DEIR AL-BALAH, Lembah Gaza — Pertarungan sengit berlangsung pada Ahad di seluruh Gaza, termasuk di utara yang musnah, ketika Israel terus maju dengan dukungan diperbaharui dari Amerika Serikat.

(SeaPRwire) –   Israel menghadapi kemarahan antarabangsa yang semakin meningkat dan seruan untuk gencatan senjata kekal setelah membunuh beribu-ribu orang awam Palestin. Kira-kira 90% daripada 2.3 juta penduduk Gaza telah dipaksa keluar dari kawasan yang dikepung itu, di mana agensi PBB menyatakan .

Amerika Syarikat telah memberi sokongan penting kepada serangan itu sekali lagi beberapa hari kebelakangan ini, dengan untuk menghentikan pertarungan yang menikmati sokongan antarabangsa yang meluas, dan dengan memperkenalkan peluru meriam berharga lebih daripada $100 juta kepada Israel.

Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu mengucapkan terima kasih kepada Presiden Amerika Syarikat Joe Biden kerana “peluru penting untuk sambungan perang.”

Amerika Syarikat telah menjanjikan sokongan tak berbelah bagi matlamat Israel untuk menghancurkan keupayaan tentera dan kerajaan Hamas, dan mengembalikan semua tebusan yang ditawan dalam yang memicu perang itu. Pasukan Hamas dan militan Palestin lain menyerbu ke selatan Israel pada hari itu, membunuh kira-kira 1,200 orang dan , lebih 100 daripada mereka dibebaskan semasa gencatan senjata selama seminggu pada akhir bulan lepas.

Serangan udara dan darat Israel bagi membalas telah membunuh beribu-ribu orang Palestin, kebanyakannya orang awam, dan memaksa kira-kira 1.9 juta orang melarikan diri dari rumah mereka. Dengan sedikit bantuan dibenarkan masuk, dan penghantaran mustahil di kebanyakan wilayah itu, penduduk Palestin menghadapi .

“Jangka awam akan benar-benar runtuh tidak lama lagi, dan situasi yang lebih teruk lagi boleh berlaku termasuk penyakit wabak dan tekanan yang meningkat untuk pemindahan besar-besaran ke Mesir,” Setiausaha Agung PBB Antonio Guterres memberitahu forum di Qatar, perantaraan utama.

Perdana Menteri Qatar, Syeikh Tamim bin Hamad Al Thani, memberitahu forum itu bahawa usaha perantaraan akan terus untuk menghentikan perang dan melepaskan semua tebusan, tetapi “sayangnya, kami tidak melihat kehendak yang sama yang telah dilihat dalam minggu-minggu sebelum ini.”

Penasihat Keselamatan Negara Israel, Tzachi Hanegbi, memberitahu Saluran TV Israel 12 bahawa Amerika Syarikat tidak menetapkan tarikh akhir untuk Israel mencapai matlamatnya membubarkan Hamas dan mengembalikan semua tebusan.

“Penilaian bahawa ini tidak boleh diukur dalam minggu adalah betul, dan saya tidak pasti sama ada ia boleh diukur dalam bulan,” katanya.

Setiausaha Negara Antony Blinken memberitahu CNN bahawa “kami mempunyai perbincangan ini dengan Israel termasuk mengenai tempoh serta bagaimana ia menjalankan kempen ini terhadap Hamas. Keputusan-keputusan ini perlu dibuat oleh Israel.”

Ini adalah perang yang tidak boleh dimenangi, tegas Menteri Luar Jordan, Ayman Safadi, kepada forum Qatar, dan memberi amaran bahawa “Israel telah mencipta jumlah kebencian yang akan menghantui rantau ini yang akan menentukan generasi akan datang.”PERTAHANAN DAN PENANGKAPAN DI UTAMA

Pasukan Israel menghadapi tentangan hebat, walaupun di utara Gaza, di mana kawasan-kawasan telah rata oleh serangan udara dan di mana pasukan darat telah beroperasi selama lebih enam minggu.

Saluran TV Israel 13 menyiarkan rakaman menunjukkan puluhan tahanan dikeluarkan ke dalam pakaian dalam, tangan di udara. Beberapa memegang raifal serangan di atas kepala mereka, dan seorang lelaki berjalan ke depan dan meletakkan senjata di atas tanah.

