(SeaPRwire) –   Sains fiksyen adalah sangat luas seperti dunia, galaksi, realiti alternatif, garis masa, masa lalu, dan masa depan yang dieksplorasi di skrin. Siri TV dalam genre ini telah dibuat pada hampir setiap peringkat bajet, sering menarik perhatian dari penonton arus perdana hingga subkultur paling nisah, dan menimbulkan nada dari bermain-main hingga berfikiran mendalam hingga menakutkan sekali.

Memilih yang terbaik secara muktamad dari pelbagai pilihan yang layak adalah satu misi yang hampir mustahil. Tetapi jika ada satu perkara yang telah kita pelajari daripada menonton jumlah kopi sains fiksyen TV yang banyak, ia adalah bahawa perjalanan setidak-tidaknya penting seperti destinasi—dan sentiasa ada nilai untuk mencuba.

Jadi dengan kaedah yang secara terbuka lebih cenderung ke arah subjektiviti artistik berbanding objektiviti saintifik, kami cuba untuk mencari calon yang paling layak dengan menanya beberapa soalan kelayakan: Adakah ia berkata sesuatu mengenai zaman di mana ia dicipta? Adakah ia berkata sesuatu yang menarik mengenai kemanusiaan secara umum? Adakah ia menambah sesuatu yang unik ke dalam genre? Adakah ia mengubah cara orang membuat TV? Adakah ia mengubah cara orang menonton TV? Adakah ia membuat kita ketawa, menangis, berfikir, mendapat mimpi buruk, atau sebaliknya melibatkan minda dan emosi kita? Bolehkah kita menggunakannya dengan berkesan untuk meyakinkan penakluk asing bahawa terdapat sesuatu tentang kemanusiaan yang layak diselamatkan?

Untuk menghormati calon yang berpotensi untuk senarai masa depan, , yang akan datang ke Netflix, ini adalah keputusan usaha itu untuk menamakan siri TV sains fiksyen terbaik.

Lexx (1997-2002)

Jika sains fiksyen benar-benar tentang semua yang kemanusiaan adalah dan semua yang kita boleh menjadi, maka anda perlu memberi ruang untuk pelacur dan peminat sampah. Pada masa di mana TV Kanada kaya dengan kerjasama yang cekap dan berperasaan seperti Earth: Final Conflict dan Highlander: The Raven, kolaborasi Kanada dan Jerman ini, di mana kumpulan orang rendah, pembunuh tidak mati dan robot cinta menetap untuk melawan kultus agama jahat, memasukkan sedikit syok yang tidak meminta maaf dengan tajam ke dalam perkara.

Stream ia di .

Æon Flux (1991-1995)

Stapel animasi cairan ini tentang ejen rahsia seksi dengan motif yang kabur dan moral adalah begitu gaya, aneh, dan menyerap sehingga ia berjaya meyakinkan generasi MTV pra-X Files bahawa sains fiksyen boleh menjadi keren. Kepopularan itu kuat cukup untuk mengilhami permainan video, komik, dan adaptasi filem aksi langsung berbelanja besar dibintangi Charlize Theron. Dan juga cukup kuat untuk terus hidup walaupun penerimaan spin-off yang lebih polarisasi.

Stream ia di.

Severance (2022-sekarang)

Dengan mengambil sifat aneh ruang pejabat sebenar dan menambah sedikit spekulasi ringan tentang keseimbangan kerja / hidup, , yang menghitung Ben Stiller sebagai pengarah dan Adam Scott sebagai watak utama, melukis potret malam yang manis tentang budaya korporat. Walaupun masih terlalu awal untuk mengetahui di mana rancangan ini akan membawa kita—kami masih menunggu tarikh keluaran untuk musim kedua—ia mempunyai potensi untuk menjadi klasik dystopian biasa yang luar biasa.

Stream ia di

Star Trek: The Original Series (1966-1969)

Satu siri TV yang berjaya mengubah kedua-dua apa yang kita tonton dan bagaimana kita menontonnya. Pada puncak Perang Dingin, Gene Roddenberry dan krew memberikan penonton pandangan yang optimistik ke dalam masa depan yang termasuk kesamarataan, pengembaraan, penyelesaian konflik yang berhati-hati dan berfikiran, dan sedikit keseksiannya. Mereka juga mengambil langkah konkrit untuk membuat masa depan seperti itu mungkin, seperti menghasilkan. Penonton rancangan itu menanggapi dengan membantu menubuhkan beberapa tanda aras kebudayaan fandom yang lebih sihat sekarang ini, termasuk kempen menulis surat, persidangan, cerita penggemar secara umum dan slash khususnya.

