RUSSIA-US-JOURNALIST

(SeaPRwire) –   Mikhail Gershkovich dan Ella Milman belajar untuk berhati-hati ketika mereka tumbuh di Kesatuan Soviet pada tahun 1960-an dan 1970-an. Kanak-kanak tahu untuk tidak mengulangi apa yang dikatakan oleh ibu bapa mereka di dapur.

Mikhail mengingat bapanya, yang dibesarkan di bawah Stalin, memberikan nasihat: Jika anda akan memberitahu lawak politik, “pastikan tiada saksi.”

Mikhail dan Ella berhijrah ke AS pada tahun 1979, mencari untuk melarikan diri daripada peningkatan ketegangan politik dan hidup di bawah pemerintahan Soviet. Mereka bertemu di Brooklyn pada tahun 1980-an, berkahwin, dan membesarkan keluarga Amerika di pinggir bandar New Jersey. Anak perempuan mereka Danielle mengambil renang dan gimnastik. Anak lelaki mereka Evan bermain bola sepak. “Di sini, kami boleh bersantai,” kata Mikhail. “Hanya cari diri anda. Putuskan apa yang anda mahu lakukan.”

Evan Gershkovich memutuskan untuk menjadi seorang wartawan, panggilan yang membawanya kembali ke tanah air ibu bapanya. Dia telah dibesarkan berbahasa Rusia, dan mahu menggunakan kefahaman bahasa dan budaya untuk mengejar kerjayanya. Dia bekerja sebagai seorang wartawan untuk Moscow Times, Agence France-Presse, dan Financial Times. Apabila Ella bimbang tentang anaknya menulis rencana yang mengkritik kerajaan atau ekonomi Rusia, anak lelakinya menerangkan bahawa dia adalah “wartawan berakreditasi,” kenang ibu Evan, mengulangi frasa itu seolah-olah ia merupakan perisai ajaib.

Tetapi ia bukanlah. Pada 29 Mac 2023, Evan Gershkovich telah ditahan ketika bertemu sumber di sebuah restoran di Yekaterinburg, bandar perindustrian kira-kira seribu batu timur Moscow. Dia telah menjadi tahanan politik di penjara Lefortovo Moscow selama hampir setahun, wartawan Amerika pertama untuk ditahan sejak Zaman Sejuk.

Evan Gershkovich Time Magazine cover

Gershkovich bukanlah seorang mata-mata. Dia tidak pernah bekerja untuk kerajaan AS. Rumah Putih memanggil tuduhan terhadapnya “tidak masuk akal” dan mengklasifikasikan Gershkovich sebagai “salah ditahan.”

“Rusia telah mengambil Amerika sebelum ini, tetapi wartawan berakreditasi adalah tahap lain dalam hal apa yang ia katakan tentang hubungan negara itu dengan Barat, atau Amerika secara khusus,” kata rakan Gershkovich Polina Ivanova, yang bekerja untuk Financial Times. Penangkapannya adalah “titik perubahan” yang mewakili ketidakhormatan Rusia terhadap norma antarabangsa, tambah Ivanova. “Bukan kerja Evan berubah. Ia adalah Rusia yang berubah.”

Untuk keluarga imigran mereka, penahanan Gershkovich memecahkan kepercayaan bahawa anak mereka boleh mengejar impian Amerika mereka di negara warisan mereka. Mungkin ironi paling kejam ialah bahawa Gershkovich menyukai budaya Rusia; matlamatnya sebagai wartawan, kata keluarga dan kawan-kawan, adalah untuk menggambarkan dengan kompleksitas penuh negara yang sering dikurangkan kepada karikatur. Sebaliknya Gershkovich terperangkap dalam keadaan tidak tentu. Begitu juga ibu bapa mereka. Empat puluh tahun selepas mereka melarikan diri dari Rusia Soviet, satu-satunya anak mereka menjadi pion politik dalam Perang Dingin baharu, tebusan manusia untuk Vladimir Putin ketika hubungan antara dua negara hancur dengan .

Pada 20 Februari, mahkamah Rusia menolak rayuan terbaru yang difailkan oleh peguam Gershkovich. Dia dijadualkan untuk kekal dipenjara sehingga 30 Mac, setahun sejak dia asalnya ditahan. Walaupun Pembebasan Gershkovich diisytiharkan sebagai “keutamaan utama” Pentadbiran Biden, perbincangan untuk membebaskannya tidak membuahkan hasil. Pada akhir tahun lalu, AS menyajikan “cadangan signifikan” untuk membebaskan Gershkovich dan bekas Tentera Laut AS Paul Whelan, yang telah ditahan oleh Rusia sejak 2018 dan kini menjalani hukuman di koloni hukuman di atas tuduhan palsu mengintip, menurut jurucakap Setiausaha Negara Matt Miller. Rusia .

Putin menunjukkan keterbukaan terhadap pertukaran tawanan berpotensi. AS dan Rusia menukar bintang bola keranjang Amerika , yang ditahan di Rusia kerana memiliki dadah, dengan pedagang senjata terkenal Viktor Bout pada Disember 2022. Tetapi terdapat halangan penting untuk menyelesaikan perjanjian sekarang, menurut dua pegawai AS yang familiar dengan perbualan itu.

