(SeaPRwire) –   NAPLES, Fla. — Dua orang terbunuh selepas sebuah pesawat kecil cuba untuk mendarat kecemasan di Lebuh Raya Antara Negeri 75 di barat daya Florida pada hari Jumaat petang, bertabrakan dengan kenderaan dan menghentikan lalu lintas apabila asap hitam besar meningkat ke udara.

Kejadian pendaratan kecemasan berlaku berhampiran keluaran Jalan Pine Ridge di Daerah Collier, di utara di mana lebuh raya itu menuju ke timur ke arah Fort Lauderdale di sepanjang apa yang dikenali sebagai Alligator Alley.

Brianna Walker melihat sayap pesawat menyeret kereta di hadapannya dan menghantam dinding.

“Ini beberapa saat yang memisahkan kami daripada kereta di hadapan kami,” katanya. “Sayap itu memecahkan kereta ini.”

Walker dan kawannya melihat pesawat beberapa minit sebelum ia berlanggar dengan lebuh raya, membolehkan kawannya menepi sebelum kemalangan.

“Pesawat itu di atas kepala kami hanya beberapa inci,” katanya. “Ia mengambil belokan tajam dan berselerak di lebuh raya.”

Walker berkata letupan api kemudian meletus dari pesawat dengan bunyi yang kuat. Kepingan pesawat berserakan di lebuh raya.

“Ia terasa tidak nyata, seperti filem,” katanya. “Ini beberapa saat antara kami mati.”

Lembaga Penerbangan Persekutuan mengenal pasti pesawat itu sebagai pesawat jet Bombardier Challenger 600 dan mengatakan lima orang berada di atas pesawat ketika kemalangan itu berlaku sekitar pukul 3:15 petang.

Pesawat itu telah berlepas dari lapangan terbang Universiti Negeri Ohio di Columbus, Ohio, pada kira-kira pukul 1 petang dan dijadualkan untuk mendarat di Naples pada masa kemalangan, jurucakap Lembaga Lapangan Terbang Naples Robin King berkata. Seorang juruterbang telah menghubungi menara meminta pendaratan kecemasan, mengatakan mereka telah kehilangan kedua-dua enjin.

Juruterbang itu dibenarkan untuk mendarat di landasan tetapi menjawab “kami tidak akan mencapai landasan. Kami telah kehilangan kedua-dua enjin,” menurut rakaman panggilan yang dikutip oleh .

Menara kehilangan hubungan, dan kemudian pekerja lapangan terbang melihat asap dari lebuh raya hanya beberapa batu jauh, kata King.

King berkata mereka menghantar trak api khas ke tempat kejadian, dan tiga daripada lima orang di atas pesawat diambil dari kemusnahan hidup.

Jurucakap Jabatan Polis Daerah Collier Adam Fisher mengesahkan dua kematian, tetapi berkata dia tidak segera tahu sama ada mangsa-mangsa itu telah menaiki pesawat atau berada di darat.

Menurut pelacak pesawat FlightAware, pesawat itu dioperasikan oleh Hop-a-Jet Worldwide Charter berpangkalan di Fort Lauderdale, Florida. Pesawat itu sepatutnya terbang semula ke Fort Lauderdale pada hari Jumaat petang.

Hop-a-Jet berkata pada hari Jumaat malam bahawa ia telah “menerima laporan disahkan tentang kemalangan menyertakan salah satu pesawat sewaan kami berhampiran Naples” dan akan menghantar pasukan ke lokasi kemalangan, .

“Keutamaan segera kami adalah kesejahteraan penumpang kami, ahli krew dan keluarga mereka,” kenyataan itu berkata. Ia tidak mengandungi butiran kemalangan.

Jurucakap Universiti Negeri Ohio berkata pesawat itu tidak berkaitan dengan universiti, dan mereka tidak mempunyai maklumat lanjut tentangnya.

FAA dan Lembaga Keselamatan Pengangkutan Kebangsaan akan menyiasat, dengan NTSB memimpin penyiasatan. Satu penyiasat NTSB tiba di lokasi kemalangan pada hari Jumaat petang, dengan beberapa lagi dijangka tiba pada hari Sabtu. Mereka akan mendokumenkan lokasi dan memeriksa pesawat, yang kemudian akan dibawa ke kemudahan selamat untuk penilaian lanjut. Laporan awal mengenai punca kemalangan boleh dijangka dalam tempoh 30 hari.

Lorong selatan lebuh raya kekal ditutup pada waktu malam Jumaat, menurut Polis Lebuh Raya Florida.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.