Video lain menunjukkan kumpulan lelaki tidak bersenjata yang ditahan dalam keadaan serupa, tanpa pakaian, terikat dan buta mata. Tahanan dari kumpulan yang dibebaskan pada hari Sabtu memberitahu Agensi Berita Associated Press .

Israel tidak mengulas mengenai video terbaru atau dakwaan penganiayaan, tetapi jurucakap kerajaan Eylon Levy berkata “bilangan yang meningkat” pemberontak Hamas menyerah diri.

Penduduk tempatan mengatakan masih berlaku pertarungan berat di dan kem pelarian Jabaliya, kawasan bandar yang padat penduduknya apa yang kini Israel semasa perang 1948 mengelilingi pembentukannya.

“Mereka menyerang apa-apa yang bergerak,” kata Hamza Abu Fatouh, penduduk Shijaiyah. Beliau berkata yang mati dan cedera ditinggalkan di jalan-jalan kerana ambulans tidak lagi dapat sampai ke kawasan itu, di mana penembak tepat dan kereta kebal Israel meletakkan diri mereka di antara bangunan yang ditinggalkan.

“Tentera penentang juga melawan balik,” tambahnya.

Israel mengarahkan pengosongan ketiga utara wilayah itu, termasuk Bandar Gaza, awal dalam perang, tetapi puluhan ribu orang masih kekal, kerana takut selatan tidak akan lebih selamat atau mereka tidak akan dibenarkan kembali ke rumah mereka.

Pertarungan berat juga berlangsung di dan sekitar bandar selatan Khan Younis.MENUNGGU HARI UNTUK MAKANAN

Harga makanan telah meningkat kerana kebanyakan Gaza menghadapi kekurangan yang teruk. Abdulsalam al-Majdalawi berkata beliau telah datang setiap hari hampir dua minggu ke pusat pengedaran PBB, berharap mendapatkan makanan untuk keluarganya tujuh orang.

“Setiap hari, kami menghabiskan lima atau enam jam di sini dan kembali kosong tangan,” katanya. “Terima kasih Tuhan, hari ini nama kami dipanggil.”

Dengan perang memasuki bulan ketiga, jumlah kematian orang Palestin di Gaza telah melepasi 17,700, kebanyakannya wanita dan kanak-kanak, menurut Kementerian Kesihatan. Kementerian itu tidak membezakan antara kematian awam dan tentera.

Israel memegang Hamas bertanggungjawab terhadap kematian awam, dengan menyatakan pemberontak meletakkan awam dalam bahaya dengan berjuang di kawasan tumpatan, kediaman. Tentera menyatakan 97 askar Israel terbunuh dalam serangan darat.

Pejabat Perdana Menteri Netanyahu berkata Hamas masih mempunyai 117 tebusan, serta mayat 20 orang yang terbunuh dalam tawanan atau semasa serangan 7 Oktober. Pemberontak itu berharap menukar mereka dengan orang Palestin yang dipenjara Israel.

Israel menyatakan ia telah memberikan arahan terperinci untuk awam mengosongkan , walaupun ia menyerang apa yang dikatakannya sebagai sasaran militan di semua bahagian wilayah itu. Beribu-ribu orang telah melarikan diri ke bandar selatan Rafah dan kawasan lain sepanjang sempadan dengan Mesir — salah satu kawasan terakhir di mana agensi bantuan masih dapat menghantar makanan dan air.

Perang itu telah meningkatkan ketegangan di seluruh rantau, dengan Hezbollah Lebanon bertukar tembakan dengan Israel sepanjang sempadan dan kumpulan militan lain yang disokong Iran .

Perancis berkata salah satu kapal perangnya di Laut Merah menembak jatuh dua drone yang mendekati dari Yemen, di mana pemberontak Houthi disokong Iran telah bersumpah untuk menghalang pengangkutan Israel melalui laluan air penting itu.

Penasihat Keselamatan Negara Israel berkata Israel akan memberi sekutu Barat “beberapa masa” untuk mengatur tindak balas tetapi jika ancaman berterusan, “kami akan bertindak untuk menghapuskan sekatan ini.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.