Orang berlari dengan barang dagangan ketika orang ramai meninggalkan kedai dengan barang rampasan di tengah keadaan tidak tenang di Port Moresby pada 10 Januari 2024.

(SeaPRwire) –   Kerusuhan berdarah meletus di seluruh negara kecil Pasifik Papua New Guinea, selepas polis dan pegawai awam lain mengadakan mogok kerana potongan upah yang tidak dapat dijelaskan.

Media tempatan melaporkan bahawa kedai telah dibakar dan dibakar, perniagaan rosak, dan orang awam yang tidak bersalah diserang di bandar raya ibu negara Port Moresby, kerana kekacauan merebak di seluruh negara pada hari Rabu. Pemrotes menyerbu Manasupe Haus, rumah kepada pejabat Perdana Menteri, membakar rumah kawalan dan barang-barang lain di hadapan pagarnya. Kedutaan Amerika Syarikat di Port Moresby juga melaporkan bahawa tembakan ditembakkan berhampiran kompleksnya. Lebih 100 anggota polis sedang dikerahkan ke ibu negara untuk menangani kekacauan.

“Kami telah menghadapi masa yang belum pernah berlaku sebelum ini dalam sejarah kami,” kata Gabenor Port Moresby Powes Parkop dalam satu kenyataan pada hari Rabu. “Keutamaan kami adalah untuk membawa keselamatan dan keamanan kepada rakyat kami, kepada negara kami, kepada keluarga kami.”

Jangkauan kerosakan di seluruh negara masih tidak jelas, tetapi ABC melaporkan sekurang-kurangnya 15 orang terbunuh – lapan di Port Moresby, dan tujuh lagi di bandar utara Lae.

Mengapa protes meletus?

Ketidaktentuan bermula atas aduan polis bahawa sebanyak AS$100 – yang merupakan kira-kira separuh gaji kakitangan junior – dipotong daripada gaji mereka dalam tempoh gaji pertama tahun ini. Pautan potongan itu dengan peningkatan cukai memuncakkan kemarahan di kalangan pekerja awam yang tidak puas hati, jadi sebagai tindak balas, mereka berhenti bekerja dan turun ke jalan raya pagi itu.

Suruhanjaya Pendapatan Dalam Negeri negara itu bagaimanapun menafikan adanya peningkatan cukai sedemikian. Menteri Keselamatan Dalam Negeri Peter Tsamalili juga, berucap kepada polis protes, menyalahkan gaji mereka yang dipotong kepada “kesilapan” dalam sistem gaji kerajaan, Alesco. Perdana Menteri James Marape juga menyokong ini, lapor media utama Papua New Guinea, dengan berkata bahawa kementerian Kewangan akan membetulkan ketidaksesuaian itu dan gaji yang dipotong akan dimasukkan dalam tempoh gaji kedua mereka.

Laporan tempatan mencadangkan pihak tidak bertanggungjawab menumpang ke atas protes dan liputan perniagaan yang dirompak mengalir selepas tengah hari. Akhbar tempatan The National melaporkan pasar raya dijarah, sesetengah pesakit di sesetengah hospital dipindahkan, dan di luar pejabat beritanya, tembakan didengari. Laporan menjarah juga merebak sejauh Lae, 190 batu utara ibu negara.

Imej skrin dari rakaman video AFPTV yang diambil pada 10 Januari 2024 menunjukkan kedai rosak di tengah keadaan tidak tenang di Port Moresby, Papua New Guinea.

Video yang dikongsi di media sosial menunjukkan bangunan terbakar di Port Moresby, dan sesetengah perniagaan Cina juga diserang – memicu Beijing mengeluarkan “wakilan berat hati” dengan kerajaan negara Pasifik itu, menurut .

Bagaimana kerajaan Papua New Guinea menangani?

Sejak rusuhan itu diketuai oleh anggota polis dan pekerja awam yang biasanya akan menangani ketidaktentuan sedemikian, kerajaan Papua New Guinea mengerahkan tentera. Askar mengeluarkan amaran pagi Khamis terhadap menimbulkan gangguan. Satu video di media sosial menunjukkan seorang askar bersuara menyeru keamanan.

Berikutan keganasan itu, Marape berkata kerajaan akan membetulkan kesilapan gaji, tetapi beliau menambah bahawa terdapat cara lain untuk menangani aduan sedemikian. “[Bagi] isu-isu yang sah, [terdapat] saluran di mana isu-isu tersebut perlu dibangkitkan,” kata Marape mengikut The National. Beliau menambah pada Khamis bahawa ia “tidak betul” bagi sesiapa untuk “turun ke jalan raya untuk berbuat apa sahaja yang mereka rasa perlu dilakukan.”

Imej skrin dari rakaman video AFPTV yang diambil pada 10 Januari 2024 menunjukkan asap mengepul dari kebakaran bangunan di tengah keadaan tidak tenang di Port Moresby, Papua New Guinea.

Mengapa perkara ini penting?

Ketidaktentuan awam datang pada masa politik yang sensitif bagi Papua New Guinea, yang menemui diri berada di antara kepentingan dan langkah masuk Amerika Syarikat dan China, setiap satu berusaha untuk memperoleh pengaruh yang lebih besar di rantau Pasifik. Sementara itu, penduduk menghadapi kekurangan tunai disebabkan kos sara hidup yang semakin mahal dan kadar pengangguran yang tinggi, yang dibangkitkan oleh pemimpin pembangkang Joseph Lelang kepada AFP adalah sebab asas protes.

Marape sebelum ini berkata matlamatnya ialah memperluaskan ekonomi negara kepada 200 bilion kina (AS$55 bilion) menjelang 2029. Tetapi beliau mungkin segera menghadapi undian tidak percaya di parlimen, memandangkan tempoh rehat 18 bulan untuk undian sedemikian akan tamat pada Februari. Undian tidak percaya yang berjaya akan mengakibatkan Papua New Guinea memilih Perdana Menteri baru dalam pilihan raya parlimen bergempur cepat.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.