(SeaPRwire) –

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow) 

Seorang membawa beg pasir melalui air kerana hujan lebat menyebabkan jalan banjir di Hoboken, N.J., pada 29 September 2023. Perubahan iklim yang dipercepat kini meresap ke dalam kehidupan harian rakyat Amerika dengan kesan yang

Perubahan iklim yang dipercepat kini meresap ke dalam kehidupan harian rakyat Amerika dengan kesan yang “sudah sangat meluas dan semakin memburuk di seluruh wilayah Amerika Syarikat,” laporan kerajaan besar baru menyatakan. Laporan itu, yang dikeluarkan setiap empat hingga lima tahun, dikeluarkan pada Selasa dengan butiran yang membawa kesan perubahan iklim ke tahap tempatan.

Secara keseluruhan, ia melukis gambaran negara yang memanaskan kira-kira 60% lebih pantas berbanding purata dunia, salah satu yang secara kerap dilanda bencana cuaca mahal dan menghadapi masalah lebih besar pada masa hadapan.

Sejak 1970, negeri-negeri Lower 48 telah memanas sebanyak 2.5 darjah (1.4 darjah Celsius) dan Alaska telah memanas sebanyak 4.2 darjah (2.3 darjah Celsius), berbanding purata global 1.7 darjah (0.9 darjah Celsius), laporan itu menyatakan. Tetapi apa yang sebenarnya dirasakan orang ialah apabila cuaca adalah ekstrem.

Dengan gelombang haba, kemarau, kebakaran hutan dan hujan lebat, “kami melihat percepatan kesan perubahan iklim di Amerika Syarikat,” kata Zeke Hausfather dari syarikat teknologi Stripe dan Berkeley Earth, salah seorang penulis kajian.

Dan itu tidak sihat.

Perubahan iklim “menjejaskan kesihatan fizikal, rohani dan komuniti dan kesejahteraan melalui peningkatan kekerapan dan keamatan peristiwa ekstrem, kesan kes penyakit berjangkit dan bervektor, dan penurunan kualiti dan keselamatan makanan dan air,” laporan itu menyatakan.

Berbanding penilaian kebangsaan terdahulu, laporan tahun ini menggunakan bahasa yang jauh lebih kuat dan “tidak dapat dinafikan” menyalahkan pembakaran arang batu, minyak dan gas untuk perubahan iklim.

Laporan 37 bab itu termasuk atlas interaktif yang menyorot ke tahap daerah. Ia mendapati bahawa perubahan iklim memberi kesan kepada keselamatan, kesihatan dan mata pencarian orang di setiap penjuru negara dengan cara yang berbeza, dengan masyarakat minoriti dan Orang Asli sering berisiko tidak seimbang.

Di Alaska, yang memanas dua hingga tiga kali lebih pantas berbanding purata global, salji yang kurang, glasier yang mengecil, tanah permafrost yang mencair, lautan yang menjadi masam dan ais laut yang hilang telah memberi kesan kepada segala-galanya daripada musim tumbuh-tumbuhan negeri itu, kepada memburu dan menangkap ikan, dengan ramalan menimbulkan persoalan sama ada sesetengah masyarakat Pribumi harus dipindahkan.

Barat Daya mengalami kemarau dan haba ekstrem yang lebih kerap – termasuk 31 hari berturut-turut musim panas ini apabila suhu mencapai atau melebihi 110 darjah Fahrenheit – mengurangkan bekalan air dan meningkatkan risiko kebakaran hutan.

Bandar-bandar Timur Laut mengalami haba ekstrem, banjir dan kualiti udara yang buruk secara kerap, serta risiko kepada infrastruktur, manakala kemarau dan banjir yang diburukkan oleh perubahan iklim mengancam pertanian dan ekosistem di kawasan luar bandar.

Di Midwest, kemarau dan banjir ekstrem kedua-duanya mengancam tanaman dan pengeluaran haiwan, yang boleh memberi kesan kepada bekalan makanan global.

Di Great Plains utara, keadaan cuaca ekstrem seperti kemarau dan banjir, serta sumber air yang semakin berkurangan, mengancam ekonomi yang bergantung kebanyakannya kepada tanaman, lembu, pengeluaran tenaga dan rekreasi. Sementara itu, kekurangan air di bahagian Great Plains selatan diramalkan akan memburuk, manakala suhu tinggi dijangka memecah rekod di ketiga-tiga negeri menjelang pertengahan abad.

Di Southeast, masyarakat minoriti dan Orang Asli – yang mungkin tinggal di kawasan dengan pendedahan haba ekstrem, pencemaran dan banjir yang lebih tinggi – mempunyai sumber yang kurang untuk menyediakan atau melarikan diri dari kesan perubahan iklim.

