Hollywood Strikes

LOS ANGELES – Kesatuan pelakon Hollywood mencapai persetujuan sementara dengan studio pada Rabu untuk mengakhiri mogoknya, menamatkan tempoh ketegangan buruh yang berpanjangan yang menghentikan industri hiburan ke tahap sejarah.

Perjanjian kontrak tiga tahun itu perlu diluluskan melalui undian daripada lembaga dan ahlinya dalam beberapa hari akan datang, tetapi kepimpinan mengisytiharkan bahawa mogok akan berakhir pada pukul 12:01 pagi Khamis.

Pada hampir empat bulan, ia adalah mogok terpanjang pernah untuk pelakon filem dan televisyen.

Lebih daripada 60,000 ahli Screen Actors Guild-American Federation of Television and Radio Performers mogok pada 14 Julai, menyertai penulis skrin yang telah berhenti bekerja lebih dua bulan sebelumnya. Ia adalah kali pertama dua kesatuan itu berada dalam mogok bersama-sama sejak 1960. Studio memilih untuk berunding dengan penulis terlebih dahulu, menandatangani perjanjian yang kepimpinan mereka tanda sebagai kemenangan besar dan membawa mogok mereka ke penghujung pada 26 September.

Terma perjanjian itu tidak didedahkan dengan serta merta. SAG-AFTRA berkata butirannya akan didedahkan selepas mesyuarat Jumaat di mana ahli lembaga mengkaji kontrak itu. Isu-isu yang dibincangkan termasuk pampasan jangka pendek dan bayaran royalti masa depan untuk persembahan filem dan TV, bersama kawalan terhadap imej dan kesamaan pelakon.

Eksekutif dari syarikat hiburan terkemuka termasuk Disney, Netflix, Warner Bros. Discovery dan Universal mempunyai tangan terus dalam perundingan, yang seperti semua perbincangan kesatuan Hollywood dipimpin oleh Pertubuhan Filem dan Televisyen.

Penghujung pengumuman mogok datang beberapa jam selepas Ketua Pegawai Eksekutif Disney Robert Iger dan Ketua Pegawai Eksekutif Warner Bros. Discovery David Zaslav melaporkan kenyataan pendapatan terbaru mereka. Kedua-dua eksekutif berkata mereka berharap mogok dapat diselesaikan segera.

Saham Disney naik berdasarkan laporan itu, yang menyatakan keuntungan bersihnya meningkat 63% kepada $264 juta dalam suku tahun yang berakhir 30 September, naik daripada $162 juta setahun sebelumnya. Zaslav berkata dalam panggilan pendapatan bahawa tawaran terakhir studio “memenuhi hampir kesemua matlamat kesatuan dan termasuk kenaikan gaji tertinggi dalam 40 tahun.”

Warner Bros. Discovery melaporkan kerugian dan melihat sahamnya jatuh 19% pada Rabu.

Walaupun mogok penulis mempunyai kesan segera dan kelihatan bagi penonton, termasuk penangguhan berbulan-bulan rancangan malam larut dan “Saturday Night Live”, kesan ketiadaan pelakon tidak begitu ketara segera. Tetapi kesan gelombangnya – tarikh keluaran tertangguh dan menunggu musim baru rancangan – boleh dirasakan selama berbulan-bulan atau bahkan tahun.

Pelakon seharusnya segera kembali ke set filem di mana penghasilan ditangguhkan, termasuk “Deadpool 3”, “Gladiator 2” dan “Wicked.” Filem dan rancangan lain akan memulakan penggambaran semula sebaik sahaja penulis kembali menyiapkan skrip.

Dan di luar penghasilan skrip, akhir mogok membenarkan pelakon kembali ke karpet merah, rancangan bual bicara dan podcast, ketika musim anugerah Hollywood menghampiri.

“Mogok SAG berakhir!! Akhirnya saya boleh katakan: tonton dokumentari saya malam Sabtu pada pukul 8 di HBO/MAX!” kata pelakon-pengarah Albert Brooks melalui media sosial beberapa minit selepas mogok berakhir. “Tidak boleh kata apa-apa sehingga sekarang!!”

Satu-satunya acara anugerah utama yang terjejas secara langsung oleh mogok ialah Anugerah Emmy, yang dipindahkan daripada September ke Januari. Kini, kempen Oscar musim gugur biasa akan dimobilisasi.

Tetapi sebarang perasaan normaliti industri mungkin membuktikan sementara. Keadaan yang mendorong kepada mogok – peralihan daripada media tradisional teater dan siaran ke penstriman, dan teknologi baru seperti KI – tidak melambat. Dan keuntungan yang diperolehi mogok mungkin memberi semangat kesatuan Hollywood yang lain, atau kesatuan yang sama dalam perbincangan yang akan datang semula dalam masa beberapa tahun.

Pemimpin kesatuan melayakkan mogok sebagai titik perubahan sejak awal, apabila ia berlaku di tengah perjuangan buruh yang lebih luas dalam industri lain.

“Saya fikir ini adalah perbualan kini tentang budaya perniagaan besar, dan bagaimana ia melayani semua orang dari atas hingga bawah tangga demi keuntungan,” kata Presiden SAG-AFTRA dan bintang “The Nanny” Fran Drescher kepada Associated Press dalam temu bual Ogos.

Duncan Crabtree-Ireland, pengarah eksekutif dan ketua pengotor yang memimpin pasukan yang menandatangani perjanjian untuk kesatuan, berkata kepada AP pada Ogos bahawa beliau “bangga menjadi sebahagian daripada memastikan ahli kami mendapat kontrak yang adil yang akan melindungi mereka memasuki masa depan dan memastikan bahawa remaja berusia 14 tahun yang saya bercakap dengan di barisan Disney masih mempunyai keupayaan menjadi pelakon apabila mereka berusia 18 tahun.”

Persetujuan itu juga bermakna kembalinya krew filem ke set yang meninggalkan tanpa apa-apa untuk dikerjakan semasa mogok. SAG-AFTRA cuba mengimbangi kesukaran mereka dengan membenarkan perjanjian sementara kadang-kadang kontroversi untuk beberapa penghasilan lebih kecil berjalan, dan dengan membuat dana bantuan mogok mereka tersedia untuk semua pekerja dalam industri.

-Penulis Berita Associated Press Krysta Fauria menyumbang kepada laporan ini.