TOPSHOT-PAKISTAN-POLITICS-VOTE

(SeaPRwire) –   Karl Marx pernah berkata bahawa sejarah mengulangi dirinya pertama sebagai tragedi, kemudian sebagai parodi. Bertahun-tahun ke depan, pilihan raya Pakistan yang berlangsung pada hari Khamis akan dilihat kembali sebagai peringatan yang menyedihkan bahawa sejarah boleh menjadi tragedi dan parodi pada masa yang sama.

Pertama, parodi. Pegawai Pakistan berusaha keras untuk menggambarkan pilihan raya yang sangat tidak adil ini sebagai sepenuhnya normal, berkat penindasan berterusan terhadap bekas Perdana Menteri dan parti pusatnya Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI), salah satu parti terbesar dan paling popular di negara ini.

Pihak berkuasa menjanjikan pilihan raya yang bebas, telus dan aman. Mereka menjemput lebih 100 pemerhati pilihan raya asing dan menawarkan akses bebas bagi pemerhati pilihan raya antarabangsa. Mereka menyatakan bahawa 260 juta kertas undian telah dicetak—itu adalah jumlah bagi mereka yang mengikuti skor di rumah—dan dihantar, melalui jalan raya dan udara, ke 859 konstituensi undian negara ini. “Kini,” kata Anwar ul Haq Kakar, ketua kerajaan penjaga yang diberi tanggungjawab untuk mempersiapkan negara bagi pilihan raya pada Selasa, “adalah giliran rakyat Pakistan untuk menjalankan hak demokratik mereka untuk mengundi.”

Tetapi hak mengundi 128 juta pengundi layak Pakistan memerlukan tanda asterisk yang besar. PTI tidak dilarang, tetapi keputusan mahkamah telah menafikan parti itu daripada lambang batik kriketnya, satu tamparan besar di negara yang mempunyai kadar buta huruf 40 peratus, dan ia hanya boleh meletakkan calon sebagai bebas. Sementara itu, banyak pemimpin teratas parti telah dipenjara, atau ditekan untuk bertukar parti atau meninggalkan politik sepenuhnya. Yang lain telah menyorok. Khan telah dituduh dan diberi tiga hukuman penjara, berjumlah 24 tahun, minggu lalu sahaja. Beratus-ratus, jika tidak beribu-ribu, penyokong PTI telah dipenjara. Piha berkuasa telah menyusun perhimpunan jalanan yang cuba diadakan, dan perkhidmatan internet telah terganggu apabila mereka mengadakan aktiviti secara dalam talian.

Dengan PTI telah diketepikan, tiada misteri tentang hasil pilihan raya. Parti Muslim Liga-Nawaz Pakistan Pusat (PML-N) dijangka akan membentuk kerajaan berikutnya. Tetapi di sini terletak aspek lain daripada parodi pilihan raya. PML-N diketuai oleh Nawaz Sharif, bekas Perdana Menteri selama tiga penggal, dan calon utama untuk menjadi Perdana Menteri Pakistan berikutnya. Beliau juga dipercayai sebagai calon keutamaan tentera Pakistan. Apabila Sharif, yang dibebani dengan tuduhan rasuah yang serius, pulang dari empat tahun buangan diri di London pada Oktober lalu, beliau secara ajaib mengelak daripada ditahan dan kebanyakan tuduhannya menghilang. Ini tidak boleh berlaku tanpa sokongan tentera.

Tetapi Sharif bukan kawan sebenar tentera. Seperti kebanyakan pemimpin politik teratas Pakistan, beliau bangkit ke kuasa dengan sokongannya, hanya untuk berselisih dengannya beberapa kali semasa tempoh kuasanya yang terdahulu. Jika tentera mendorong Sharif untuk memimpin kerajaan berikutnya, ia mungkin menetapkan dirinya untuk pertempuran baru dengan pemimpin yang sering enggan menjadi perdana menteri yang patuh yang diperlukannya. Ini kedengaran sebagai langkah aneh, dan berpotensi merosakkan, bagi tentera yang menekankan kepentingan memberi keutamaan kepada pemulihan ekonomi di negara yang dilanda hutang luar negeri besar dan kadar pengangguran tinggi.

Tetapi sekali lagi, tentera pernah melihat Khan sebagai anak emas mereka, sebelum berselisih dengannya pada tahun dalam pertikaian tentang pelantikan ketua agensi perisikan negara. Khan menjadi raksasa Frankenstein bagi tentera. Tetapi kini ia seolah-olah sekali lagi bertaruh pada kuda yang salah, mengandalkan pengalaman meluas Sharif untuk membantu negara memperbetulkan kapal ekonominya. Itu walaupun sejarahnya, ditandai dengan pertengkaran dengan tentera—yang dalam satu kes membawa kepada pemecatannya dalam satu coup dan dalam satu lagi mengakibatkan penggantungan beliau daripada pejabat awam—mencadangkan lautan yang bergolak untuk hubungan awam-tentera. Lebih ketegangan politik boleh membahayakan stabilisasi ekonomi yang begitu dibutuhkan Pakistan.

Dan ini membawa kita kepada pilihan raya Pakistan sebagai tragedi. Ia merupakan istilah yang sedih, dan bukan sahaja kerana keganasan berkaitan pilihan raya yang meragut nyawa beberapa hari lalu, termasuk dua serangan di wilayah Balochistan pada Rabu yang mengorbankan nyawa. Negara ini mengalami salah satu tempoh tergelap dalam dekad-dekad. Ada keganasan pengganas yang bangkit semula, tekanan ekonomi yang teruk, dengan Iran dan Afghanistan, kesan perubahan iklim yang semakin merosakkan seperti yang dilihat semasa banjir 2022, dan, tidak hairan, kerisauan tentang keupayaan kerajaan untuk menyelesaikan semua masalah ini. Tidak pernah ada masa yang lebih penting untuk pilihan raya yang boleh dipercayai. Dan tetapi, ia lebih cenderung menjadi parodi daripada bebas dan adil.

Dalam tragedi Pakistan ini, tiada wira. Bukan tentera dan parti politik sekutunya yang telah menjalankan kempen penindasan terhadap PTI. Bukan mahkamah yang telah mengalah kepada tekanan mereka. Dan sebenarnya bukan Khan, yang mungkin boleh mengekalkan profil rendah selepas digulingkan dan hanya fokus kepada persiapan untuk pilihan raya, berbanding membuat kenyataan berapi-api terhadap tentera dan menuduh AS membantu merancang penggulingannya. Adalah benar bahawa itu bukan sifat Khan. Tetapi keputusannya untuk memenuhi dendam peribadi dan meningkatkan konfrontasinya dengan tentera adalah sebahagian daripada sebab mengapa Pakistan berada dalam kedudukan politik yang genting hari ini.

Untuk kreditnya, PTI enggan menyerah kalah. Ia mengatur calon bebas, dan menggunakan —pemberitaan media sosial, skrin video yang disambung di tengah-tengah padang kampung, bahkan ucapan penjara AI yang dipacu oleh Khan—untuk mendapatkan orang untuk mengundi. Dan tetapi, ia melabur terlalu banyak tenaga dan sumber ke dalam usaha yang—kecuali keajaiban pilihan raya—nampaknya ditakdirkan untuk gagal, yang hanya akan mempertajam kemarahan asas PTI yang sudah marah. Dan itu, seperti pilihan raya yang begitu dikehendaki PTI untuk menang, adalah tragedi dan parodi pada masa yang sama.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.