Pegawai-pegawai itu mengatakan AS tidak memegang sebarang tahanan yang bernilai tinggi bagi Rusia untuk ditukar dengan Gershkovich dan Whelan. Putin telah menuntut pembebasan pembunuh berbayar Rusia yang disabitkan Vadim Krasikov, yang menjalani hukuman penjara seumur hidup kerana membunuh seorang penentang Georgia keturunan Chechen di sebuah taman di Berlin pada 2019. Tetapi pegawai AS mengatakan Jerman tidak sedia untuk menyertakan Krasikov dalam pertukaran itu.

kematian tahanan politik Rusia Alexei Navalny di koloni hukuman Siberia menyajikan komplikasi tambahan. Sekutu Navalny mendakwa pada 26 Februari bahawa dia telah dibunuh sebelum dibebaskan dalam perjanjian yang akan melibatkan Gershkovich dan Krasikov. Seorang pegawai AS yang familiar dengan perbincangan itu memberitahu TIME bahawa tiada cadangan formal untuk pertukaran tawanan tiga hala yang melibatkan Navalny dan warganegara AS, tetapi dalam “perbualan permulaan,” Jerman kelihatan lebih bersedia untuk melepaskan Krasikov ketika Navalny masih hidup. Kini yang Navalny mati, “Jerman sangat sejuk kepada idea itu,” kata pegawai itu.

Konteks politik juga menyumbang kepada cabaran itu. Putin mungkin enggan membuat perjanjian sebelum pilihan raya AS November, kerana dia lebih suka Presiden Joe Biden kalah dan waspada membuat pertukaran yang mungkin dilihat sebagai kemenangan bagi Biden, orang yang mengenali perbualan percaya. “Mereka tidak sedang mencari memberikan Pentadbiran apa-apa kemenangan,” kata seorang pegawai AS.

Pentadbiran mengatakan bahawa pembebasan Gershkovich adalah keutamaan utama. “Tiada hari berlalu tanpa usaha intensif dari Jabatan Negara dan yang lain di seluruh kerajaan AS untuk menyatukan semula Evan dan Paul dengan keluarga mereka,” kata Roger Carstens, utusan khas presiden untuk urusan tebusan, dalam kenyataan kepada TIME.

Keluarga dan kawan-kawan Gershkovich . “Pesimisme adalah sifat yang biasa di Rusia,” kata Milman ketika duduk di apartmen adiknya Danielle di Philadelphia. Dindingnya dihiasi dengan ilustrasi yang Evan hadiahkan kepada Danielle selama bertahun-tahun: kucing memakai dasi, syaitan memainkan cello, tanda lawak dari kuburan yang mengatakan Maaf, kami sudah mati. “Ia adalah optimisme yang membawaku ke depan,” kata Milman. “Jika anda menerima negatif, ia seperti permainan sudah selesai.”

Gershkovich tiba di Rusia pada tahun 2017. Tiga tahun selepas universiti, dia telah mendapat pekerjaan di Moscow Times, akhbar bebas dalam talian yang diterbitkan dalam bahasa Inggeris dan Rusia. Dia membentuk kumpulan rakan wartawan rapat yang tinggal di kawasan Moscow yang sama, Chistye Prudy. Mereka menghabiskan masa di kedai kopi fesyen baru, pameran seni, dan konsert. Mereka menyertai pasukan bola sepak Rusia. Mereka menyewa dacha di luar bandar, di mana mereka menghabiskan musim panas berbarbeku dan musim sejuk berseluncur salji. Kerja itu sentiasa menarik. “Rusia adalah tempat di mana wartawan mempunyai kebebasan untuk bergerak dan kebebasan untuk melakukan banyak kerja yang baik,” kata Ivanova. “Ia adalah tempat menarik untuk ditemui yang dia ada banyak sambungan dan pengetahuan budaya tentang.”

Apabila ibu bapa Gershkovich tiba untuk lawatan pada tahun 2018, Milman terkesan dengan perubahan negara itu. Keluarga itu berjalan melalui Istana Musim Panas di St. Petersburg dan mencuba cadangan kedai kopi Evan di “Moscow baharu dan mengkilap,” menggambarkan Milman. Evan “bersemangat untuk menunjukkan mereka Moscow yang telah dia cintai,” kata rakan rapatnya Pjotr Sauer.

Rusia Putin sentiasa merupakan tempat yang berbahaya bagi wartawan. Sekurang-kurangnya 39 wartawan dan pekerja media telah dibunuh di Rusia sejak 1992, . Tetapi Gershkovich adalah warganegara Amerika dengan akreditasi akhbar rasmi dari kerajaan Rusia. Dia merasakan risiko keselamatannya sendiri adalah minimum. “Setiap tahun ia menjadi lebih otoritarian,” kata Sauer. “Tetapi anda masih merasa anda boleh bercakap dengan pemimpin pembangkang. Ada protes. Anda boleh bepergian.”

Selepas serangan penuh skala Rusia ke atas Ukraine pada Februari 2022, kebebasan itu dikurangkan. Terdapat peraturan yang menghalang pergerakan wartawan, dan peraturan baru tentang apa yang boleh dan tidak boleh dilaporkan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.