Stream ia di .

Farscape (1999-2003)

Rancangan asas dari SyFy (dahulu Sci-Fi Channel), berkat The Jim Henson Company, mencampur dialog yang bergegas dan tema gelap dengan licin seperti ia mencampur barisan pelakon manusia dan boneka. Dengan gaya klasik kultus sebenar, ia terus meninggalkan tandanya pada sejumlah pengganti yang lebih dikenali secara meluas, terutamanya. Ia juga mengubah bagaimana beberapa poket internet selama hampir satu dekad.

Stream ia di .

Firefly (2002-2003)

Dengan apa yang kita ketahui sekarang (tindak balas besar-besaran terhadap pencipta , dan beberapa yang beliau kata beliau seharusnya telah menangani dengan cara yang berbeza) dan apa yang lebih banyak peminat benar-benar seharusnya mengenali pada masa itu (bahawa membina masa depan di mana bahasa Cina dan budaya adalah meluas tetapi sangat sedikit orang Cina kelihatan wujud adalah kegagalan baik perwakilan dan imajinasi), mungkin lebih tepat untuk mengklasifikasikan siri satu musim ini dari Fox sebagai lebih daripada kesukaan bersalah yang sebenarnya daripada klasik kultus yang sangat dicintai pernah. Tetapi ia tidak kelihatan tepat untuk benar-benar mengabaikan impak siri ruang ini ke atas kumpulan peminat yang bersemangat dan penulis sains fiksyf generasi seterusnya. Dan itu tidak mengatakan apa-apa tentang kehebatan Gina Torres sebagai Zoe Washburne.

Stream ia di .

Andor (2022-sekarang)

ANDOR

Prequel ke Rogue One: A Star Wars Story, diketuai oleh Diego Luna, membuktikan menjadi pengembangan yang digalakkan ke alam semesta Star Wars yang lebih luas, baik dari segi watak di luar suspek biasa dan wilayah tematik yang lebih gelap, lebih berat.

Stream ia di

V: The Original Miniseries (1983)

Parabel Kenneth Johnson tentang fasisme yang mendekat, menampilkan bukan secara halus alien katak berwarna Nazi, secara menyedihkan bahkan lebih relevan hari ini daripada apabila ia pertama kali disiarkan di NBC pada tahun 1983.

Beli ia di atau .

The Expanse (2015-2022)

Terdapat banyak yang boleh dipelajari tentang orang melalui harapan dan ketakutan mereka untuk masa depan, dan siri TV sains fiksyen terbaik memberi kita wawasan berharga ke dalam zaman di mana mereka dibuat. Dalam makna itu, opera angkasa kompleks ini dari Syfy beralih Amazon Prime Video tentang kemanusiaan cuba untuk menavigasi politik sistem suria yang dikolonisasi beratus-ratus tahun dari sekarang telah menubuhkan dirinya sebagai siri sains fiksyen menentukan milenium sehingga kini. Setengah abad menjauh dari optimisme lumba angkasa dan paranoia Perang Dingin, ia menawarkan eksplorasi yang lebih realistik—dan menakutkan—tentang apa yang mungkin akan datang: Apa jika kemanusiaan terus hampir tepat seperti kita sekarang, belajar tidak apa-apa tetapi kemampuan untuk membawa masalah kita lebih jauh ke dalam alam semesta?

Stream ia di.

Sense8 (2015-2018)

Satu tanda awal tinggi dalam pemrograman asli Netflix (dan salah satu mangsa pembatalan capricious terawal dan paling menyayat hati Netflix), siri Wachowski ini berani dan kreatif cukup untuk membayangkan alam semesta rekaan yang setidak-tidaknya seramai milik kita.

Stream ia di .

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

Lost (2004-2010)

Berdasarkan ulasan Maureen Ryan, ini menjadi kesukaan masalah lain. Tetapi siri bendera J.J. Abrams dan Damon Lindelof kotak misteri kolektif, Lost menggabungkan drama antara peribadi yang sangat manusia, ciri-ciri naratif tidak linear yang menarik, secara beransur-ansur menyusun kepingan teka-teki, dan sentuhan yang tidak diketahui untuk membuat salah satu