Birth Control Pill

(SeaPRwire) –   Pil perancang keluarga pertama yang boleh dibeli tanpa preskripsi, yang dipanggil Opill, mula dihantar ke gedung-gedung pada minggu ini.

, syarikat berpangkalan di Ireland yang membuat Opill, berkata pil itu sepatutnya boleh dibeli di farmasi dan secara dalam talian menjelang akhir Mac. Pil itu direka bentuk untuk diambil setiap hari pada masa yang lebih kurang sama, dan ia akan dijual dalam pek sebulan untuk $19.99 dan pek tiga bulan untuk $49.99.

Seorang jurucakap untuk CVS, sebuah farmasi yang akan menyimpan pil itu, berkata pil itu akan berada di lebih daripada 7,500 gedungnya di seluruh negara dan akan boleh dipesan pada aplikasi gedung. Orang boleh memilih penghantaran pada hari yang sama atau pengambilan di kedai untuk menjaga privasi mereka.

U.S. Food and Drug Administration penggunaan oral kontraseptif tanpa preskripsi pada musim panas lalu di . Kini wanita boleh ke mana-mana farmasi atau membeli secara dalam talian tanpa penyeliaan perubatan; sebelum ini, pil perancang keluarga memerlukan preskripsi dan perlu diberikan oleh seorang ahli farmasi.

Opill hanya mengandungi hormon progestin dan mencegah kehamilan melalui beberapa cara berbeza, termasuk mencegah ovari melepaskan telur dan menjadikan uterus kurang sesuai untuk telur yang telah disenyawakan untuk menempel dan berkembang. Kerana progestin aktif selama kira-kira 24 jam, penting untuk wanita mengambil pil itu setiap hari pada masa yang lebih kurang sama agar lebih berkesan. Dalam keadaan begitu, Opill adalah sehingga 98% berkesan untuk mencegah kehamilan.

Terdapat kesan sampingan yang dikaitkan dengan pil itu, termasuk pendarahan, kembung, dan sakit perut. Jika ini serius dan berterusan, wanita harus melaporkan kepada doktor mereka. Opill tidak disyorkan untuk wanita yang mempunyai sejarah kanser payudara atau mereka yang juga menggunakan bentuk kontraseptif hormonal yang lain, seperti IUD, tampalan, atau implan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.