Apple Opens New Shanghai Store as China iPhone Sales Slump

(SeaPRwire) –   Jabatan Keadilan (DOJ) menyaman Apple pada Khamis, menuduh syarikat teknologi gergasi itu mengekalkan monopoli pasaran telefon pintar.

Aduan itu, yang difailkan bersama 16 pendakwa raya negeri dan daerah, mendakwa bahawa Apple terlibat dalam tingkah laku antisaingan dengan menghadkan bagaimana produk pihak ketiga boleh berinteraksi dengan produknya, termasuk aplikasi, jam pintar bukan Apple, dan lebih banyak lagi.

“Selama bertahun-tahun, Apple menangani ancaman persaingan dengan meletakkan satu siri peraturan kontrak dan sekatan ‘Whac-A-Mole’ yang telah membolehkan Apple mengekstrak harga yang lebih tinggi daripada pengguna, meletakkan yuran yang lebih tinggi kepada pembangun dan pencipta, dan menyekat alternatif persaingan daripada teknologi pesaing,” kata Penolong Peguam Negara Jonathan Kanter dari Bahagian Antitrust Kementerian Keadilan dalam sidang akhbar bahawa dominasi Apple datangnya “bukan dengan membuat produknya sendiri lebih baik—tetapi dengan membuat produk lain lebih buruk.”

Apple mendakwa saman terbaru akan membawa kepada penyalahgunaan kuasa kerajaan yang akan menyekat keupayaan syarikat untuk mereka teknologinya secara bebas. “Saman ini mengancam siapa kami dan prinsip-prinsip yang membezakan produk Apple di pasaran yang sangat kompetitif,” kata Apple dalam kenyataan. “Jika berjaya, ia akan menghalang keupayaan kami untuk mencipta jenis teknologi yang diharapkan oleh pengguna Apple—di mana perkakasan, perisian dan perkhidmatan bertemu.”

Saham Apple jatuh lebih 4% semasa perdagangan pada Khamis pada pukul 2 petang ET.

Berikut adalah apa yang perlu diketahui tentang saman itu.

Apa yang didakwa oleh saman itu?

Saman antitrust menuduh Apple melanggar Seksyen 2 Akta Sherman, yang menyatakan bahawa sesiapa yang memonopoli, atau cuba memonopoli sebahagian daripada perdagangan atau perniagaan akan bersalah melakukan jenayah.

Jabatan Keadilan menuduh Apple mempunyai kuasa monopoli pasaran telefon pintar kerana ia memihak kepada produk Apple—seperti Apple Watch atau Apple Wallet—daripada pihak ketiga. “Ini berkaitan dengan membuka pasaran telefon pintar dan memastikan teknologi masa depan yang muncul, inovasi, kreativiti yang pengguna Amerika inginkan pada akhirnya tersedia kerana kes-kes masa depan,” kata seorang pegawai DOJ semasa panggilan akhbar Khamis.

Aduan itu mendakwa Apple telah menindas perkhidmatan penstriman awan mudah alih, menghalang aplikasi yang akan memudahkan pengguna beralih antara platform telefon pintar, dan membuat pesanan berjaringan lintas platform lebih buruk. Sebagai contoh, aplikasi bernama Beeper Mini yang membolehkan pengguna Android menggunakan iMessage dan menghantar teks dengan gelembung biru, telah dipadamkan pada Disember 2023. Tindakan Apple, menurut Jabatan, mempengaruhi pelayar web, langganan berita, perkhidmatan lokasi, dan lebih banyak lagi.

Apple mendakwa saman itu akan menetapkan “preceden yang membahayakan” dan akan membenarkan kerajaan “mengambil tangan berat dalam mereka teknologi orang.”

“Kami percaya saman ini salah fakta dan undang-undang, dan kami akan mempertahankannya dengan kuat,” tambah syarikat itu.

Ia tidak jelas apa bantuan yang dicari oleh DOJ di bawah saman ini atau bagaimana hasilnya boleh menjejaskan pengguna. Sekiranya mahkamah memihak kepada DOJ, mungkin Apple akan dipaksa untuk memecahkan diri. Seorang pegawai DOJ berkata akibatnya akan perlu ditentukan selepas perbicaraan. “Bantuan berkeadilan berada di meja untuk pelanggaran Seksyen Dua Akta Sherman dan julat remedi yang mungkin adalah untuk tidak hanya membetulkan pelanggaran tetapi mencegah pengulangan dan sepenuhnya memulihkan persaingan yang kurang dalam pasaran,” kata pegawai itu.

Masalah undang-undang lain Apple

Saman persekutuan terbaru ini merupakan saman ketiga difailkan terhadap syarikat oleh DOJ sejak 2010. Jabatan mencapai perjanjian damai dengan Apple dan lima syarikat teknologi lain pada 2010 selepas mereka menghadapi tuduhan berkonspirasi untuk menindas gaji pekerja. Pada 2016, syarikat itu dipaksa membayar AS$450 juta untuk menyelesaikan tuduhan bahawa ia berkonspirasi dengan penerbit untuk meningkatkan harga e-buku.

Pada 2020, Epic Games, pembuat permainan video popular Fortnite, menyaman Apple, mendakwa bahawa memerlukan pelanggan mendapatkan aplikasi melalui kedai aplikasi dan membayar kandungan digital dalam aplikasi menggunakan sistem Apple adalah amalan monopolistik. Pada 2021, hakim memerlukan Apple membenarkan pembangun memberi pilihan pembayaran lain kepada pengguna, tetapi tidak mendapati syarikat itu mempunyai monopoli haram dalam isu berkenaan.

Di seberang lautan, Kesatuan Eropah mengesahkan bahawa ia sedang menyiasat keputusan Apple untuk menutup akaun pembangun Epic Games, .

Apple merupakan syarikat teknologi gergasi terakhir yang menghadapi kes antitrust persekutuan besar, kerana penyelia terus menguji amalan Big Tech dengan aduan difailkan terhadap Google dan .

Apa yang Apple katakan sebelum ini tentang amalannya

Apple lama membela amalannya. Berikutan aduan antitrust E.U. daripada Spotify pada 2019, Apple berkata bahawa matlamatnya sentiasa adalah untuk “membesarkan kuih” dan “mencipta lebih peluang bukan sahaja untuk perniagaan kami, tetapi untuk artis, pencipta, entrepreneur dan setiap ‘orang gila’ dengan idea besar.”

Selepas laporan jawatankuasa antitrust Dewan Perwakilan 2020 tentang Big Tech mendakwa bahawa Apple mempunyai “kuasa monopoli” ke atas pengedaran perisian di iPhone, syarikat itu membantah: “Kami sentiasa berkata bahawa pemeriksaan adalah munasabah dan wajar tetapi kami sangat tidak setuju dengan kesimpulan yang dicapai dalam laporan staf ini berhubung Apple,” kata Apple dalam kenyataan ketika itu. “Syarikat kami tidak mempunyai bahagian pasaran dominan dalam sebarang kategori di mana kami beroperasi.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.