Di Barat Laut, hari dan malam yang lebih panas tanpa sejuk banyak telah mengakibatkan aliran air yang kering dan salji yang kurang, menyebabkan risiko kemarau dan kebakaran hutan yang meningkat. Gangguan iklim juga telah membawa hujan ekstrem yang merosakkan.

Hawaii dan pulau-pulau Pasifik lain, serta Caribbean AS, semakin rentan terhadap kemarau dan hujan lebat serta kenaikan aras laut dan bencana alam kerana suhu yang meningkat.

Ahli sains iklim Brown University Kim Cobb, yang tidak menjadi sebahagian daripada pasukan penilaian, berkata: “Di tengah-tengah laporan adalah orang – di seluruh wilayah negara – yang mempunyai risiko yang meningkat berkaitan dengan perubahan iklim serta peluang jelas untuk tindakan iklim yang menguntungkan.”

Amerika Syarikat akan memanas pada masa hadapan kira-kira 40% lebih banyak berbanding dunia secara keseluruhan, laporan itu menyatakan. AP mengira, menggunakan ramalan global, bahawa itu akan menetapkan Amerika untuk memanas kira-kira 3.8 darjah (2.1 darjah Celsius) menjelang akhir abad.

Suhu purata yang lebih panas bermakna cuaca yang semakin ekstrem.

“Berita baik tidak menggalakkan, tetapi ia juga tidak mengejutkan,” kata Waleed Abdalati dari Universiti Colorado, bekas ketua saintis NASA yang tidak menjadi sebahagian daripada laporan ini. “Apa yang kita lihat adalah manifestasi perubahan yang diramalkan selama beberapa dekad lalu.”

Laporan 2,200 halaman itu datang selepas lima bulan berturut-turut di mana dunia menetapkan rekod bulanan dan harian haba. Ia datang ketika AS mengalami bencana pada tahun ini yang menyebabkan kerugian sekurang-kurangnya AS$1 bilion.

“Perubahan iklim akhirnya bergerak dari isu masa depan yang abstrak kepada isu konkrit dan relevan sekarang,” kata penulis utama laporan Katharine Hayhoe, ketua saintis Yayasan Alam Sekitar dan profesor di Universiti Texas Tech. Lima tahun lalu, ketika penilaian terakhir dikeluarkan, kurang orang yang mengalami perubahan iklim secara langsung.

Kajian ini tahun oleh Pusat Hal Ehwal Awam Associated Press-NORC menunjukkan bahawa.

Pada bulan September, kira-kira 9 daripada 10 orang Amerika (87%) mengatakan mereka telah mengalami sekurang-kurangnya satu peristiwa cuaca ekstrem dalam tempoh lima tahun – kemarau, haba ekstrem, ribut yang kuat, kebakaran hutan atau banjir. Ini naik daripada 79% yang mengatakan demikian pada bulan April.

Hayhoe berkata ada juga penekanan baru dalam penilaian terhadap masyarakat terpinggir.

“Ia kurang satu perkara … apa yang terkena di mana, tetapi lebih apa yang terkena siapa dan seberapa baik orang itu dapat mengurus kesan,” kata Abdalati dari Universiti Colorado, yang melihat kebanyakan kawasan perumahannya musnah dalam kebakaran hutan Marshall 2021.

Pegawai pentadbiran Biden menekankan bahawa segalanya tidak hilang dan laporan itu menyenaraikan tindakan untuk mengurangkan pelepasan dan beradaptasi dengan apa yang akan datang.

Orang Amerika di setiap peringkat kerajaan “bangkit untuk menangani masa ini,” kata penasihat sains Putih Arati Prabhakar. “Semua tindakan ini, apabila digabungkan, memberi kami harapan kerana ia memberitahu kami bahawa kami boleh melakukan perkara besar pada skala yang diperlukan, pada skala di mana iklim sebenarnya memberi notis.”

Dengan membersihkan industri, bagaimana elektrik dihasilkan dan bagaimana pengangkutan dipasang tenaga, perubahan iklim boleh dikurangkan dengan dramatik. Hausfather berkata apabila pelepasan berhenti, pemanasan berhenti, “jadi kita boleh menghentikan percepatan ini jika kita sebagai masyarakat mengatur tindakan kita.”

Tetapi beberapa saintis berkata bahagian penilaian itu terlalu optimistik.

“Gambar grafik ceria dan pandangan laporan mengaburi bahaya yang menghampiri,” kata ahli sains iklim Stanford Rob Jackson. “Kami tidak bersedia untuk apa yang akan datang.”