat rekod baharu untuk haba pada tahun 2023 dan pemanasan global telah menyebabkan bencana tanpa sebelumnya seperti kebakaran hutan di Kanada dan banjir di Libya dan Greece.

GRST, yang telah membangunkan cara baharu untuk membina dan menyuling semula bateri litium-ion penting, memenangi kategori “Membersihkan Udara Kami”.

“Dunia memerlukan jumlah bateri yang besar untuk mencapai sifar bersih menjelang 2050, tetapi revolusi diperlukan untuk membuat bateri ini lebih bersih dan boleh disuling semula,” kata Justin Hung, ketua eksekutif dan pengasas bersama GRST, dalam kenyataan.

Pemenang lain ialah WildAid Marine Program, yang mengembangkan penguatkuasaan marin untuk mengakhiri penangkapan ikan haram; S4S Technologies, yang membuat peralatan pemprosesan untuk memerangi pembuangan makanan; Acción Andina, inisiatif berasaskan masyarakat untuk melindungi ekosistem hutan tinggi Andes asli; dan Boomitra, yang bertujuan untuk memberi insentif pemulihan tanah melalui pasaran kredit karbon disahkan.

Earthshot Prize, diasaskan oleh Prince William pada tahun 2020, disokong oleh perikatan antarabangsa organisasi termasuk Bezos Earth Fund, Breakthrough Energy Foundation, Jack Ma Foundation, Paul G. Allen Family Foundation dan Marc dan Lynne Benioff. Bloomberg LP, syarikat induk Bloomberg News, dan Bloomberg Philanthropies adalah ahli kedua-dua perikatan; Michael Bloomberg adalah pemilik majoriti yang terdahulu dan pengasas yang terakhir.

Pemenang tahun lepas termasuk syarikat penyingkiran karbon 44.01, pembuat elektrolizer Enapter, inovasi pemulihan terumbu karang dari Coral Vita, Rangkaian Wanita Penduduk Asal Queensland dan rangkaian pertanian ramah iklim Kheyti.

Awal tahun ini lebih 1,100 permohonan dikurangkan kepada 15 finalis oleh panel global pakar saintifik, akademik dan subjek. Pemenang dipilih oleh Prince William dan Majlis Earthshot Prize, diketuai oleh Christiana Figueres, arkitek Persetujuan Paris.